Hlavní obsah

Elektrickou Kiu Soul si nabijete bez drátů

Foto: Archiv Garáž.cz

Poslední dobou sledujeme nový trend v oblasti elektromobilů a jejich dobíjení, které by se mělo přesunout k indukčnímu, tedy bez použití kabelů. Po BMW přichází s novým systémem i automobilka Kia.

Článek

Americké společnost HATCI a Mojo Mobility, Inc. (Mojo) právě učinily významný krok na cestě k budoucnosti elektromobilů – společně dokončily tříletý projekt vývoje rychlodobíjecího systému bezdrátového přenosu energie na testovací flotile elektromobilů Kia Soul EV. Projekt realizovaný ve spolupráci s úřadem pro energetickou efektivitu a obnovitelné energie Ministerstva energetiky USA prošlapává cestu k budoucím elektromobilům, které již nebude nutné zapojovat do zásuvky.

Foto: Archiv Garáž.cz

HATCI společně se specialistou na bezdrátové technologie Mojo vyvinula kompaktní systém bezdrátového dobíjení, schopný v rámci rychlodobíjení dodávat vozidlu výkon přes 10 kW a dosahovat přitom 85% účinnosti přenosu energie mezi rozvodnou sítí a vozidlem. Součástí projektu byla instalace uvedeného systému do pěti vozidel Soul EV a jejich testování za reálných podmínek se zaměřením na odolnost, bezpečnost a jízdní výkony. Systém pomocí elektromagnetického pole přenáší energii mezi dvěma cívkami – vysílací na zemi a přijímací ve spodní části vozidla. Řidič spustí dobíjení jednoduše tím, že zaparkuje vozidlo nad vysílačem; energie se poté předává prostřednictvím induktivní vazby do elektrického zařízení, které pomocí takto získávané energie dobíjí baterii ve vozidle. Účinnost systému je dokonce tak vysoká, že dovoluje určitou nepřesnost v postavení vysílače vůči přijímači, čímž je každodenní používání pro majitele snazší a pohodlnější.

„Jsme nadšeni z úspěchu tohoto systému a jeho účinnosti,“ uvedl prezident HATCI William Freels. „Chceme vyvinout systém bezdrátového dobíjení využitelný pro reálné potřeby a se snadným používáním zhlediska spotřebitelů. Na této flotile bezdrátových vozidel Soul EV jasně vidíme budoucnost elektromobilů bez zásuvky.“ K nasazení systému bezdrátového dobíjení do sériových vozidel zatím nejsou k dispozici žádné plány, nicméně úspěch tohoto vývojového projektu ukazuje, že podobné systémy by se v budoucích elektromobilech Kia mohly objevit.

Reklama

Načítám