Hlavní obsah

Ferrari 250 GTO míří do aukce! Prodá se za miliardu korun?

Foto: RM Sotheby’s

Že jsou vozy Ferrari drahé nepřekvapí nikoho. A že jsou dražší ty staré kousky, asi také ne. Tohle je ale bezesporu klenot i v hierarchii tak slavné značky, jakou Ferrari je.

Článek

Tím klenotem je slavné Ferrari 250 GTO z roku 1962. To je vůz, o který je mezi sběrateli velký zájem a tomu odpovídají i ceny, za které se tihle vzácní krasavci prodávají. V této variantě jich bylo vyrobeno jen 36 a tenhle konkrétní kus, s podvozkem číslo 3413, vznikl jako třetí. Je nebouraný, ve skvělé kondici a do aukce půjde letos v létě.

Je to auto, kterým se proháněl po trati legendárního sicilského závodu Targa Florio závodník formule 1 Phil Hill. Tohle červené ferrari ve své kategorii tento slavný závod vyhrálo hned dvakrát po sobě (v letech 1963 a 1964). Jezdil s ním také italský závodník Edoardo Lualdi-Gabardi, který za jeho volantem vyhrál v roce 1962 devět z deseti závodů italského šampionátu cestovních vozů. A v jediném závodě, který nevyhrál, skončil druhý.

V posledních desetiletích se tohle auto ocitlo v rukou hned několika světově významných sběratelů. Od roku 2000 bylo v majetku bývalého softwarového architekta Microsoftu a nyní šéfa softwarové společnosti Numerix Grega Whittena. Nyní jde do aukce pod hlavičkou aukční společnosti RM Sotheby’s.

Odhaduje se, že cena by se měla vyšplhat až na 45 milionů dolarů, v přepočtu tedy více než miliardu korun! Žádné jiné auto se v aukci neprodalo za takovou částku a tenhle kousek má na to rekord pokořit. Vždyť nedávno se jiné Ferrari 250 GTO prodalo za 70 milionů dolarů, tedy v přepočtu za 1,5 miliardy korun. Trumfne tenhle červený klenot i jeho? Uvidíme na konci srpna, kdy se aukce uskuteční v kalifornském Monterey.

Reklama

Související témata:
Načítám