Hlavní obsah

Jak ochránit své auto proti krádeži? Možností máme více

Foto: Shutterstock

Zloději aut používají mimo šroubováku i mnohem sofistikovanější metody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Nežijeme sice v Bronxu, ale kriminalita v Česku také není bohužel zdaleka nulová. Chránit si svůj majetek je v dnešní době a našich zeměpisných šířkách nezbytností, a to nejen ve větších městech. V případě ochrany proti krádeži automobilu máme ale naštěstí hned několik možností.

Článek

Auta se kradla, kradou a vždycky krást budou. To je smutná realita, se kterou musí každý majitel vozu tak trochu v koutku duše počítat. Kromě toho by ale měl myslet také na to, jak pokud možno krádeži svého dvoustopého miláčka nejlépe zabránit.

Možností ochrany je hned několik a každá z nich se hodí pro jiný typ vozů i způsob parkování. Nejrizikovější skupinou jsou auta zaparkovaná na ulici, zejména na sídlištích nebo v méně frekventovaných uličkách. Relativně dobře jsou na tom naopak majitelé aut s uzamykatelnou garáží nebo s možností parkování na zahradě rodinného domu.

V první řadě je dobré si uvědomit, že existují v zásadě dva druhy zlodějů aut. Ti první kradou auta z ulice. Dost často nepohrdnou ani staršími vozy, někdy i za bílého dne. Nepoužívají k tomu žádné sofistikované způsoby, spíše se uchylují k násilnému vniknutí. Často se jedná o narkomany nebo již v minulosti trestané osoby, které, jak se říká, nemají co ztratit.

Druhým typem jsou profesionální zloději aut. Své akce si do detailu plánují, auta si dopředu vytipovávají a zpravidla disponují i technikou, díky níž nemusejí vůz při krádeži nijak poškodit. Většinou se specializují na automobily střední nebo vyšší třídy, často i na konkrétní značky. Ubránit se proti této skupině zlodějů je výrazně těžší než v prvním jmenovaném případě.

Takže jaké máme možnosti?

Alarm

Stará dobrá klasika vhodná převážně pro auta zaparkovaná na ulici. Hodí se do levnějších vozů, i do těch dražších. Funguje jako účinná ochrana proti neprofesionálním pouličním zlodějíčkům, kteří se po jeho spuštění zpravidla dávají na útěk. Profesionální zloději si s ním ale často během několika sekund poradí. Pořizovací cena kvalitního alarmu začíná přibližně na 5 tisících korunách.

Mechanické zabezpečení

Foto: Shutterstock

Pamatujete? V devadesátých letech byla tyč na volant poměrně častou součástí interiéru. Své opodstatnění může mít ale v některých případech i dnes

Prvky zabezpečení této kategorie mají tu výhodu, že nejsou příliš drahé a řadu potenciálních zlodějů odradí. Proč se taky pokoušet ukrást auto s uzamčenou převodovkou či tyčí na volantu, když hned vedle stojí jiné, které tyto překážky nemá? Mechanické zabezpečení je vhodné převážně pro auta nižší a střední třídy parkující na ulici. Zkušenější zloději však i tyto překážky v řádu minut překonají.

Skrytý vypínač

Tak trochu speciální kategorií je tzv. skrytý vypínač. Jedná se o zabezpečení na hranici mechanického a elektronického způsobu. Namontují vám ho v servisu za několik stokorun a je velmi účinný. Bez jeho zapnutí zloděj automobil nenastartuje, vypíná totiž napájení benziného čerpadla, případně samotný startér. Umístění vypínače může případný nenechavec rychle odhalit, proto se doporučuje spíše varianta, kdy se ukrývá pod běžnými tlačítky výbavy automobilu a k jeho aktivaci dojde kombinací stisku několika z nich. Vhodné zejména pro levnější či starší vozy.

Imobilizér

Jedná se vlastně o podobný princip jako u skrytého vypínače, ale na elektronické bázi. Imobilizér pracuje s čipy, které v sobě nesou informaci v podobě kódů, a ty jsou uloženy buď přímo v klíčku, nebo na jiném zařízení. V případě, že neproběhne mezi imobilizérem a čipem správná výměna informací, zabrání toto zařízení nastartování. Pro zkušenější zloděje není bohužel ani imobilizér velkou překážkou v odcizení vozidla.

GSM systémy

Foto: Shutterstock

O svém voze můžete mít přes mobilní telefon přehled i v pohodlí domova

Tyto systémy pracují tak, že jsou v automobilu namontována čidla a při vniknutí do vozu a dokonce i jeho odcizení informují majitele na mobilní telefon. I bez modulu GPS dokáží tyto systémy díky lokalizaci pomocí GSM vysílačů informovat majitele, kde přibližně se vůz nachází. V obydlené krajině to dokáží s přesností na desítky metrů a neošálí je ani podzemní garáže. Ve volné krajině, kde je výskyt vysílačů řidší, odešlou pak polohu s přesností přibližně jednoho kilometru. Tento systém je vhodný pro auta střední a vyšší třídy, jeho účinnost je poměrně vysoká. Pořizovací cena začíná přibližně na šesti tisících.

Satelitní vyhledávání

Tím nejlepším, co můžete v oblasti zabezpečení pro svého plechového miláčka pořídit, je satelitní vyhledávací systém. Ty nejlepší varianty kombinují více zabezpečovacích systémů dohromady - od alarmu přes imobilizér až po satelitní vyhledávání v kooperaci s bezpečnostní agenturou. Ve chvíli odcizení vozu tak již může za vaším autem za asistence policie vyrážet zásahový vůz. Lokalizace vozu je přesná na několik metrů a šance, že se vám odcizené auto vrátí zpět, je poměrně vysoká. Tyto systémy už samozřejmě patří mezi dražší způsoby zabezpečení a jsou vhodné pro vozidla vyšší třídy. Jejich účinnost je poměrně vysoká a vlastníte-li automobil za vyšší statisíce, nebo rovnou miliony korun, není jejich pořízení od věci, i když parkujete v garáži. Pořizovací cena jde v tomto případě do desítek tisíc korun, navíc počítejte s pravidelným ročním poplatkem pro bezpečnostní agenturu.

Pojištění

Na závěr si to neodpustíme - největší jistotou je mít auto dobře pojištěné. Kombinace pojištění s některým z výše uvedených způsobů ochrany proti krádeži je nejlepším lékem pro klidný spánek. Výše uvedené prvky zabezpečení také mohou zároveň výrazně snížit cenu pojistky vozu.

A co vy - jak chráníte svůj vůz proti krádeži? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi!

Reklama