Hlavní obsah

Bezklíčkový přístup jako lákadlo pro zloděje. Jak se bránit?

Foto: Shutterstock

Stačí mít klíček v kapse či kabelce a auto se vám samo odemkne. Skvělé, že? Nebo ne?

Bezklíčkový přístup do auta je u nových vozů stále více rozšířený. Možnost nasednout do auta a odjet bez nutnosti hledání klíčků, případně jejich lovení z útrob kapsy či kabelky, je přece jen velmi pohodlná a návyková. Nese s sebou bohužel ale také rizika v podobě snadnějšího přístupu pro zloděje.

Článek

Je to tak, zloději už dávno přišli na fintu, jak takové auto jednoduše ukrást a to bez ohledu na značku. Stačí jim k tomu zesilovač signálu, který se dá pořídit za několik málo tisíc, a odcizení vozu je pak pro ně velmi snadnou záležitostí klidně i na frekventovaném místě za bílého dne.

Zloději pomocí zesilovače zesílí signál, který klíček vysílá, i když jsou třeba několik stovek metrů od auta. Pokud jsou se zesilovačem poblíž auta, auto si myslí, že je poblíž i bezkontaktní klíč, a nechá se tak odemknout, a dokonce i nastartovat. Pomocí této finty se tak kradou auta před domem ve chvíli, kdy jsou klíčky ve zdánlivém bezpečí domova nebo i před restaurací či obchodem, zatímco si nicnetušící majitel uvnitř vychutnává kávu nebo nakupuje.

Nastartovanému autu pak už nevadí, že se vzdálí od signálu klíče a pojede tak dlouho, dokud nezhasnete motor. Z důvodu bezpečnosti se totiž auto nesmí samo za jízdy zastavit a to, že není klíč uvnitř vozu, dává najevo pouze akusticky a zprávou na přístrojovém panelu. Zloději s ním tak mohou ujet klidně i stovky kilometrů daleko a teprve až zhasnou motor, znovu už nenastartují. To už ale auto může být dobře ukryté v dílně a připravené k rozebrání na náhradní díly.

O něco lépe jsou na tom auta, která mají jen bezklíčkové startování, ale ne zámky. Zloděj sice může zesílit signál klíčku potřebný k nastartování, do auta by se ale musel vloupat násilím, což je na parkovišti před obchodním centrem nebo restaurací riskantní a pro řadu z nich tak naštěstí i nemyslitelné.

A jak se dá proti takovému způsobu odcizení vozidla bránit? Upřímně, poměrně těžko. Řešením může být doma ukládat klíčky například do mrazáku nebo krabičky obalené alobalem, neboť právě takto lze zabránit šíření signálu, a zloději se zesilovačem před vaším domem tak budou mít smůlu. Mít ale i během nákupu v supermarketu klíč v kapse obalený v alobalu jde trochu proti smyslu bezklíčkového přístupu. Navíc je to dost nepraktické.

Jak postupují zloději v praxi, se můžete podívat na videu:

Praktičtějším a pohodlnějším způsobem ochrany auta tak může být pořízení vyhledávacího systému do vozu. Účinnost těchto systémů je vysoká a odcizené vozidlo se v případě kvalitního poskytovatele podaří téměř vždy nalézt v horizontu několika málo hodin. „Ochrana před odcizením vozidla prakticky neexistuje. Všechno se dá ukrást, ale dá se taky najít,” vysvětluje výhody vyhledávacích systémů Petr Rybníček ze společnosti Sherlog.

A hlavu si s ochranou proti nenechavcům vybaveným zesilovačem nelámou jen majitelé aut, ale pochopitelně i automobilky. Například Škodovka už pracuje na vychytávce, která by zlodějům jejich lup značně ztížila. Tím má být pohybové čidlo v klíčku, díky kterému by se auto neodemklo, pokud by se klíč nějakou dobu nepohyboval. Jinými slovy, když bude ležet na botníku v předsíni, nebude vysílat signál, a tudíž budou mít zloději se zesilovačem smůlu, kdežto když s klíčkem půjdete k vozu, auto normálně odemknete. „Mohu potvrdit, že tuto vlastnost budou mít klíčky sériových modelů značky Škoda již brzy,” potvrdil pro Garáž.cz tiskový mluvčí mladoboleslavské automobilky Vítězslav Pelc.

Reklama

Související témata:
Načítám