Hlavní obsah

Rolls-Royce Wraith pro Dartha Vadera od firmy Spofec

Foto: Spofec/ Novitec Group

Pokud jste si objednali Wraith v úpravě Spofec, doporučujeme pro autentičnost umístit do garáže rádio s melodií typickou pro příchod legendárního záporáka z Hvězdných válek

Rolls-Royce Wraith je majestátní a opulentní super-GT a v tovární limitované edici Black Badge jde vlastně o poměrně vzácný silniční úkaz. Úpravce Spofec, firma spadající pod koncern známé tuningové společnosti Novitec Group, si však myslí, že mu k úplné dokonalosti chybí špetka výkonu a hrstka černočerné temnoty. Pak už jen stačí promíchat, nechat povařit – a Rolls-Royce Wraith najednou do puntíku dostává jménu Přízrak.

Článek

„A z temnoty zrodil se Black Badge. Nejnapínavější inkarnace vozu Rolls-Royce poskytuje řidičský zážitek, který překypuje potenciálem. Jeho projev je jako z jiného světa.“ Takto nějak se dá přeložit úvod k edici Black Badge na webových stránkách automobilky Rolls-Royce. Na tyto marketingové finty jsme nikdy dvakrát nebyli, ale každý, kdo umí alespoň trochu číst takzvaně mezi řádky, hned vycítí, že edice Black Badge hrají po stránce exkluzivity trochu jinou ligu, a to i na poměry „standardních“ Rolls-Royců.

Galerie: Originální R-R Wraith Black Badge

Nemusí to nutně platit pouze pro model Wraith – v edici Black Badge si koneckonců můžete objednat i model Cullinan. Všechno je u Black Badge zkrátka ještě o kus prémiovější a preciznější – čalounění, výhradně zakázkový lak karoserie (navzdory názvu si můžete objednat i žlutou perleť), karbonová kola, zpravidla karbonová palubní deska, a dokonce i typický okrasný strop s noční oblohou vám udělají u Black Badge hezčí, než je u „běžných“ Rolls-Royců. A co je tu hlavní – moře a moře doplňků v černém chromu.

Počínaje soškou Spirit of Ecstasy (která je navíc více nakloněná vpřed), přes kapotu a přední masku chladiče, až po koncovky výfuku, dveřní prahy a další. Zkrátka vše je ve jménu temnoty. Nemůžeme se ubránit dojmu, že jedním z předních zákazníků automobilky je Darth Vader – dávalo by to smysl, jen bychom úplně nesázeli na tu žlutou perleť, která je k vidění na webových stránkách výrobce v oddělení Black Badge.

Foto: Spofec/ Novitec Group

Rolls-Royce Wraith Black Badge v úpravě Spofec se liší hned v několika parametrech, a to jak vizuálních, tak technických

Podle nás (by) si totiž slavný záporák z filmové série Hvězdných válek jistojistě objednal právě tento kus – Wraith upravený od firmy Spofec. Rolls-Royce Wraith Black Badge v takové úpravě totiž dostane zbrusu nový rozšiřující bodykit, zakázková kovaná kola, a aby šlo o opravdu exkluzivní „tuning“, muselo dojít i na nějaké to zvýšení výkonu.

Strhující bodykit rozšiřuje Wraith o 7 centimetrů vpředu a o plných 13 centimetrů vzadu, šířka přes zadní blatníky je tak nyní 208 centimetrů. Jelikož jde o práci pod taktovkou Novitecu, jde tu o prvotřídní kvalitu – bodykit je z karbonu a má jej na svědomí německý návrhář Vittorio Strosek. Rozšířené boky si vyžádaly rovněž nové karosářské díly vpředu a vzadu – vzadu jde jen o nový nástavec nárazníku s difuzorem, vpředu došlo na komplet nový nárazník se spoilerem snižujícím vztlak ve vysokých rychlostech.

Galerie: R-R Wraith Black Badge v úpravě Spofec

A že se Wraith v úpravě Spofec umí pohybovat rychle! 6,6l dvanáctiválec twin-turbo dává v základu výkon 630 koní a 820 Nm točivého momentu. Spofec si pohrál se vstřikováním, pozměnil mapu zapalování a zvýšil plnící tlak turbodmychadel – výsledkem je drtivých 720 koní a 986 „točivých momentů“. Díky tomu tak tato pozemní vesmírná loď zrychlí na stovku 4,2 sekundy, maximální rychlost kupodivu zůstala nezměněna na elektronicky omezených 250 km/h. Jistě však nebude problém s trochu benevolentnějším nastavením omezovače.

Ona úchvatná kola mají průměr 22 palců a jsou vyrobená na zakázku firmou Vossen. Dalšími vizuálními úpravami na seznamu jsou karbonové víko kufru, snížená světlá výška. Úpravce však neposkytuje informace ohledně interiéru a ten důvod je poměrně prostý – interiér každého z pouhých tří Rolls-Royců Wraith Black Badge upravených firmou Spofec bude zhotovený na zakázku, a každý tak bude jiný.

Reklama

Načítám