Hlavní obsah

Dacia představuje vlastní kempingovou vestavbu pro prostorný Jogger, součástí je i obří stan

Foto: Dacia

Konečně – Dacia už představila svoji vlastní kempingovou verzi velkoprostorového typu Jogger

Tovární kempingové vybavení pro velkoprostorovou Dacii Jogger není zase až takovým překvapením – automobilka před časem přiznala, že na takové úpravě již pracuje. Práce už jsou u konce, a tak se kempingová verze Joggeru konečně představuje.

Článek

Co si budeme povídat – Dacia by byla sama proti sobě, kdyby na trh kempingový Jogger neuvedla. Díky tomu, že Dacia u Joggeru skloubila prvky klasického kombi, MPV a vlastně tak trochu i SUV-crossoveru, se tento povedený duchovní nástupce Loganu MCV a Lodgy pro tyto účely přímo nabízí. Kempování navíc v poslední době frčí, čehož se pochopitelně nebojí využít i různé externí firmy.

Foto: Dacia

Díky úložnému boxu na cestovní vybavení nebo nářadí vytvoří matrace rovnou plochu, kde se vyspí dvě dospělé osoby

Přesto se jistě najde celá řada lidí, kteří rádi zvolí jistotu v podobě vybavení s tovární zárukou. Kempingová výbava se představila při příležitosti oficiální prezentace nového designového jazyka Dacie a terénního elektromobilu během kampaně Dacia Design Manifesto 2022, jak ji označuje na svých stránkách. Prvotní náhled ukazuje, že to hlavní nechybí – tedy skládací postel, úložné prostory a skládací stan.

Je toho však ještě víc. Vzadu v kufru Joggeru nově přibyl prodyšný dřevěný box se stylizovaným logem Dacie, kde lze skladovat různé turistické a outdoorové vybavení – je však potřeba brát v potaz, že Jogger tím pádem přišel o svoji třetí řadu sedadel, takže je v této variantě pouze pětimístný, i když s tím jsme tak nějak všichni počítali.

Na boxu pak leží třídílná skládací matrace, která v rozloženém stavu sahá od zadní nakládací hrany přes úschovný box a zadní řadu sedadel až k předním sedadlům. Vznikne tak plocha, kde se bez problému vyspí dvě dospělé osoby.

Foto: Dacia

Automobilka během kampaně Dacia Brand Manifesto také prezentovala kompletní projevy nového designového jazyka na všech svých modelech

No jo, ale kde se vyspí děti? Dobrá otázka a existuje na ni poměrně prostá odpověď – záď Joggeru totiž tvoří částečně konstrukci mnohem většího celku, konkrétně velkého rozkládacího stanu. Automobilka sice jeho přesné rozměry neuvádí, tvrdí však, že poskytne útočiště pro čtyřčlennou rodinu – spaní uvnitř Joggeru tedy plní funkci jakési „náhradní ložnice“.

Pro spoustu lidí je právě tohle základ kempingového vybavení – navíc není vyloučeno, že Dacia po uvedení na trh představí ještě další vybavení. Už teď víme, že nabízí jak střešní nosiče na boxy, tak nosiče na kola za auto, a to pro různé modely, jak se můžete přesvědčit v galerii.

Foto: Dacia

Velký skládací stan pojme čtyřčlennou rodinu. Spací prostor v zádi Joggeru tak slouží jako přídavná ložnice

Zní to zajímavě, má to však jednu chybičku – více podrobností bohužel momentálně neznáme. Dacia však slíbila uvést kempingovou úpravu pro Jogger už začátkem příštího roku, takže po Novém roce snad budeme moudřejší.

Skoro se nabízí srovnání s Joggerem upraveným od španělské firmy Camperiz. Dacia si totiž zcela záměrně šla svou vlastní cestou, a tak se od konkurence, kterou v tomto případě tvoří soukromé firmy, liší. Kempingový Jogger od Camperizu například disponuje o něco širším sortimentem vybavení díky ledničce, nepřebernému množství 12V zásuvek i USB portů a dřezu s tekoucí vodou.

Řešení od Camperizu se tedy patrně hodí více na kempování v odlehlejších oblastech – ale je dobré vědět, že si každý vybere. Varianta od Dacie na druhou stranu více počítá s přenocováním v kempu a nejspíš bude i o něco lákavější pro rodiny. Součástí kompletního vybavení jsou mimo jiné rozkládací židle, střešní box nebo i takové drobnosti jako praktický stolek a lahve na pití.

Očekává se, že v případě zájmu automobilka bude tento outdoorový sortiment rozšiřovat, takže o kempingovém a outdoorovém vybavení od Dacie patrně ještě uslyšíme. Jen škoda, že neznáme ceny – ale vzhledem k současné filozofii značky nabízet hodně muziky za málo peněz očekávejme rozumnou cenovou politiku.

Reklama

Načítám