Hlavní obsah

Pět dobrých důvodů, proč milujeme stará auta. A peníze jsou až na posledním místě!

Foto: Filip Fabián

Emoce? Dost možná jste na ten článek klikli jen kvůli té fotce, ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to vášeň. Je to láska. Je to životní styl. A někdy i póza. Je to touha a splněné sny. Jsou to vzpomínky. Je to chuť něco vytvořit a nechat za sebou. A přestože každý druhý inzerát končí větou „vynikající investice“, tak peníze jsou v případě zachovalých veteránů opravdu až na posledním místě.

Článek

Na Garáži píšeme o klasických autech často. A máme pro to ten nejlepší důvod, máme je rádi a několik z nás některá i vlastní. A nejen to. Opravdu s nimi jezdíme, užíváme je, umíme je i opravit, případně neváháme investovat čas i peníze do jejich záchrany. Klasická auta jsou zkrátka výjimečná, a to v mnoha oblastech.

Předpokládám, že až budete číst dál, budete souhlasně pokyvovat hlavou. A pak vás napadne spousta dalších dobrých důvodů, proč milujeme stará auta. A já budu rád, když nám je napíšete do diskuze. A možná, že když si tenhle článek přečte někdo, kdo o klasickém voze teprve uvažuje, tak ho to inspiruje nebo to bude třeba ta poslední kapka. Nebo ho dáte někomu přečíst a on to (konečně!) pochopí…

Šiřme lásku ke klasickým autům. Je to životní styl, který milujeme, který chceme sdílet a do kterého rádi přivítáme každého, kdo zahoří, stejně jako jsme kdysi zahořeli my.

1. Klasická auta mají duši

Ano, uvědomuji si velmi dobře, že jsem nemohl začít větším klišé, ale neznám nikoho, kdo by se po zaparkování otočil za svým Nissanem Qashqai nebo se na ulici ohlédl, když projede Škoda Superb. Je to bílé zboží. Lednička. Fén. Vysavač. Technologický zázrak, který si ale doma nikdy nevystavíte a u kterého je velmi těžké pochopit, jak to všechno funguje.

Foto: Filip Fabián

BMW M635 CSi je auto, které otočí snad každým krkem

Moderní auta jsou výstavkou výdobytků 21. století a je jedno, jestli se bavíme o luxusním manažerském sedanu, nebo obyčejném hatchbacku. Mají všechno, jsou velmi chytrá a je radost je užívat. Zpříjemňují nám život. Ale kdy jste šli naposledy s láskou umýt svou ledničku? A umíte si představit, že se některé z těchto obyčejných aut stane za třicet, padesát nebo osmdesát let objektem zájmu nebo touhy? Neumíte, co?

Zato stará auta, to je něco úplně jiného. Jsou originální, mají svoje vrtochy, zvláštnosti i výstřednosti a občas neposlechnou. Připomínají spíš naše domácí mazlíčky než nějakou tupou věc k užívání. Abyste s nimi jezdili, musíte se i vy něco naučit a musíte jim umět vyhovět i poručit. Musíte vědět, jak se potlačují jejich slabiny a zvýrazňují jejich přednosti. Řídit je je zážitek. A vždy se za nimi otočíte a vždy se usmějete, když otevřete garáž.

2. Jsou spojením s naší minulostí

Je jedno, jestli to vezmete doslova, nebo obrazně. Obojí funguje. Stará auta jsou zkrátka spojením s minulostí. Klasické auto vám připomene jak konkrétní dobu, tak konkrétního člověka či zážitek. Ukazuje vám, jaké to bylo dřív, nutí vás o minulosti přemýšlet.

Koupit si klasické auto, to může být vzpomínka na vaše rodiče, na vaše prarodiče, připomínka filmu nebo jen zhmotnění vašeho dětského snu z plakátu. Jen se podívejte, jak dobře se dnes prodávají hot hatche z osmdesátých a devadesátých let. Kupují je lidé, kteří si je tehdy nemohli dovolit. Ale hot hatch, to je jen kapka v moři. Trh s klasickými Porsche, staré mercedesy a jaguary… Ale stejně výjimečné je vlastnit třeba Opel Calibra nebo Mitsubishi Pajero. Sem si můžete dosadit vskutku cokoli.

Klasická auta jsou hmatatelným spojením s konkrétním obdobím. A je jedno, jestli naším životním, nebo čistě kalendářním. Proto se lidé, kteří mají rádi opravdu stará auta, na srazy i patřičně oblékají a berou to jako ucelený zážitek, nejde tady jen o pouhé vlastnictví a užívání.

3. Budují komunitu, přátelství a vztahy

S klasickým autem taky nejste nikdy sami. A nemyslím tím to, že vzbuzují zájem kolemjdoucích a kolemjedoucích, ale životnost jakékoli klasiky závisí na vás a na znalostech těch, kteří sdílejí vaši vášeň. Svět klasických automobilů má kolem sebe úžasnou komunitu, o čemž svědčí kterýkoli z nesčetných srazů či kterákoli výstava. Zapálení a nadšení lidé, kteří sdílejí vaše potěšení a kteří vám vždy rádi pomohou.

Foto: Czech Classic Cars Club

Nejen podzimní veteránské Sosnění je nejen o jezdění, ale už se bere i jako místo setkávání

Samozřejmě že i v dnešní moderní době hledáme věci na internetu, telefonujeme si a píšeme maily, ale kdy naposledy spojilo víc lidí dohromady vlastnictví Škody Kodiaq? Pokud se tedy majitelé nesrazili v mlze na dálnici. Jisté je, že kolem klasických aut se motají lidé otevření, přátelští a se srdcem na dlani. Milujeme ten smysl pro kamarádství a i to, jak se všichni společně snaží řešit problémy.

Klasická auta také budují silné vztahy. Nejzřetelnější spojení je zde od rodiče k dítěti, ale může to být i mezi sourozenci nebo jen přáteli. S klasickými auty vám mohou do života vstoupit nejrůznější lidé a tito lidé se stanou lepšími přáteli nebo ještě bližší rodinou. Váš život se nemusí nutně točit jen kolem aut (a pokud ano, není to nic špatného), ale když ty dveře necháte otevřené, bude to kolem vás stejně proudit. A vždy si najdete téma k rozhovoru.

Je to skutečně významná a vítaná součást vlastnictví klasiky. A pokud mě teď chcete nařknout, že útočím na vaše city… Vy snad nemilujete ty reklamy, kdy se sejde v garáži otec a syn?

4. Dávají vám styl

Když přijedete někam v novém Ferrari, Porsche, Mercedesu nebo prostě jen v novém autě, většina lidí si řekne, že jste asi úspěšní a že umíte vydělat peníze. Ale řekne to něco o vašem vkusu? O vašem stylu? Umí nové auto v přeneseném slova smyslu ukázat na filmy, co máte rádi, vypovědět něco o vás jako takovém nebo vás stylizovat do nějaké role? Nemyslím si.

Zato klasická auta, ta umí plně vystihnout vaši osobnost. Můžete být zdrženliví, můžete být divocí, velcí, malí, roztomilí nebo agresivní. Může mít rádi devadesátky, šedesátky nebo období První republiky. Je poměrně snadné najít klasiku, která vám bude vyhovovat. A nejlepší na tom je, že tímhle to rozhodně nekončí. Existují různé způsoby, jak vaši roli dále rozvíjet. Vlastní díly, lakování na míru, různá kola, zakázkové obložení interiéru, doplňky. A taky oblečení. Nebo jen detaily.

Moderní auta nemají s lidmi moc společného, mimo to, že je užíváme. Ale klasické auto, to jsme přece my. To je obraz nás samotných.

5. (Ne)zbohatnete na nich

Většina lidí si klasické auto kupuje i s tím, že jsou to minimálně dobře uložené peníze, nebo že na nich peníze dokonce vydělá. Omyl. Pokud nejste překupník či mechanik a pokud se jim nevěnujete na sto procent, je to jen koníček. A drahý koníček.

Foto: Škoda Auto

I o ten Favorit se musíte starat…

Můžete lhát všem okolo i sami sobě, že to jsou ty nejlépe uložené peníze, ale když je dáte do zlata, nebudete se muset o tu žlutou hroudu nijak starat a jen se občas podíváte do sejfu, že tam pořád je. Zato staré auto vyžaduje vaši neustálou péči a zájem. A vaše peníze, samozřejmě. Pes u domu taky potřebuje, abyste mu dali najíst, napít a občas s ním musíte na veterinu. To, že hlídá a že vám třeba zachrání život (ne, teď není řeč o čivavách), je samozřejmě skvělé, ale ještě daleko lepší je, jak vám projevuje svou náklonnost, a ta láska (a tady už to není o konkrétním plemenu).

Ano, klasická auta jsou žádaná a jejich ceny (většinou) kopírují inflaci, ale když si pak spočtete všechny peníze, které v horizontu několika let vyžadují, pak nejspíš zjistíte, že to bylo víc, než jste si vůbec uměli představit. Ano, peníze jsou důležité. Ale s klasickým autem přijdete na to, že nejde jen o to, kolik bankovek jste zrovna za ten svůj sen utratili.

Tohle bylo pět důvodů, proč milujeme klasická auta. Jistě přijdete na spoustu dalších. A já jen doufám, že se teď umíváte a přemýšlíte nad tím, jaké si koupit.

Reklama

Související témata:
Načítám