Hlavní obsah

Ministerstvo spouští kampaň na ochranu stavebních dělníků

Foto: Ministerstvo dopravy

Uzavírky a dopravní omezení na dálnicích jsou otravné, to víme všichni. A letos jich je ještě víc než v jiných letech. Ačkoliv máme někdy v koloně pocit, že se to už nedá vydržet a že tohle zkrátka nemůžeme přežít, ohroženi na životě jsou ve skutečnosti úplně jiní. Řeč je o stavebních dělnících, kteří rekonstrukci dálnice provádějí.

Článek

Jen si to zkuste představit – léto, slunce, třicet stupňů Celsia a vzduch se ani nehne. Místo příjemného klimatizovaného interiéru auta na sobě musíte mít reflexní vestu, bezpečnostní přilbu a k tomu fyzicky pracovat. Navíc tito lidé nemohou za to, že je stav tuzemských silnic a dálnic tristní a že je polovina republiky rozkopaná.

Těžký úděl pracovníků stavebních firem, kteří se na rekonstrukcích českých dálnic podílejí, si uvědomuje i Ministerstvo dopravy, které nyní před letními prázdninami spustilo kampaň s přiléhavým názvem „Nejsme ve válce, musíme to všichni přežít“. V ní zástupci ministerstva i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) apelují na řidiče, aby byli ke stavebním dělníkům ohleduplní.

„O letošních prázdninách bude na silnicích probíhat hodně oprav, do toho stavíme nové dálnice a modernizujeme D1. Apeluji proto na všechny řidiče, abychom byli na cestách po naší zemi opatrní a ohleduplní k těm, kteří na stavbách intenzivně pracují a starají se o technický stav vozovek. Je to důležité, v zúženích se v bezprostřední blízkosti provozu pohybují pracovníci stavebních a údržbových firem a počet evidovaných incidentů se zde v poslední době prudce zvyšuje.“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Foto: Ministerstvo dopravy

Letní měsíce patří na silnicích k těm nejtragičtějším

Samostatné oddělení ministerstva dopravy BESIP připravilo ke kampani spot, který bude od začátku července vysílán v televizi, do éteru půjde také rozhlasová verze. Snahou je přimět řidiče ke zvýšené opatrnosti a k dodržování povolené rychlosti ve zúžených úsecích dálnic. „Zvýšený počet incidentů evidují všechny dopravní firmy. Nehoda může skončit škodou na stavebním stroji, ale bohužel může skončit smrtí pracovníka. Letos byli usmrceni již čtyři silničáři, což je nejvyšší číslo za několik let,“ říká ředitel ŘSD Radek Mátl.

Na spot ke kampani „Nejsme ve válce, musíme to všichni přežít“ se můžete podívat zde:

Obdobná kampaň už proběhla v řadě evropských zemí. Řidiči navíc neohrožují jen pracovníky na stavbách, ale ohrožují také sami sebe a ostatní spolucestující. Na to navazuje druhá kampaň s názvem „Setkání s realitou dálnice”. Ta se zaměřuje na bezpečnou jízdu v dopravních omezeních.

A jak se tedy v dopravních omezeních chovat? Ministerstvo má pro řidiče 4 jasné rady:

  • PŘEDVÍDEJTE - sledujete dopravní značky, takže víte, že se blíží dopravní omezení – zpomalte postupně rychlost, jeďte plynule, nebrzděte a nepředjíždějte na poslední chvíli
  • SOUSTŘEĎTE SE – nezmatkujte, hlídejte si rychlost, kontrolujte zpětná zrcátka
  • DODRŽUJTE BEZPEČNOU VZDÁLENOST mezi vozidly (2 vteřiny)
  • PLYNULE STŘÍDAVĚ – jeďte blízko rychlostního limitu, který je nařízen dopravními značkami, hlídejte si boční odstupy

Reklama

Načítám