Hlavní obsah

Cibien’s Corner Muzeum her – Cesta do automobilových 90's

Foto: Jan Majurník

Vchod do muzea nelze minout, stojí před ním obrovský italský instalatér Mario

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum plné videoher, konzolí a starých automatů? Ptáte se, co že to na Garáži dělá? Inu toto netradičně pojaté interaktivní středisko je zaměřené zejména na auta, která můžete virtuálně nejen obdivovat, ale také řídit. Pojďte si s námi tedy připomenout, jak se herní svět závodů a simulátorů postupně vyvíjel.

Článek

Muzeum her zaměřené na automobily patří do projektu s názvem Cibien’s Corner, který ještě zaštituje pořad o starých hrách a obchod s herními konzolemi. Za vším stojí nadšenec Čeněk Cibien, který se k tomuto koníčku dostal poměrně netradičním způsobem.

Jakožto člen skautského oddílu se Čeněk jednoho dne vydal spolu s ostatními na výlet, nicméně partě ujel vlak, čímž vzniklo určité časové okénko, které mladičký Cibien strávil v sedadle náhodou nalezeného herního automatu Sega Rally Championship. Celou výpravu pak nemluvil o ničem jiném než o tom, že si jednou otevře expozici plnou takovýchto strojů. Kdo ho měl tehdy za blázna, dnes patrně zírá překvapením.

Foto: Jan Majurník

Čeňkova sbírka zahrnuje rovněž kolekci různých krabicových her

Je až s podivem, jak jedna obyčejná arkádová mašina dokázala zažehnout takovou vášeň, která eskalovala skrze sbírání počítačů, konzolí a dalších zařízení až k pronájmu první skladovací haly. No jo, jenže tahle stará zařízení musí neustále pracovat, jinam jim vysychají kondenzátory nebo se ohýbají/lámou základní desky, takže (nejen) proto bylo rozhodnuto o založení muzea.

A ne ledajakého, interaktivní expozice se postupně stěhovala v rámci Prahy, až zakotvila v Obchodním centru Šestka u letiště. Cibienův koutek nelze minout, před jeho vstupem stojí obří postava italského instalatéra Maria.

Foto: Jan Majurník

Mašiny musí pořád pracovat, jinak hrozí jejich poškození

Od retra po simulátor

Herní výstavka taktéž zahrnuje rané počítače typu Amiga, Atari, IMB a Vectrex (retro zařízení, co vykresluje 3D objekty pomocí vektorů). Směle se tedy můžete usadit a zahrát si první archaické závodní pecky, případně otestovat různé herní automaty, rozličné playstationy, gameboye, xboxy, nintenda, segy, dreamcasty a jiné konzole.

Velkou raritou jsou na místě instalované originální demo stojany. To jsou výrobky oficiálně určené pro prezentace a masové užití, které obvykle disponují nějakým speciálním výstavním prostorem a jejichž hardware je uzpůsobený pro neustálé fungování na plný výkon. Tato zařízení mají zpravidla lepší chlazení nebo i silnější zdroje a mimo to na ukázku prostě působí daleko lépe než ovladač pohozený někde na stolku.

Foto: Jan Majurník

Konzole jsou obvykle v originálních demo stojanech, což působí velmi profesionálně

Mezi zcela unikátní mašiny můžeme řadit speciální kabiny P.O.D. (Panoramic Optical Display) importované z Japonska. Jde o kopule s panoramatickými obrazovkami, ve kterých si buď zkusíte, jaké to je být pilotem stíhačky TIE z Hvězdných válek, nebo se vtělíte do role bojového robota v simulaci nazvané Gundam.

Fanoušky arkádových závodů a poměřování sil potěší klasické automatové pecky typu Le Mans 24, Sega Rally Championships, Scud Race, California Race nebo třeba kamioňácký 18 Wheeler. Prostě všechny ty videohry, které dnešní třicátníky v dětství okrádaly o kapesné.

Foto: Jan Majurník

P.O.D. vás doslova pohltí svojí panoramatickou obrazovkou

Pokud si myslíte, že jsou všechny tyhle hračičky pro děti, zastavte se sem na simulátor Ferrari F355 Challenge (Sega), o kterém měl Felipe Massa údajně prohlásit, že jde o věrnou simulaci závodního auta, kde odpovídá skutečnosti i nastavená vzdálenost pedálů a volantu. Zařízení má navíc tři obrazovky, šestirychlostní manuální převodovku a spojkový pedál. Troufnete si na něj?

Mimo závodniček a motorek tu najdete i spoustu dalších her, a to od pinballu přes Time Crisis až po Tekkena. Opravdové znalce jistě potěší funkční prototypy fyzických herních strojů sérií Half Life či Metal Gear Solid a také jedna z prvních virtuálních realit (1995) ve formě Mario Tenis.

Foto: Jan Majurník

Tenhle realistický simulátor není procházka Ordinací v růžové zahradě. Ukočírovat virtuální Ferrari nezvládne každý

Pařba až do zavíračky

Jak jste správně pochopili, v tomto primárně automobilovém herním muzeu se můžete nejen dívat, ale také přiložit ruku k dílu (na volant). Pro upřesnění – arkádové mašiny mají deaktivované mincovníky, takže na nich i na všech dalších zařízeních můžete pařit až do zavíračky.

Automaty se zde obměňují a do budoucna dojde nejspíše k rozšíření stávajících prostor. Čeněk nám však prozradil, že chce v nebližší době vybavit expozici interaktivními obrazovkami, které budou zrcadlit technické povídání o daném přístroji, promítat dobové reklamy nebo zobrazovat recenze či záznamy z různých akcí i pořadů.

Foto: Jan Majurník

Mimo velkých konzolí tu objevíte i řadu kapesních

Muzeum se nachází v interiérech (přízemí) Obchodního centra Šestka v Praze, které leží nedaleko letiště Václava Havla. Ve všední dny je rozsáhlá sbírka k dispozici od 13:00 do 20:00 hodin, v sobotu od 10:00 do 21:00 hodin, zatímco v neděli si zahrajete od 10:00 do 19:00 hodin.

Vstupné je vždy celodenní s neomezeným počtem přístupů (v daném dni) a pohybuje se v závislosti na věku osoby od 260 do 360 Kč. Rodinné vstupné vyjde na 1 100 Kč, zatímco nehrající doprovod zaplatí jen 100 Kč.

Ačkoli jen koukat zde vydrží málokdo, což se rovněž vztahuje na seniory, kteří sem berou svoje vnoučata za zábavou. Stačí prý jen pár minut pozorování, a dokonce i starší lidé zatouží usednout do závodnického křesla a virtuálně rozparádit nějaké nadupané porsche nebo ferrari, případně zavzpomínat na začátky herních mánií a vrátit se třeba do zlatých devadesátek.

Reklama

Načítám