Hlavní obsah

Česká pancéřovaná čtyřkolka má srdce od Mercedesu, protiletadlový systém SAAB a dojezd 800 km

Foto: SAAB

Zkratka MARS znamená Multi-role Armored System

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská společnost SVOS z Přelouče se nedávno pochlubila svým nejnovějším projektem nazvaným Mars 4×4, na němž spolupracoval i švédský SAAB. Nyní firma oznámila další informace k vozidlu, a tak vám přinášíme detaily podvozku, pohonné srdce a samotný dojezd českého pancéřovaného speciálu.

Článek

Specialisté firmy SVOS z Přelouče jsou vyhlášení svými pancéřovanými výrobky nejen v Česku, ale i v zahraničí. Firma letos slaví 30. výročí, což oslavila představením nového modelu Mars 4×4, který se přidal do portfolia vedle podobných vozů Vega a Perun.

Foto: SVOS

MARS S-330 4×4 disponuje silnou balistickou ochranou. Odolá rovněž explozím

Novinku jako takovou jsme vám tedy ukázali teprve nedávno, nicméně výrobce k ní neuvolnil žádné bližší informace, až doteď. Pojďme se tedy s Marsem 4×4 seznámit trochu blíže.

Začneme podvozkem, který nabídne vysokou torzní tuhost a nezávislé zavěšení všech kol kombinované se vzduchovým odpružením. Toto řešení umožňuje individuální nastavení světlé výšky pro každé kolo, což střelci pomůže najít ideální palebnou pozici.

Foto: SVOS

Vůz má vzduchové odpružení, přičemž světlou výšku lze regulovat pro každé kolo zvlášť

Vzduchové pérování rovněž zajistí rychlou a stabilní jízdu i vysokou průchodnost terénem, což je u vojenských vozidel více než žádoucí. V neposlední řadě technika snižuje vibrace, redukuje přenos hluku do kabiny a chrání instalované zbraňové systémy.

Vozidlo Mars 4×4 je chráněno balisticky i proti explozím, nicméně přesnou specifikaci ochrany SVOS z důvodu bezpečnosti uživatelů nesděluje. Vzpomeneme-li pancéřování klasických osobních aut například od kanadské firmy Inkas, tak ty standardně odolají projektilům vypáleným z útočné pušky AK-47 a výbuchu dvou granátů typu DM-51. Jenže náš speciál pojmenovaný po rudé planetě je armádního zaměření, tudíž očekáváme/předpokládáme daleko silnější úroveň ochrany. Však mrkněte sami na přiložené video níže (vypněte AdBlock).

Systém MSHORAD na čtyřkolce MARS S-330Video: SAAB

A konečně pohonné srdce, kterým je kapalinou chlazený přeplňovaný šestiválec Mercedes-Benz o zdvihovém objemu 7,2 litru a výkonu 240 kW (326 koní), který ve spojení s šestirychlostní samočinnou převodovkou zajišťuje tomuto 6,5 metru dlouhému, 2,3 metru širokému a 2,7 metru vysokému vozidlu maximální rychlost na cestě až 110 km/h.

Pokud jde o dojezd, tak ten dosahuje hodnoty až 800 kilometrů, což nám napovídá, že palivové nádrže vozu budou poměrně objemné. Aby ne, když jde o 14 tun vážící čtyřkolku, již později doplní 20tunová šestikolka.

Foto: SVOS

Uvnitř nehledejte Rolls-Royce, ale ryzí praktičnost

Svoji roli v tomto projektu hraje také švédský SAAB, jehož komplexní protiletadlový obranný systém MSHORAD patří právě na speciál MARS S-330 4×4. Vše už je údajně sladěné a vyzkoušené, zbývají tedy ukázky ostrých střeleb pro potenciální zákazníky. Debut vypukne už letos v červnu v Paříži, rakety pak budou v rámci reálné demonstrace produktu létat ve Švédsku.

Reklama

Načítám