Hlavní obsah

Jawa připravila v Indii speciální edici k 90. výročí značky

Foto: Jawa Motorcycles

Výroční model k 90. výročí značky Jawa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

O nových motorkách Jawa, pocházejících z Indie, toho bylo napsáno již mnoho. Motorka nás postupně dostala nejprve na fotografiích uveřejněných na internetu, posléze i naživo, když se před pár měsíci objevila na oslavách 90. výročí Jawy v Týnci nad Sázavou. Hoši z Mahindry však neusínají na vavřínech a tasí se s novou limitovanou edicí!

Článek

Jen rychlá rekapitulace pro ty, kteří strávili poslední rok pod kamenem. Už před pár lety si indická Mahindra domluvila s českou Jawou práva na vývoj, výrobu a prodej motocyklů se značkou Jawa v Indii a na pár dalších trzích. Výsledkem byly parádní nové retro motorky se soudobou technikou, představené loni ke konci roku.

Letos v létě se pak nová Jawa z Indie dostala i do naší kotliny a momentálně probíhají v Týnci přípravy na proces homologace a uvedení indické novinky do prodeje. Ta by v české nabídce značky doplnila (a postupně možná nahradila) modelovou řadu 350 OHC, vycházející z motorek čínského výrobce Shineray.

Nicméně k věci – v Indii mají novou speciální edici k devadesáti letům a my jim ji regulérně závidíme. Ano, oproti standardním modelům se výroční „aniverzárka“ liší jenom lakováním a jednou samolepkou, ale přesně to jsou ty věci, které už tak moc hezkou motorku posouvají ještě o úroveň dál.

Foto: Jawa Motorcycles

Výroční model k 90. výročí značky Jawa

Při výběru doplňkové barvy, která by nahradila zlaté linky a chrom a kontrastovala by s klasickou „jawáckou rudou“, sáhli v Mahindře po „slonovinové“. Tedy po stejné barvě, jaká se objevila na úplně prvním modelu Jawy – motocyklu 500 OHV zvaném Rumpál, který z nové fabriky pana Janečka začal vyjíždět v roce 1929. Jen se na něj podívejte, ta podobnost (alespoň co se týče barev) tam prostě je.

Foto: Dominik Valášek

Prapůvodní Jawa 500 OHV na oslavě 90 let Jawy v Týnci

Zajímavý je taky způsob, jakým se limitovaná edice, omezená příznačně na 90 kusů, v Indii rozprodá. Aby se zákazníci nedohadovali, budou se prostě losovat a do slosování o speciální edici se může přihlásit každý, kdo má novou Jawu objednanou, případně ji objedná do 22. října. Vylosovaní šťastlivci pak zaplatí úplně stejnou cenu, jakou by platili za běžný model, ale dostanou jeden z devadesáti speciálních kusů.

Jak už bylo řečeno, po stránce techniky zůstane Jawa v limitované edici beze změn. O pohon se tedy postará kapalinou chlazený jednoválec o objemu 295 kubíků, podávající 27 koní výkonu. Což na přibližně 170 kilogramů hmotnosti docela stačí.

Šance, že by se některá ze speciálních výročních indických Jaw dostala i k nám, je bohužel jenom velmi malá. Standardní model se ale nezadržitelně blíží a novinka se tu pod názvem Jawa 300/846 začne prodávat snad ještě před sezónou 2021.

Reklama