Hlavní obsah

Rozkopali nerozbitou silnici, Praha kvůli tomu stojí. Proč?

Foto: Jakub Deml

Doprava v metropoli v posledních dnech stojí za to. Nebo spíš jen stojí. Začaly letní uzavírky a jednou z nich je i ta v Dobříšské ulici na Smíchově. Frekventovanou dopravní tepnu zúžili v obou směrech ze tří pruhů do jednoho a dělníci zde mění povrch. Bylo to ale nutné?

Článek

Tahle uzavírka řadě řidičů hnula žlučí. Proč se musela rozkopat vozovka, která byla na pohled v dobré kondici? Povrch na ní je rovný, díry žádné, vyjeté koleje nikde, stejně tak praskliny. Tak proč? Vždyť se jedná o jednu z hlavních dopravních tepen v Praze, která spojuje tunel Mrázovka s Barrandovským mostem, potažmo tedy Jižní spojkou.

„Zase někde potřebovali utopit nějaké peníze,“ zaslechl jsem v pondělí po ránu lamentovat do telefonu jednoho z řidičů u benzinové pumpy. Postarší pán se chvilku na to neopomněl podělit se svým příběhem i obsluze čerpací stanice: „Vždyť jsem to jel hodinu, normálně mi to trvá patnáct minut,“ stěžoval si. Kolony, vznikající kvůli opravě Dobříšské ulice, komplikují dopravu nejen na Smíchově, ale i v přilehlých částech metropole. Například ve Střešovicích kvůli tomu musel být regulován vjezd do Strahovského tunelu. A to asi pražští řidiči o letních prázdninách nečekali.

Dobrou zprávou pro všechny je, že to není na dlouho. Jak nám vysvětlila tisková mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková, jedná se o pouhé přeložení tzv. mikrokoberce, tedy vrchní vrstvy silnice. V té se tvoří malé trhlinky, kudy zatéká voda do spodních vrstev komunikace: „Ta vrchní obrusová vrstva není stoprocentní, ačkoliv je opticky dobrá. Kdybychom ji nevyměnili teď, za pár let by se musela komunikace kompletně rekonstruovat, což by mohlo trvat i dva měsíce,“ vysvětlila mluvčí pro Garáž.cz.

V Dobříšské ulici se tak jedná vlastně o prevenci, jak předejít větším problémům. Stavaři navíc práce zvládají rychleji, než bylo původně plánováno. Omezení mělo být na smíchovském tahu až do konce července, podle Barbory Liškové ale bude hotovo dříve: „Už zítra by měl být plně zprovozněn směr do centra, v druhém směru budou práce ještě několik dní pokračovat, kompletně hotovo by však mělo být do 20. července,“ sdělila nám mluvčí v úterý odpoledne.

Výše uvedený případ se dotýká hlavně Pražanů a řidičů, kteří hlavním městem projíždějí, podobné situace se ale vyskytují po celé republice. Občas se zkrátka musí opravit i komunikace, která vypadá na první pohled jako nová. Pohledy řidičů pak bývají často zlostné, o jejich slovníku někdy raději nemluvě. A i když se to v tu chvíli těžko chápe, ne vždy jde jen o „utopení peněz“, jak si myslel pán z pondělní benzínky.

Reklama

Načítám