Hlavní obsah

Dražil se Rolls-Royce Freddieho Mercuryho. Za ty peníze by člověk pořídil pěkný domek!

Foto: Neil Fraser ©2022 Courtesy of RM Sotheby's

Rolls-Royce Silver Shadow z roku 1974, který kdysi vlastnil zpěvák Freddie Mercury, se v Londýně prodal za cenu pěkného menšího domku na předměstí. Věřili byste, že původní odhad ceny byl do milionu korun?

Možná se k vám doneslo, že je na prodej Rolls-Royce, kterým jezdil Freddie Mercury. Je tomu opravdu tak, a proto jsme pro vás aukci sledovali. A sběratelé se nakonec začali přehazovat jako smyslů zbavení, a tak by se za konečnou částku dal sehnat menší domek někde na předměstí.

Článek

Představovat kapelu Queen je asi zbytečné, že? V rychlosti si přesto připomeňme jejich největší hity. Another One Bites the Dust, The Show Must Go On, Don’t Stop Me Now, I Want To Break Free, We Will Rock You… A samozřejmě nesmíme zapomenout na geniální skladbu Bohemian Rhapsody.

Foto: Neil Fraser ©2022 Courtesy of RM Sotheby's

Vůz byl vyroben v roce 1974, Freddieho produkční firma Goose Productions jej však vlastnila až od roku 1979 – do té doby je jeho historie neznámá. Vůz za bezmála padesát let v provozu najezdil něco přes 60 tisíc mil (okolo 100 tisíc km)

Kapela Queen je dnes už legenda hudebního světa, trochu paradoxně jí na tomto statusu přidává fakt, že frontman kapely Freddie Mercury již není mezi námi. Queen má však nadále miliony fanoušků, přestože už je to přes 31 let, co milovaný zpěvák a skladatel odešel do hudebního nebe.

Málokoho by napadlo, že tato kapela může mít nějakou spojitost s automobily, ale je tomu tak – jak ostatně dokazuje skladba In Love With My Car, kterou však nezpíval Mercury, přirozený baryton zpívající převážně v tenoru, leč bubeník Roger Taylor, který skladbu také napsal.

Vzdání holdu automobilu určitě nebyla náhoda – má se za to, že Taylora k sepsání skladby inspiroval herec Jonathan Harris, který nedal dopustit na svůj Triumph TR4, a koneckonců i Mercury nepochybně měl kladný vztah k autům, neboť tento typ Silver Shadow parkoval ve své garáži déle než dekádu.

Foto: Neil Fraser ©2022 Courtesy of RM Sotheby's

Vůz pohání vidlicový osmiválec o objemu 6,75 litru. Dle starých tradic automobilky Rolls-Royce podával slovy „dostatečný“ výkon, konkrétní hodnota se u těchto vozů nikdy neudávala

Tento konkrétní Silver Shadow, který je v původním stavu, a tedy i v originální barvě Silver Chalice v kombinaci s modrou kůží, byl poprvé přihlášen k provozu v červnu 1974 – naneštěstí se však nedochovala dokumentace z prvních let jeho života. Od roku 1979 už je jeho historie zdokumentována poměrně dobře – tehdy totiž přešel do vlastnictví firmy Goose Productions, která patřila právě Mercurymu.

Opravdu dobře informovaní fanoušci možná namítnou, že legendární hlas nikdy nevlastnil řidičské oprávnění – a je tomu opravdu tak, Mercury vůz neřídil. Je však dobře známé, že šlo o jeho oblíbené auto, ve kterém se nechal vozit svým osobním šoférem, zejména v dobách největší slávy kapely Queen.

Foto: Neil Fraser ©2022 Courtesy of RM Sotheby's

„Tak za tímto volantem sedával Freddie Mercury?“ Chyba lávky – slavný zpěvák řidičský průkaz nikdy nevlastnil, pro cesty s osobním šoférem však šlo o jeho oblíbený vůz

Součástí dokumentace jsou například faktury za servis, které potvrzují, že jde o opravdu o onen Rolls-Royce, kupodivu však na velké části z nich figuruje jméno Mary Austin, jeho bývalé partnerky, která zpěvákovi pomáhala s údržbou jeho vozového parku. Pro vyvrácení všech pochybností je součástí dokumentace také dopis, jehož autorem je Jim Beach, bývalý manažer kapely.

Beach v tomto dopisu mimo jiné zmiňuje, že vůz využívala po zpěvákově smrti jeho sestra Kashmira, která vůz Rolls-Royce Silver Shadow coby vzpomínku na bratra vlastnila až do roku 2013, kdy byl vydražen v aukci.

Auto bylo opět k mání až po bezmála deseti letech. Vzhledem k jeho investičnímu potenciálu a historickému i uměleckému významu není tak úplně překvapením, že byl vůz dlouhá léta uschován před zraky celého světa. A aukční síň tedy apeluje na nutnost preventivního servisu před první cestou.

Ať už s vozem novopečený majitel jezdit bude, nebo ne, je vedlejší – tady se totiž o investičním potenciálu nedá vůbec pochybovat. Je to k neuvěření, ale původní odhad ceny ještě před začátkem aukce byl pouhých 20 až 30 tisíc liber. Ovšem konečná částka odhad překonala téměř desetinásobně – vůz se totiž na aukci v Londýně prodal za 286 250 liber (8 milionů korun).

Reklama

Související témata:
Freddie Mercury
Queen
Hudebníci
Kapely
Načítám