Hlavní obsah

Crossover Xceed je nový přírůstek SUV rodiny Kia

Foto: Kia

Další den, další crossover. Rodina SUV značky Kia se právě rozrostla o dalšího člena, kompaktní crossover založený na platformě oblíbeného Ceedu. Nečekejte žádné zázraky, jen mírně zvýšený podvozek, zvýšený posez, moderní technologie a úsporné motory. Klasika. Ale jedna věc vás na novém Xceedu určitě překvapí – vypadá totiž dost sexy!

Článek

Tak moment, kdy Kia začala dělat sexy auta? Korejská automobilka se vždy zaměřovala na rozumná auta za dostupnou cenu… a najednou tohle! No jasně, Sportage nebo Stonic vypadají vážně dobře, nový ProCeed se taky hodně povedl, Soul je trochu bláznivý a ještě tu byl báječný Stinger, ale to byl přivandrovalec přes velkou louži. Tohle je něco docela jiného. Tohle je sexy crossover, pro který si poběžíte už jen proto, že se vám líbí.

Foto: Kia

Xceed se nám vážně líbí. Co vám?

Ale rozhodně to nebude jediný důvod. Xceed si totiž bere to nejlepší z hatchbacku Ceed a přidává k tomu více stylu (kromě vnějšího designu také barevnější interiér), vyšší světlou výšku (o 42 mm), více prostoru (kufr narostl o 31 litrů na 426 litrů, které lze sklopením zadních sedadel zvětšit až na 1 378 litrů) a více technologií (infotainment teď může mít až 10,25palcový dotykový displej, horkou novinkou je 12,3palcový digitální kokpit).

Nabídka motorizací bude z větší části kopírovat klasický Ceed. Základem bude litrový přeplňovaný tříválec (120 k), nad ním bude přeplňovaná čtrnáctistovka (140 k) a na vrcholu 204koňová šestnáctistovka s turbem ze sportovního Ceedu GT. Pokud toužíte spíše po naftě, k dispozici bude 1,6 CRDi ve variantě se 115 a 136 koni. Na začátku příštího roku pak dorazí ještě mild-hybridní a plug-in hybridní varianta. Na pohon všech kol zapomeňte, Xceed je předokolka a výkon bude přenášený přes šestistupňový manuál nebo sedmistupňový dvouspojkový automat.

Víc podrobností zatím nemáme k dispozici, musíme si počkat do srpna, kdy se nový model začne vyrábět na lince továrny ve slovenské Žilině po boku ostatních sourozenců z rodiny Ceed (hatchback, kombi a shooting brake). Crossovery představují pro automobilky příležitost, jak za stejný hardware vydělat oproti obyčejným modelům víc peněz, takže očekávejte cenovku poblíž stylového ProCeedu. Podle dosavadních informací vypadá Xceed nadějně, takže jsme zvědaví, jak se předvede na silnici. Překoná naše očekávání? Soudě podle jména by mohl…

Reklama

Načítám