Hlavní obsah

Parkování na Staromáku, auta na Karlově mostě. Připomeňte si provoz v socialistické Praze, kdy bylo možné snad všechno

Foto: Fortepan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha, stejně jako každé jiné živé město, se neustále mění a vyvíjí. A platí to také o dopravě. Pojďte si s námi připomenout, jak vypadal provoz v hlavním městě během socialismu.

Článek

Výprava do minulosti je to zajímavá, krásně totiž ilustruje, jak moc se motorismus v Praze - nebo spíš v samotném centru Prahy - v posledních desetiletích změnil. A nejde jen o to, že doprava podstatně zhoustla nebo že se výrazně proměnila skladba vozového parku, ale také třeba o přístup k řidičům.

Z dnešního pohledu nám například může připadat bizarní, že Staroměstské náměstí sloužilo jako parkoviště. Nebo že ještě v 60. letech minulého století po Karlově mostě běžně jezdila auta. Důkazy o tom najdete v galerii. Mimochodem - automobilový provoz na Karlově mostě skončil v roce 1965.

Na vybraných fotografiích ale najdete řadu dalších zajímavostí, kupříkladu starší podobu prostranství před Hlavním nádražím, kudy dnes vede magistrála. Zvláštní jsou také třeba pohledy na Václavské nebo Hradčanské náměstí.

A autíčkáře samozřejmě potěší snímky klasických automobilů, zejména značek z východního bloku. Nepřekvapí, že mezi nimi dominují škodovky a tatrovky. Na některých fotkách však narazíte také na vozy ze Západu, dokonce i na jeden krásný Cadillac…

Na závěr bychom ještě rádi podotkli, že pokud se nám povede dát dohromady dostatek materiálu, chtěli bychom podobným způsobem navštívit i další kouty bývalého Československa. Věnovat se chceme také pražským i mimopražským sídlištím.

Dovolíme si proto malou výzvu - jestli náhodou fotky, které by se nám k tomu účelu hodily, máte a nevadilo by vám se o ně s námi podělit, budeme moc rádi, když nám je pošlete na e-mail redakce@garaz.cz. Děkujeme!

Reklama

Načítám