Hlavní obsah

Škodovka, Citroëny, Mercedesy, ale i Chrysler: Nejčtenější testy starších klasik na Garáži

Foto: Redakce Garáž.cz

Už za několik dnů oslavíme příchod nového roku a my se spolu s vámi loučíme s tím odcházejícím našimi tradičními přehledy nejčtenějších článků. Dnes si připomeneme vaše nejoblíbenější testy youngtimerů a veteránů na Garáži za uplynulých dvanáct měsíců. Objevují se mezi nimi vlajkové Citroëny, nejlepší škodovka své doby, stylový obytňák i luxusní limuzíny.

Článek

A teď už pojďme k tomu nejdůležitějšímu. Jaké youngtimery a veterány jsou deseti nejčtenějšími klasickými auty na Garáži za rok 2022?

1) Citroën XM

Foto: Martin Tolar

Citroën XM je dokonalým příkladem auta, jaké v současnosti najdete především v rukou nadšenců. V českých inzercích najdete i pěkné kousky za slušnou cenu

K vlajkovým Citroënům z minulosti dnes milovníci francouzských aut často vzhlíží, ostatní nadšenci je při nejmenším obdivují. Citroën XM tu s námi byl jako symbol úspěšných podnikatelů celá devadesátá léta a teď je díky unikátnímu designu od italského studia Bertone potenciální klasikou, za kterou navíc nezaplatíte moc peněz. Jedinečnost, specifičnost a komfort překonávající Rolls-Royce jsou tím nejvýznamnějším, čím vás vlajková loď značky své éry chce oslovit i v dnešních dnech.

2) Škoda 120 GLS

Foto: MOnix Media

Škoda 120 GLS je nejlepší škodovkou své doby. Nám se letos povedlo najít hned tři a zaparkovat je vedle sebe

Na staré škodovky s koncepcí „vše vzadu“ se v Česku vzpomíná v dobrém i zlém. Jenže ať už byly jakékoliv, záleží jen na vašem úhlu pohledu a vzpomínkách, ve většinové záplavě „obyčejných“ modelů najdeme i zajímavější verze. Jednou z nich je také Škoda 120 GLS, vrcholná škodovka své doby, jejíž minulost i současnost jsme vám přiblížili v našem vyprávění. A dokonce se nám povedlo zaparkovat vedle sebe hned tři kousky, z nichž je každý trochu jiný.

3) TAZ 1500 Caravan

Foto: MOnix Media

Obytný TAZ 1500 Caravan je parádní stylovkou, jaká zaujme v každém kempu. Tenhle konkrétní má navíc i zajímavou historii

Legendární „dvanácettrojka“ je jedním z nejslavnějších vozů z éry Československa. Nejprve se vyráběla v tradičním výrobním závodu pro užitkové automobily ve Vrchlabí a následně se produkce přesunula do trnavské továrny TAZ na Slovensku. Odtamtud pochází i modernější TAZ 1500, z něhož se později díky dobovému nešvaru stal stylový obytňák. My jsme se s ním letos svezli a přibližujeme vám jeho zajímavou historii. Připomeňte si, jak vypadá uvnitř a jaký je jeho příběh.

4) Mercedes-Benz 300 SE W140

Foto: Petr Jeřábek

Mamut je jedním z posledních často vzpomínaných poctivých mercedesů. Základní šestiválcová auta dodnes seženete za nebezpečně lákavou cenu

Říká se o něm, že je posledním „overengineered“ mercedesem. Přemýšlíte, co tohle anglické slovíčko znamená? Popisuje auta i jiné produkty, které jsou vyvinuty pečlivě propracovaným i komplikovaným způsobem, aby jejich životnost byla skoro „nesmrtelná“. A přesně takový je i Mercedes-Benz třídy S s interním kódem W140, v Česku známý jako „Mamut“. Ten se letos probojoval mezi pět nejvyhledávanějších klasických aut na Garáži, přičemž jsme vám jej představili v základním šestiválcovém provedení 300 SE.

5) Ford Scorpio 2.0 i GL

Foto: MOnix Media

První Ford Scorpio s dvoulitrem byl snem spousty řidičů v nově vznikající České republice. V Evropě se dokonce stal autem roku 1986

Díky sametové revoluci se v Česku svobodně otevřel trh s auty a normální lidé, nadšenci i podnikatelé si okamžitě začali dovážet výrazně pokročilejší západní modely. Jedním z nich byl i doslova snový první Ford Scorpio, tehdejší vlajková loď modrého oválu, který se dokonce stal Evropským autem roku 1986. V dnešních dnech je stále seženete za přijatelné peníze, ale zachovalých exemplářů začíná být jako šafránu. I proto je dostupným youngtimerem se zajímavým investičním potenciálem.

6) Chrysler 300 Saratoga

Foto: MOnix Media

Virgil Exner je jedním z nejvýznamnějších amerických automobilových návrhářů. Jeho Chrysler 300 Saratoga sice není nejkrásnější amerikou všech dob, ale rozhodně má své kouzlo

Obrovské americké „full-size“ sedany z padesátých a šedesátých let okouzlují hlavně svými majestátními proporcemi a stylovými interiéry. A jedním z nich je i Chrysler 300 Saratoga, který se vám však nemusí líbit hned na první pohled. Slavný americký designér Virgil Exner totiž vytvořil trochu kontroverzní design, o jakém se chvíli budete rozhodovat, jestli se vám líbí, nebo ne. Je přinejmenším zajímavý a ztělesňuje charakteristické rysy velkých amerik – osmiválec a komfort jako priority.

7) Citroën CX

Foto: Martin Tolar

Dokonce i Citroën CX byl vítězným vozem prestižní ankety Evropské auto roku. Ovládl ji v roce 1975, když s velkým náskokem porazil Volkswagen Golf

V našem letošním přehledu nejnavštěvovanějších youngtimerů a veteránů za právě končící rok 2022 se objevují hned dva Citroëny, představující slavné vlajkové modely francouzské značky svých časů. Na modernější Citroën XM tak navazuje jeho přímý předchůdce jménem CX. Ten dokonce byl Evropským autem roku 1975 a dodnes je cenově dostupnou originální klasikou s milovaným i proklínaným vysoce komfortním typickým hydropneumatickým odpružením.

8) Mercedes-Benz 250CE

Foto: MOnix Media

Elegantní kupé Mercedes-Benz 250CE na dnešních silnicích vzbuzuje spoustu obdivu. Okamžitě vás napadne, jak fascinující se tenkrát vyráběla auta

A do nejčtenější „TOP-desítky“ z letošních testů youngtimerů a veteránů se probojovaly i dva mercedesy. Mercedes-Benz koncem šedesátých let začal vyrábět duchovního nástupce ikonického modelu W110 a s pokračovatelem W114 položil základy dnešní třídy E. My jsme se letos svezli úžasně elegantním kupé 250CE, s nímž v maximálním pohodlí ujedete i miliony kilometrů. Je dokonalou ukázkou důkladnosti a preciznosti klasických mercedesů.

9) Ford Capri

Foto: MOnix Media

Jako Bodie a Doyle. Legendární Ford Capri v Česku znají i lidé, kteří klasickým autům normálně neholdují

Úspěch amerického Mustangu inspiroval Ford, aby začal připravovat adekvátní alternativy i pro zahraniční trhy. „Evropským mustangem“ se v roce 1968 stal Ford Capri, jeden z nejznámějších dostupných sporťáků v Česku. V Evropě i u nás se proslavil hlavně díky televiznímu kriminálnímu seriálu Profesionálové, kde v něm jezdili detektivové Bodie a Doyle. A jako oni se můžete cítit i vy, protože jej stále koupíte za příjemnou cenu. Tahle klasika vás bude bavit a není překvapením, že je mezi našimi nejčtenějšími testy youngtimerů a veteránů za letošní rok.

10) BMW 730i E32

Foto: Mikka

Sedmička generace E32 patřila k technologickým leaderům své doby. Na seznamu volitelné výbavy nechyběl telefon a fax nebo chladicí box na víno

A jakému youngtimeru se povedlo uzmout poslední desáté místo v našem přehledu nejčtenějších testů klasických aut a veteránů za letošní rok 2022? Je jím luxusní limuzína BMW 730i E32!

„Sedmička“ je už tradičně vlajkovou lodí mnichovského BMW a v dnešních dnech nám ukazuje, jak si na přelomu osmdesátek a devadesátek v Mnichově idealizovali nejlepší auto na světě. To vám v současnosti nabídne zajímavý řidičský zážitek i příjemný jízdní komfort.

Reklama

Související témata:
Načítám