Hlavní obsah

Německá policie tvrdě zakročila proti domnělému závodu

Foto: YouTube

Eurorally málem skončila v Německu na policejním parkovišti

Před pár dny z Norska odstartoval výlet majitelů různých supersportů, veteránů nebo jinak zajímavých či výkonných aut. Jakkoliv se pořadatelé snažili dát světu najevo, že nejde o žádný nelegální závod, německá policie neměla slitování. Některá auta zabavila, jiná alespoň zdržela.

Článek

Jen před několika málo dny jsme vám říkali o tom, že německá policie je poslední dobou hodně vysazená na výrazná auta. Vadí jim hlavně metalické polepy, které jsou podle nich nebezpečné pro ostatní řidiče. Pokud je takto navíc polepeno nějaké hodně výrazné, výkonné a hlučné auto, může si být jeho majitel jist, že bedlivému dohledu policistů neujde. Příslušníci taková auta často zabavují, a dokud je jejich majitelé neuvedou do obyčejnějšího stavu, nevrátí jim je. K tomu jim ale napaří také vysoké pokuty.

Mysleli jsme si, že se tento zvýšený dohled týká jen měst, kde se majitelé supersportů často a rádi se svými auty dost okázale, a tedy i hlučně prezentují. Ale jak vidno, policisté dohlíží všude. I na evropském výletu, kterého se zúčastnila řada supersportů i veteránů, hothatchů nebo dokonce hybridů. Celá akce se jmenovala Eurorally, což možná evokuje závod, ale pořadatelé se dušovali, že má jít o pohodový výlet po krásných městech, a hlavně bez závodění. Všechna auta, která se výjezdu účastnila, dostala samolepku, aby se jejich řidiči poznali. A nakonec se ukázalo, že ta samolepka pomáhala hlavně policii, která podle ní účastníky bezpečně poznala.

Start akce proběhl 1. května v norském Oslu a až na německé území vše probíhalo bez problémů. Ovšem jakmile se účastníci dostali do Německa, konkrétně na dálnici A20, nastaly problémy. Velká část této dálnice má neomezenou maximální rychlost, čehož většina účastníků akce využila k tomu, aby se konečně trochu svezla. Někteří prý atakovali rychlost až 250 km/h. Jenomže si na jejich jízdu stěžovalo několik ostatních řidičů a policie zareagovala prakticky okamžitě. Do akce povolala vrtulník a několik vozů, aby co nejefektivněji všechny účastníky akce stáhla na jedno z parkovišť. Tam pak proběhla velká kontrola, rozdávání pokud a zabavování aut.

A důvod? Policisté tvrdí, že podle svědků všichni závodili, což je na veřejných komunikacích nelegální. Nicméně všichni účastníci tvrdí, že to v žádném případě není pravda, že jen na místě k tomu ze zákona vhodném jeli rychleji, než možná bývá jinde zvykem. Policisté se prý chovali velmi agresivně a nebyla s nimi možná žádná rozumná dohoda. Auta nakonec zablokovali na několik hodin s podezřením na nelegální závod. Během toho stihli některá auta, třeba svítivě zelné BMW i8, odtáhnout z důvodu výše popsaném. Majiteli ho nakonec vrátili, ale musel zaplatit tučnou pokutu. Chvíli to dokonce vypadalo, že celý výlet v Německu na parkovišti pro všechny skončí.

Podle zpráv na sociálních sítích nakonec některá auta policisté pustili, ale doprovodili je k českým hranicím. Proto, aby jejich řidiče náhodou nenapadlo jet zbytečně rychle. Ti, kteří do cíle své cesty, tedy do Prahy, dojeli, jsou prý velmi rozčarovaní. Nejsou si vědomi toho, že by se na silnicích projevovali nepřístojně. Dodržovali zákony, a přesto s nimi policisté měli problém. Ti, kteří v Německu zůstali, budou muset s největší pravděpodobností platit pokuty a možná si i zavolat odtah na hranice. Tamní policisté jsou prostě velmi přísní a vyčnívání z řady netolerují. Někteří komentující na sociálních sítích policisty dokonce přirovnávali ke gestapu – chovali se prý úplně stejně, což je však tvrzení přinejmenším diskutabilní.

Reklama

Související témata:
Načítám