Hlavní obsah

Pražský tuningový sraz se změnil ve zvěrstvo

Foto: Facebook/Tuning NENÍ Zločin

Policie na pražském tuningovém srazu

„Tuning není zločin“ – chytlavé jméno pro zajímavý tuningový sraz, který organizátoři předznamenávali mimo jiné i zákazem zbytečných a rychlých jízd nebo pálení pneumatik. Jenže všechno dopadlo úplně jinak a akce se stala přehlídkou všeho špatného, čeho se na podobných srazech můžete dočkat.

Článek

Abych byla upřímná, s tuningem žádný problém nemám. Některé styly úprav se mi líbí více, se spoustou těch opravdu povedených jsem vás i seznamovala, jiné úpravy mě oslovují samozřejmě méně a některé vůbec. Chápu hon policie a úřadů po nelegálních úpravách, které jsou často nebezpečné jak pro samotného majitele, tak pro jeho okolí. Takových úprav už je ale na silnicích naštěstí vidět jen málo. Zdálo se, že stejně úspěšně se daří vymýtit i nezodpovědné a nebezpečné řidiče upravených aut. Vypadá to ale, že opak je pravdou.

V sobotu večer se v Čestlicích konal výše zmíněný sraz. Jeho záměr a koncept, tedy ukázat, že tuning není zločin, mně připadal celkem zajímavý. Také ve mně vyvolávalo důvěru tvrzení pořadatele, že během akce bude zákaz zbytečných a rychlých jízd nebo pálení pneumatik. Ale všechno dopadlo jinak. A jak je zřejmé z videa, které uvidíte níže, sraz skončil jako jeden velký průšvih. Z videa je patrné, že se na akci sešla spousta zajímavých aut, včetně třeba skvělého BMW M4, jehož majitel ale ukázal, jak se s takovým autem opravdu jezdit nemá. Bohužel si spousta majitelů nenechala ujít příležitost se pořádně předvést. Nechyběly smyky, pálení gum nebo nebezpečný styl řízení. A to i když kolem stála opravdu velká spousta lidí, kterou nechránily žádné bariéry. Z videa je patrné, že si většina řidičů spletla veřejnou silnici se závodní tratí. A jestli se organizátor chlubil, že tomu zabrání, tak ze záběrů není vidět absolutně žádná snaha potenciálně nebezpečnou situaci kontrolovat.

Nepředvedli se ani diváci, kteří stáli v silnici a vlastními těly blokovali dopravu. Chápu, že podlehnout davové psychóze se dá snadno. Ale opravdu je nutné si hrát na hrdiny, vlastním tělem blokovat ostatní účastníky provozu, kteří s akcí nemají nic společného, a ještě s výrazem mistra světa ve tváři mít ze všeho legraci? Vážně ti diváci nechápou, že v prvé řadě ohrozili hlavně sebe?

Korunu všemu pak nasadila policie. Vsadím boty, že měla více než dost oznámení ohledně toho, že horda lidí nepochopitelně blokuje provoz, včetně autobusu MHD. Přesto v první fázi na místo dorazila toliko dvoučlenná posádka v jednom jediném autě! Stala se akorát tučným soustem pro legraci rozjařených účastníků. Podle diskuzí na sociálních sítích se mluví o tom, že následně na místo přijel větší počet zasahujících policistů. Což na videu zachyceno není, ale domnívám se, že měli dorazit mnohem dříve. Je vlastně štěstí, že tahle nesmyslná sešlost neskončila větším průšvihem.

Znám velkou spoustu pohodových tuningových akcí, na které bych vzala i vlastní rodiče. Co však předvedla nevychovaná sebranka v Čestlicích, to je hodně přes míru. Nezbývá než doufat, že pokud by se snad někdy v budoucnu mělo něco podobného opakovat, policie zasáhne lépe, účinněji a rychleji. Ponaučením by zmiňovaná akce měla být hlavně pro pořadatele, neboť jsou to právě oni, kdo má dbát na bezpečí účastníků i všech okolo.

Na sraz jsme se zeptali Veroniky Čermákové, tiskové mluvčí benešovské policie. Potvrdila, že policisté na akci vyjeli, ale hlavně proto, aby zjednali pořádek na silnicích a umožnili bezpečný a plynulý průjezd účastníkům provozu, kteří byli jinak blokováni především přihlížejícím davem. Stejné video, které si můžete prohlédnout v našem článku, mají policisté taktéž k dispozici a v tuto chvíli jej budou vyhodnocovat. Přímo na místě žádná obvinění nebo pokuty nepadly.

Reklama

Související témata:
Načítám