Hlavní obsah

Autem do práce? Češi dojížděním tráví méně času

Foto: Shutterstock

Většina lidí dojíždí do práce vlastním automobilem. A většina v něm sedí sama.

Ačkoliv se to zejména Pražanům může zdát neuvěřitelné, Češi tráví na cestě do práce v autě mnohem méně času než řidiči v zahraničí. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Volkswagen Financial Services.

Článek

Průzkum odhalil, že přes 80 % Čechů dojíždí do práce do půl hodiny. Takřka polovině řidičů trvá cesta do práce autem mezi čtvrt a půlhodinou. Celosvětový průměr přitom činí jednu hodinu a devět minut. Skoro by se dalo říct - tak na co si stěžujeme?

Celosvětový průměr samozřejmě značně navyšují velké přelidněné aglomerace ve Spojených státech či v Asii, o moc lépe ale na tom nejsou ani v řadě evropských zemí. I u našich sousedů je doba dojezdu do práce výrazně vyšší - v Polsku nebo Německu trvá dojíždění do práce autem průměrně hodinu. V Rakousku pak dokonce ještě o deset minut déle.

A čím to je? Češi jsou tak trochu národem, který se nerad přizpůsobuje. Dlouhodobější výzkumy (například průzkumy společností Behaviolabs a Grafton Recruitment) ukazují, že se raději necháme zaměstnat za méně peněz v blízkosti bydliště, než abychom za prací dojížděli například do jiného kraje. To může být ještě dozvukem socialismu, kdy dojíždění nebylo zvykem a lidé pracovali většinou v místě bydliště. Navíc je v Česku poměrně hustá síť okresních měst, ve kterých lidé najdou zaměstnání a nemusejí tak dojíždět nikam dále. Měst s počtem obyvatel kolem padesáti tisíc máme například třikrát více než zmiňované Rakousko.

Podle průzkumu dojíždí do práce soukromým automobilem 53 % lidí, služebním pak jen 6 %. Nepříznivým faktem je, že v drtivé většině případů (konkrétně v 85 %) jede v autě jen jeden člověk. Průměrná vzdálenost dojíždění pak činí asi 20 kilometrů. Sběr dat k průzkumu proběhl v listopadu 2017 na 525 respondentech z českých domácností, které vlastní osobní automobil.

Jak dojíždíte do práce vy? Vejdete se do půlhodiny? Podělte se o vaše zkušenosti v diskuzi!

Reklama

Načítám