Hlavní obsah

Zloději nikdy nespí! 5 způsobů, jak si zabezpečit své auto

Foto: Shutterstock

Ačkoliv počet krádeží motorových vozidel v České republice dlouhodobě klesá, nenechavců je mezi námi stále dost a podle toho je nutné se chovat. Raději než doufat, že se mému autu zloději vyhnou, je lepší se na ně připravit. Možností je celá řada, jen některé z nich mají ale vysokou účinnost.

Článek

Při volbě zabezpečení vozu hraje úlohu stáří a hodnota vozidla, ale i lokace, kde ho parkujeme. Jiné způsoby zabezpečení jsou vhodné pro starší auta parkující na sídlišti a jiné budeme volit u drahého SUV, které na noc uklízíme do garáže u rodinného domu. Níže jsme pro vás připravili několik tipů, jak zvýšit zabezpečení vašeho vozu, v našem seznamu si vybere snad každý.

Tyč na volant

Máte pravdu, je to trochu retro, ale i to někdy funguje. Samozřejmě se nejedná o nejsofistikovanější způsob zabezpečení vozu a zloději ho umí zneškodnit za několik málo okamžiků, přesto i tahle maličkost vám může zachránit vůz. Důvod je jednoduchý - stojí-li v ulici kousek od sebe dvě stejná auta, z nichž jedno má tyč na volantu a druhé ne, zloděj si vždycky vybere to bez ní. Každá vteřina zdržení je pro něj drahocenná a nechce riskovat, že by se mu těch několik okamžiků navíc stalo osudných.

Skrytý vypínač

Další možností, jak ochránit svůj automobil, je tzv. skrytý vypínač. Ten může mít více podob. Buď je to tlačítko schované někde na méně přístupném místě, o kterém by měl vědět jen majitel vozu, nebo to může být i kombinace stisku několika tlačítek funkcí vozu, případně podmínka, že lze vozidlo nastartovat například jen se zapnutými mlhovkami. Bez aktivace skrytého vypínače nelze auto nastartovat, protože vypínač zpravidla odpojuje napájení benzinového čerpadla, případně samotný startér. Problém je, že zkušenější zloději tyto finty již dobře znají, a tak ani tento způsob ochrany auta není stoprocentní.

Zámek řadicí páky

Mezi českými řidiči je poměrně populárním způsobem zabezpečení vozu zámek řadicí páky. Oproti tyči na volantu trvá zlodějům delší dobu, než se s ním vypořádají, a tak může řadu z nich od lupu odradit. Nepřekonatelnou překážkou však ani tato vychytávka není.

Alarm

Pokud to se zabezpečením svého vozu myslíte vážně, určitě zvažte pořízení alarmu. Jedná se o starou dobrou klasiku, která je vhodná převážně pro auta zaparkovaná na ulici. Jako jeden z mála zde vyjmenovaných způsobů zabezpečení se alarm hodí jak do levnějších, tak i dražších vozů. Profesionální zloději si s alarmem umí poradit, pouliční zlodějíčci se ale po jeho spuštění dávají zpravidla ihned na útěk.

Vyhledávací systémy

Tím nejlepším, co můžete svému autu dopřát z hlediska zabezpečení, jsou bezesporu vyhledávací systémy. Ty existují buď satelitní, pracující s technologií GPS, nebo rádiové. Je to sice nejdražší varianta ochrany vozu, ovšem určitě ta nejlepší. Někteří poskytovatelé využívají dokonce svou vlastní rádiovou síť, která je neodrušitelná: „Na rádiovou síť si zloději jen tak nepřijdou, ani rušičkami signálu, proto je naše úspěšnost dlouhodobě nad 98%,” uvedl pro Garáž.cz Petr Rybníček, manažer instalace a servisu společnosti Sherlog SecurityCar.

Výhodou využívání služeb poskytovatelů vyhledávacích služeb je jejich nepřetržitá podpora 24 hodin denně. Ve chvíli, kdy je váš vůz odcizen, už o tom v agentuře vědí a do akce za asistence policie vyráží zásahové vozidlo. Vy můžete tou dobou klidně spát ve své posteli a na záchraně vašeho vozu se už pracuje. Kromě počáteční investice počítejte ale v tomto případě i s pravidelným ročním poplatkem v řádu tisíců korun. Pokud vám na vašem autě ale opravdu záleží, tak se tahle investice zcela jistě vyplatí.

Pořízení některého ze způsobů zabezpečení automobilu je v neposlední řadě dobré i pro cenu vaší pojistky. Přítomnost zabezpečovacích systémů v autě cenu pojištění vozu citelně snižuje: „Z hlediska ceny pojištění proti odcizení může vyhledávací systém zlevnit pojištění i o více než dvacet procent. Někteří pojistitelé také poskytují jednorázové slevy při pořízení nejúčinnějších vyhledávacích systémů. V  těchto případech pak jednorázová sleva na pojištění proti odcizení v prvním roce může činit až padesát procent,” uvedl pro Garáž.cz tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa a dodal, že u některých dražších aut může být kvalitní zabezpečení vozidla dokonce i podmínkou pojišťovny pro jeho přijetí do pojištění.

Čím si zabezpečit své auto?

Foto: Sherlog/Secutek

Sázka na jistotu v podobě vyhledávacích systémů - vlevo Sherlog s jejich neodrušitelnou rádiovou sítí (od 14 300 Kč), vpravo GPS lokátor do auta Secutek TK-209 za 4 995 Kč

Foto: Tomahawk/Keetec

Stará dobrá klasika v podobě autoalarmu - vlevo alarm Tomahawk TW-9010 za 2 699 Kč, vpravo alarm Keetec TS 100, který se dá sehnat od dvou tisíc korun

Foto: Garáž.cz

Tyč na volant (vlevo) pořídíte už od dvou stovek, zámek řadicí páky (vpravo) pak přibližně od tří tisíc výš

Reklama

Načítám