Hlavní obsah

Německé automobilky investují 1 bilion Kč do elektromobility

Foto: Shutterstock

Německo čeká velký rozvoj elektromobility

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Německé automobilky se rozhodly, že během několika málo příštích let investují do rozvoje elektromobility až 40 miliard eur, tedy asi jeden bilion korun. Chtějí zvýšit počet dostupných elektromobilů a zároveň je v co největší míře dostat na německé silnice. Spolu s nimi chtějí také zapracovat na infrastruktuře.

Článek

Většina světových automobilek se v posledních několika letech velmi soustředí na propagaci a rozvoj elektromobility. A přidávají se k nim i vlády jednotlivých zemí, které elektromobilitu stále velmi podporují. Pro příklad připomeneme Rakousko, kde budou moci elektromobily jezdit po vybraných úsecích dálnic rychleji než auta na fosilní paliva. Ovšem už se našly státy, a jde především o severské země, kde zjistili, že přílišná propagace elektromobilů je spíše na škodu. Najít rovnováhu mezi tím, co je dobrá propagace a co už je průšvih, nejspíš bude čím dál tím těžší.

Samotné automobilky stále rozšiřují portfolio nabízených elektromobilů a během několika málo příštích let ještě přitlačí. Před pár dny představilo Německé sdružení automobilového průmyslu svůj plán na rozvoj tohoto stále ještě velmi mladého typu automobilismu. Tvrdí, že během příštích dvou let do elektromobility investují dohromady asi 40 miliard eur.

Za tuto sumu chtějí v prvé řadě zvýšit nabídku elektromobilů jednotlivých německých automobilek. Mělo by jít o skok ze současných asi 30 na konečných minimálně 100 modelů. Zároveň s tím mají Němci v plánu velký rozvoj, kdy by podle nich do roku 2030 mělo na německých silnicích jezdit 30 % elektromobilů. Mimochodem, v současné době jsou to méně než 2 %. Úřady, ale i automobilky dále chtějí rapidně zvýšit počet dobíjecích, a hlavně rychlodobíjecích stanic, protože je to i jejich nedostatek, co zákazníky od elektromobility odrazuje.

A proč to všechno? Hledejme v tom jistě i dobrý úmysl, kdy možná zástupci průmyslu myslí na životní prostředí. Ovšem jistě nelze nevzít v úvahu, že ve hře je také čerpání nezanedbatelných evropských dotací, a především velká snaha navrátit německým automobilkám dobrou pověst, o kterou částečně přišly po vypuknutí aféry Dieselgate. Zda se to tímto krokem podaří je zatím ve hvězdách, ale dovolíme si odhadnout, že podobný boom elektromobility jistě čeká i náš trh. A je to jen otázka času.

Reklama