Hlavní obsah

Hyundai chce definovat elektrický hot-hatch. Přijíždí Ioniq 5 N s neskutečnou porcí výkonu a zásadními úpravami

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyundai si pro světovou premiéru svého prvního elektrického modelu N vybral skvělé místo – ostrý Ioniq 5 N se představuje v rámci Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Minimálně díky výkonu 650 koní se sem velmi hodí.

Článek

Vybavíte si Hyundai i30 N? Jeli jste s ním někdy, nebo si alespoň přečetli nějaký test? Za mě jeden z nejzajímavějších hot-hatchů posledních let. Nebyl nejrychlejší ani nejpohodlnější, ale určitě jeden z nejzábavnějších a řidičsky nejkomplexnějších ostrých hatchbacků. Ten mix vlastností se těžko definuje, i30 N vás ale hlavně na okreskách (klidně i s horším povrchem) dokázala zabavit jako máloco.

A teď je tu první „enkový“ elektromobil, Ioniq 5 N. Vzhledem k výše popsanému bychom mohli předpokládat, že půjde o pozoruhodný stroj. Asi bude ještě nějakou dobu trvat, než v ostrých elektromobilech uvidíme alespoň odpovídající náhradu náčiní typu i30 N, ale ten výkon… 650 koní je skutečně monstr porce, byť v tomto případě mluvíme o krátkodobém N Grin Boostu (maximálně po dobu deseti sekund), standardně pohonná soustava poskytuje systémových 609 koní, tedy 448 kW.

Ano, soustava, Hyundai Ioniq 5 N totiž celkem podle očekávání pohání dvojice elektromotorů, ten na přední nápravě poskytuje 166 kW (226 koní), zadní pak 282 kW (383 koní). Baterie má kapacitu 84 kWh, o spotřebě ani dojezdu Hyundai v tiskové zprávě nemluví. Jiné informace – nebál bych se říct podstatnější, však Hyundai zmiňuje.

Aby byla nějaká ta zábava

Jak jsem psal v úvodu, brát elektromobil jako zdroj sportovnějších vlastností není pro fanouška do řízení v tuto chvíli ani náhodou automatické, brutálnímu zrychlení v přímce navzdory. Hyundai se však velice snažil, aby nejen v Goodwoodu neudělal ostudu. A aby Ioniq 5 N pobavil i nás, nadšené řidiče i30 N. Uvidíme, seznam opatření však vypadá slibně.

Hyundai si stanovil tři pilíře, na nichž by chtěl jízdní projev Ioniqu 5 postavit – schopnosti v zatáčkách, na okruhu a každodenní použitelnost (stále však se sportovní příchutí). Takto to zní jako marketingové plácnutí do větru, ale pojďme si říct, proč bychom je měli brát vážně.

Foto: Hyundai

Na zádi zaujme hlavně difuzor. I díky němu je „enko“ proti výchozí verzi delší.

Tak třeba – Hyundai opravdu výrazně zapracoval na podvozku (podobně jako v případě několikrát zmíněné i30 N), přidal dvaačtyřicet svařovacích bodů, zesílil upevnění motoru i baterie, silnější je prostorový rám i poloosy. Upravený je také sloupek řízení, posilovač by měl poskytovat lepší zpětnou vazbu, řízení je strmější.

V zatáčkách nepochybně pomůže rovněž rozdělování točivého momentu (na přední i zadní nápravě, nastavitelné v jedenácti krocích) a také vychytávka nazvaná „N Pedal“, která brzdnou rekuperací tlačí auto k vnitřní straně oblouku. Řekl bych, že si to můžeme představit jako známé přibrzďování vnitřního předního kola, N Pedal by mohl fungovat podobně. V kombinaci s uvedenou redistribucí točivého momentu by tak Ioniq 5 N v zatáčkách mohl skutečně podávat hezké výkony, i přes svou vyšší hmotnost. Tu můžeme v tuto chvíli jen odhadovat, ani s tou se Hyundai v tiskové zprávě nepochlubil, vodítkem pochopitelně může být výchozí Ioniq 5, který ve verzi Power 77 kWh udává zhruba 2,2 tuny.

Málem bych zapomněl, zrychlení a maximální rychlost Hyundai zveřejnil, takže – za 3,4 s a nejvýš 260 km/h. I toto samozřejmě bude velmi přispívat k zábavnému faktoru.

Foto: Hyundai

Hodně velkými koly vybavil Hyundai svůj první rychlý elektromobil. Standardem jsou jednadvacítky.

Aby byl schopný i na okruhu

Okruh, to bývá pro elektromobily smrt. A může jít klidně o speciály přímo navržené pro závodění a stejně se spalovací klasice nevyrovnají. I Hyundai závodil v sérii ETCR, kde v ostrém nasazení zvládly elektrické závoďáky sotva pár kol. Podobně Formule E, jejíž působení je omezeno na kratší městské okruhy.

I pro okruhové použití si však Hyundai dal velice záležet, aby tradiční nedostatky elektromobilů co nejvíc eliminoval (přehřívání baterky, rychle klesající kapacita). Ioniq 5 N má přepracovaný teplotní management akumulátoru s větší chlazenou plochou, nově řešené nezávislé chlazení dostal také motor. Řidič si pak může vybrat mezi dvěma módy, které baterku připraví buď na krátkodobý plný výkon pohonné soustavy (režim Drag), nebo dlouhodobější využití při kroužení na závodní trati (Track mód).

Foto: Hyundai

Přední brzdy jsou čtyřpístkové, s 400mm kotouči. Přechod mezi rekuperačním a „skutečným“ brzděním má být podle Hyundaie nepostřehnutelný.

Na podobné radovánky jsou solidně připraveny i brzdy, které podobně jako u prakticky každého elektromobilu brzdí nejdříve rekuperací (v případě Ioniqu 5 N by však takový brzdný účinek měl být intenzivnější, přetížení prý bude až 0,6 G), samotné kotouče (vpředu čtyřpístky se 400 mm kotouči, vzadu pak jednopístek a 360 mm) se do práce zapojí až při důslednější deceleraci. Hyundai zdůrazňuje, že by přechod mezi rekuperací a klasickými brzdami měl být pro řidiče nepostřehnutelný. Uvidíme, podobných slibů jsem už pár slyšel a pak si rozbíjel čelo o volant. Každopádně, fajnšmekři můžou brzdit levačkou, Ioniq 5 N umožňuje použití obou pedálů současně.

Aby připomínal spalovák

Pamatuju si na jeden rozhovor s Mattiasem Ekströmem, který svého času jezdil s elektrickými cesťáky. Ptal jsem se ho, jestli mu nechybí zvuk a řazení. Jekotu závodního motoru měl prý za svou kariéru víc než dost, ale na brzdění bez podřazování si musel zvykat. Prý to byl dlouho zvláštní pocit, jenom stát na brzdě a nesázet kvalty dolů.

V Hyundai Ioniq 5 N by Mattias byl nejspíš spokojený. Novinka N e-shift simuluje řazení osmistupňové převodovky, aby se jízdní zážitek co nejvíc přibližoval spalovacím hot-hatchům. Na tohle jsem hodně zvědavý. A pak je tu ještě tzv. N Active Sound + s deseti reproduktory, díky němuž bude elektrický Ioniq 5 N znít jako jeho spalovací kolegové. No, na toto jsem také zvědavý. Pochopitelně to nebude jediná zvuková možnost, v hudební knihovně najdete třeba ještě stíhačku…

Foto: Hyundai

V interiéru si určitě všimnete nového volantu, středová konzola je obložená, abyste si nohu v zatáčkách mohli opřít do měkka.

Aby vypadal ostřeji

Na zádi samozřejmě nemůže chybět spoiler a difuzor, díky němu je Ioniq 5 N o 80 mm delší proti standardní verzi. „Enko“ je také o 20 mm nižší a o 50 mm širší. Na karoserii si můžete všimnout také kontrastních černých prvků, pár detailů je oranžových. Kola jsou jednadvacetipalcová, v sérii Hyundai dodává pneu Pirelli P-Zero 275/35 R21.

V interiéru je to klasika, kterou byste od ostřejší verze nejspíš čekali. Nový je tak volant, sportovnější sedačky (určitě je fajn, že jsou ukotveny o 20 mm níž), samozřejmě nemohou chybět písmena N různě roztroušená po vnitřku rychlého Ioniqu 5. Hyundai také v exponovaných místech obložil středovou konzolu, abyste si v zatáčkách mohli koleno opřít do měkkého. Možná detail, ale při svižnější jízdě jako když najdete.

Hyundai Ioniq 5 N poprvé naživo uvidíme v Goodwoodu. A když píšu, že uvidíme, tak opravdu uvidíme. Redakce Garáž.cz nebude na legendárním Festivalu rychlosti chybět! V Česku se pak rychlá elektrická novinka objeví na přelomu roku, cenu prozatím neznáme.

Reklama

Načítám