Hlavní obsah

Pět nejprodávanějších aut všech dob: Žebříčku vládnou Japonci, ale nechybí ani Evropa s Amerikou

Foto: Toyota

Japonská volba z rozumu, americký pracant, evropský univerzál pro všechny, manažerský Volkswagen i odpověď na vzrůstající zájem o ekonomičtější vozy. Představujeme vám pět celosvětově nejúspěšnějších a nejvíce vyráběných aut všech dob.

Článek

Letos je tomu už 137 let, co Karl Benz svým revolučním vynálezem v roce 1886 změnil svět a historicky prvním automobilem významně ovlivnil budoucí vývoj moderního světa na kolech. Od toho okamžiku motorismus urazil dlouhou cestu a v současnosti se na silnicích po celém světě pohybuje více než jedna miliarda aut. Napadlo vás však někdy, jaký z až nespočtu modelů je ten vůbec nejvíc vyráběný?

Připravili jsme pro vás přehled pěti nejúspěšnějších aut všech dob. Překvapivě mezi nimi už chybí takové ikony, jakými jsou třeba Ford Model T nebo Volkswagen Brouk. Se stále větší potřebou lidstva jezdit autem a vzkvétající ekonomikou je už zvládli nahradit jejich moderní nástupci. Pojďme si představit aktuální pětici nejvíce rozšířených automobilů na celém světě.

5. Honda Civic – Více než 27 milionů vozů

Foto: Lukáš Volšický

Honda Civic je pátým celosvětově nejúspěšnějším autem všech dob. Nejnovější generace dokonce v Česku získala titul Auto roku 2023.

Je hlavním konkurentem Corolly a Golfu, které najdete v tomto žebříčku o pár příček výš. Honda Civic je přesto jedním z celosvětově nejoblíbenějších aut ze země vycházejícího slunce. Japonci ji začali vyrábět už v roce 1972 v reakci na rostoucí zájem o ekonomická auta a dodnes svou Hondu Civic prodali ve více než 27 milionech kusech. V dnešních dnech se vyrábí už jedenáctá generace Civicu, která se dokonce stala českým Autem roku 2023. Vděčí za to zejména inovativnímu hybridu e:HEV.

4. Volkswagen Passat – Více než 30 milionů vozů

Foto: Volkswagen

Jubilejní 30miliontý Volkswagen Passat sjel z výrobní linky v dubnu 2019. Spojoval hybridní pohon GTE s tradiční kombi karoserií s obchodním označením Variant.

Volkswagen Passat je úspěšnějším vozem, než byste si mohli myslet. Jedno z nejoblíbenějších aut českých manažerů a podnikatelů se pravidelně objevuje mezi globálně nejúspěšnějšími automobily všech dob. Volkswagen jej začal vyrábět už v roce 1973, tedy přesně před půl stoletím, a v dubnu 2019 oslavil jubilejní 30miliontý vůz – byl jím elektrifikovaný Passat GTE. A úspěch Passatu bude pokračovat i v budoucnu. Už letos se představí v nové generaci, která bude sdílet ještě více architektury s českou Škodou Superb.

3. Volkswagen Golf – Více než 35 milionů vozů

Foto: Michal Houdek

Volkswagen Golf je dokonalý univerzál pro všechny. Koupíte jej s elektrickým pohonem, s ekonomickým tříválcem i nadupaným čtyřválcem.

Na bednu celosvětově nejprodávanějších modelů všech dob se probojoval i jeden z nejoblíbenějších vozů v Česku. S více než 35 miliony vyrobených exemplářů je třetím nejúspěšnějším a nejvíce vyráběným modelem automobilové historie Volkswagen Golf. Ten se v roce 1974 stal duchovním nástupcem lidového Volkswagenu Brouk a v roce 2002 se stal nejprodávanějším Volkswagenem vůbec. Populární Golf je v současnosti uznávaný jako ideální auto pro všechny – mladé začínající řidiče, rozrůstající se rodiny, aktivní důchodce i nadšené řidiče. Se sportovní variantou GTI pomohl založit také trend sportovních hatchbacků.

2. Ford F-Series – Více než 40 milionů vozů

Foto: Lukáš Kukla

Nejúspěšnějším americkým autem všech dob je pick-up od Fordu. Nově se prodává i v čistě elektrické verzi F-150 Lightning.

Na amerických silnicích dnes jezdí jen málo oblíbenějších, univerzálnějších a praktičtějších aut, než je ikonický Ford F-Series. Pracovní pick-upy nejprve byly symbolem amerického venkova, ale už jezdí i ve městech a vykonávají tam nespočet důležitých povinností. Tím nejúspěšnějším je řada F od Fordu, která se v různých velikostech a variantách vyrábí už od roku 1948. Aktuálně je v sériové produkci čtrnáctá generace a automobilka s modrým oválem ve znaku již překonala milník 40 milionů vyrobených vozů.

1. Toyota Corolla – Více než 50 milionů vozů

Foto: Toyota

S obrovským náskokem je celosvětově nejprodávanějším autem japonská Toyota Corolla. Aktuálně se prodává už ve své dvanácté generaci.

Absolutním bestsellerem ve světě aut je globálně oblíbená volba z rozumu. Japonská Toyota Corolla se vyrábí už od roku 1966, v roce 1974 poprvé oslavila úspěch jako celosvětově nejprodávanější auto a v roce 1997 se stala nejprodávanějším modelem všech dob, když překonala kultovní Volkswagen Brouk. V dnešních dnech sjíždí z výrobních linek po celém světě už ve dvanácté generaci, s níž v roce 2021 oslavila významný milník. Tehdy se vyrobil jubilejní 50miliontý vůz a díky tomu Corolla dodnes vládne automobilovému trhu.

Reklama

Načítám