Hlavní obsah

Bazarové zázraky, závodní Fabie od studentů a známá otázka „Už jste přezuli?“ – Týden v Garáži

Foto: Dalibor Žák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden jsme mimo jiné v testu ojetiny (opět) zjistili, že nejlepší auta v bazarech bývají velmi často ta nejobyčejnější. Mimo to jsme vám také ukázali, jakou závodní Fabii postavili studenti Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí, a ptáme se na otázku, která v půlce října prostě musí přijít – už jste přezuli?

Článek

Nejprve však k té zmíněné ojetině. Daliborovi se totiž podařil doslova husarský kousek, když v bazaru našel BMW řady E46 s nájezdem pod 100 000 kilometrů, v originálním a velmi pěkném stavu. Takových kusů už moc nezbývá, ještě méně je jich na prodej a poukazuje to na jeden velmi zajímavý jev. Takhle nízké nájezdy mívají buď vrcholné verze (M3 nebo šestiválcové kabriolety), či naopak úplně základní auta, která si kupovali lidé soukromě. A tohle je ten druhý případ. 316i s černými klikami a najetými 95 tisíci je opravdu pozoruhodný kousek.

Pozoruhodné kousky nemají jen v bazarech, ale třeba i na středních školách. Projekty žákovských vozů nepěstují jen ve Škodovce v Mladé Boleslavi. Svůj vůz – dieselovou závodní Fabii – přivedli na svět v Ústí nad Orlicí a dokonce už s ní absolvovali i pár ostrých startů.

Foto: Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí

Na první pohled vypadá skoro až obyčejně, ale podívejte se znovu

Je sice teprve půlka října a sníh se zdá zatím v nedohlednu, přesto je pomalu čas přemýšlet nad tradičním úkonem – přezutí sezónních pneumatik. My jsme tento týden přinesli test zimních pneumatik o rozměru 185/65 R15 autoklubu ADAC a ptáme se, kolik našich čtenářů patří mezi ty opravdu svědomité a už v tuto chvíli „přezuté“.

Už jste přezuli na zimní pneumatiky?
Ano, už mám vzorně přezuto!
25,9 %
Ne, teprve se chystám.
63 %
Vůbec nepřezouvám.
11,1 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

V týdnu jsme vám přinesli také několik redakčních testů nových aut. Dominik si na týden připadal, že ukradl auto Kenovi od Barbie, když jezdil ve šmoulově modrém Volkswagenu T-Roc Cabriolet. Lukáš zase osedlal jedenáctou generaci Hondy Civic, když zjišťoval, proč si tuhle japonskou stálici zamilovaly miliony lidí. A Martin vyzkoušel nové „kosmické MPV“ Hyundai Staria a v Toyotě Aygo X zajel do kolínské továrny, kde vůz vzniká. Náš redakční Krab potom srovnal dvě generace Mini John Cooper Works, aby poukázal na to, co se za ta léta změnilo.

Že máte radši stará klasická auta? Honza Červenka se zamyslel nad tím, proč je pořád milujeme. Tomáš Hyan vzpomínal na závodního jezdce Dennyho Hulme a Honza Majurník vyzpovídal šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, který si vedle gastronomie rozumí také s auty – hlavně těmi japonskými.

Z praktických důvodů jsme obeslali pár pojišťoven a ptali se na to, jak je to s „utopením“ auta. Protože nechat auto v hluboké louži při přívalovém dešti a skočit s ním do rybníka, není ani zdaleka to samé a pojistného plnění se velmi pravděpodobně dočkáte jen v jednom případě. Když už jsme u toho jak si nerozbít auto, určitě se podívejte na poslední Školu řízení, kde Honza s Honzou vysvětlují vyhýbací manévr. A podívejte se i na to, jak se dělí automobilové segmenty v Česku – občas je v tom poněkud hokej.

A na závěr samozřejmě kvízy! V první řadě tady máme další otázky pro autoškoly, byť nemůžeme se zbavit dojmu, že se témata nejnovějších sad otázek často opakují. Možná raději vyzkoušíte test pro znalce a zkusíte poznávat různé modely aut podle specifických detailů v jejich interiérech.

Reklama

Související témata:
Načítám