Hlavní obsah

Máte BMW? Pak vám hrozí přestupek častěji než ve vozech Kia

Foto: BMW

BMW řady 4

Jaké auto vám stojí v garáži? Pokud je to Mercedes-Benz nebo BMW, podle statistik, které vyšly ve Velké Británii, vám hrozí vyšší předpoklad přestupku, než pokud jezdíte v Hyundai nebo v modelech značky Kia. Čísla jsou ale jen jedna věc, druhá pak je fakt, že tohle paušalizování dělá zbytečné rozbroje.

Článek

Co si pomyslíte o svém novém sousedovi, který před dům postavil nové BMW? A co si pomyslíte o tom stejném sousedovi, kdyby před dům postavil Kiu nebo Hyundai? Už asi tušíte, kam míříme. Jsou značky, které už dlouhé roky provází zvláštní stigma toho, že s nimi jezdí piráti, nevybouření mladíci s povoláním syn nebo bohaté slečny. Pak jsou tu auta, u kterých vás ani nenapadne, že by je řídil někdo, kdo by mohl být za volantem nebezpečný. Namátkou třeba Kia Picanto nebo třeba Škoda Citigo.

Ovšem podle britských expertů z pojišťovny GoCompare Car Insurance nemají tyto předsudky reálný základ. Často jsou jen lidé naštvaní, že právě třeba soused má dražší a rychlejší auto než oni a z toho pak vycházejí ty klepy o tom, že v BMW jezdí šílení piráti. Svým způsobem i fakt, že v některých modelech řidiči inkasují pokuty za přestupky častěji než v jiných, má podle Britů celkem logické vysvětlení.

Pravdou je, že v seznamu modelů, ve kterých se řidiči dopouštějí přestupku nejčastěji, je hned několik BMW a Mercedesů. Jenomže jde o řidiče, kteří se svými auty jezdí opravdu hodně a na delší vzdálenosti. Nejčastěji jde o ty, kteří dojíždí do práce i několik desítek až stovek kilometrů, což je ve Velké Británii zcela běžné. Ti pak mají logicky větší pravděpodobnost, že budou u přestupku přistiženi.

V druhém seznamu, v němž jsou ti, kteří se dopouštějí přestupku nejméně, jsou zastoupena auta, jejichž majitelé jezdí do práce jen pár kilometrů nebo auto potřebují maximálně na několik nákupů. Ti pak k přestupku tedy mají mnohem dál. Ne, nezastáváme se nikoho ani nikoho nebudeme strkat do krabičky s označením silniční pirát. Samotným nám tato paušalizace velmi vadí a bylo by dobré si uvědomit, že každá mince má dvě strany. Dejte nám vědět, co si o takovém házení řidičů určitých značek do jednoho pytle myslíte. Zažili jste to na vlastní kůži? Nebo jste naopak někdy vyslovili domněnku na téma, že třeba řidiči BMW jsou za volantem nebezpeční?

V těchto modelech se řidiči přestupku dopouští statisticky nejčastěji (v závorce procentuální podíl na přestupcích):

1. BMW 420d (17,1 %)

2. Audi A5 (15,5 %)

3. Mercedes-Benz C220 (14,8 %)

4. Mercedes-Benz E220 (14,8 %)

5. Jaguar XF (14,3 %)

6.Mercedes-Benz CLA (14,3 %)

7. Mercedes-Benz GLC (14 %)

8. Audi Q7 (13,8 %)

9. Range Rover (13,8 %)

10. Mercedes-Benz CLS (13,5 %)

V těchto modelech se pak řidiči přestupku dopouští statisticky nejméně (v závorce procentuální podíl na přestupcích):

1. Opel/Vauxhall Agila (4,1 %)

2. Hyundai i10 (4,3 %)

3. Nissan Micra (4,3 %)

4. Kia Picanto (4,4 %)

5. Hyundai Getz (4,5 %)

6. Suzuki Alto (4,6 %)

7. Ford KA (4,6 %)

8. Škoda Citigo (4,7 %)

9. Honda Jazz (4,8 %)

10. Fiat Panda (4,9 %)

Reklama

Načítám