Hlavní obsah

ASX, jak ho známe, skončilo. Nástupce dorazí zkraje 2023

Foto: Karel Štochl

Je konec. ASX od Mitsubishi je pasé jako céčka nebo pogy. Ale nástupce přijde už zkraje 2023…

Navždy mladé, tak by šlo označit Mitsubishi ASX, které se od svého uvedení v roce 2010 nedočkalo žádné nové generace, nýbrž pouze dvou faceliftů. Jedno z posledních „normálních“ aut s nepřímovstřikovým benzinovým motorem definitivně skončilo, nicméně už nyní můžeme vyhlížet jeho nástupce, který dorazí zkraje roku 2023. Nejspíše však bude jiný, než čekáme…

Článek

Nejen dobří holubi se vracejí, hlásali jsme před dvěma lety v rámci testu podruhé omlazeného (2019) ASX, které přineslo například přepracovanou příď, diodové lampy a hlavně klasický atmosférický benzinový dvoulitrový čtyřválec bez přímého vstřiku paliva nebo filtru pevných částic. Tehdy jsme vám říkali – berte, dokud jsou. No a nyní už nejsou.

Foto: Karel Štochl

Mitsubishi ASX je vnímané jako odolné SUV s možností pohonu 4×4

Výroba nejen v Česku poměrně oblíbeného SUV skončila koncem loňského roku a prakticky všechny vozy objednané na tuzemské sklady už mají své majitele. Z toho důvodu už na webu českého zastoupení Mitsubishi Motors nenajdete modelový ceník či konfigurátor. Odolného parťáka s možností pohonu 4×4 tak hledejte v ojetinách, třeba na Sauto.cz.

Chystaný nástupce, jehož příchod se plánuje na rok 2023, totiž možná bude jeden ze dvou dříve ohlášených nových modelů, které vzniknou přestrojením vozů od sesterského Renaultu. Konkrétně se spekuluje o Cliu a Capturu.

Foto: Martin Jánský

Znáte Captur? V podobných šlépějích se možná vydá i druhé ASX

Co by to znamenalo, kdyby nové ASX bylo Capturem? Tak prvně by se zmenšilo, jelikož „rencek“ spadá do kategorie SUV-B, zatímco současné ASX bydlí o třídu výše (SUV-C).

Dále by model mohl převzít pohonné portfolio, a tudíž by dostal moderní zážehové přeplňované přímovstřikové motory (999 cm3, 1333 cm3), jeden nepřímovstřikový turbovaný tříválec 999 cm3 na benzin/plyn (LPG) a dva hybridy, z toho jeden typu plug-in. Nakonec by chystané ASX přišlo o povedený pohon 4×4 a o určitou jednoduchost.

Foto: Mitsubishi Motors

Mitsubishi eX Concept z roku 2018 naznačuje možnou podobu ASX 2. generace

Zajisté by také něco získalo, například moderní technologie, pokročilý infosystém a širší možnosti výbavy. Otázkou zůstává, jestli o to cílová klientela bude stát a zdali se ASX druhé generace skutečně vydá cestou přestrojeného kabátku Capturu anebo rovnou skočí na vlnu 100% elektromobility.

Pokud půjde o rebrandový renault, třeba to dopadne jako v případě BRZ/GT86 od automobilek Subaru a Toyota, kdy v Česku praktický každý sáhl po sporťáku se souhvězdím v logu, zatímco o zadokolku s emblémy elipsovitého téčka Češi nejevili zájem. Takže uvidíme, jsme na kroky Mitsubishi skutečně zvědaví.

Reklama

Načítám