Hlavní obsah

Dovolená autem byla za socíku úplně jiný zážitek než dnes. Připomeňte si ji na úžasných dobových fotkách

Foto: Fortepan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit v současnosti na dovolenou do zahraničí je poměrně snadné, zvlášť když ji chcete strávit v Evropě. V případě cest do většiny zemí vám stačí se sbalit, vzít si doklad totožnosti a vyrazit.

Článek

Snadné je to také autem. Díky Schengenu, který zahrnuje nejen země Evropské unie, ale také několik států mimo EU, můžete ve velké části Evropy zažít v podstatě cestování bez hranic.

Česko je součástí schengenského prostoru od 21. prosince 2007, kdy do něj současně vstoupilo 9 členských států EU - Česká republika, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Členem EU je Česko od 1. května 2004.

Před vstupem do Schengenu pro Čechy cestování po Evropě (a nejen po ní, ale to už nesouvisí s Schengenem) tak jednoduché jako dnes nebylo. Složité bylo samozřejmě především před rokem 1989, za vlády jedné strany. Možná si to ještě pamatujete - výjezdní doložky, vystavení pasu, spousta papírování, lustrace, fronty a kontroly na hranicích, zákaz vývozu či dovozu určitých věcí či omezené množství valut (tedy zahraniční měny), které cestovatelé z Československa mohli vyvézt…

Nejsložitější pochopitelně bylo vyjet na Západ, což ale neznamená, že na Východ, do zemí komunistického bloku, to bylo automaticky snadné. V sedmdesátých a osmdesátých letech bylo Čechoslovákům pro volné bezvízové cestování otevřeno jen několik zemí - východní Německo, Maďarsko a Bulharsko. Do jiných států, byť také socialistických, se dostávalo už hůř. Není tedy divu, že řada Čechoslováků na zahraniční dovolenou vyrážela do zemí, kam bylo nejjednodušší se dostat.

Pojďme si tuto zvláštní dobu připomenout. Díky maďarské fotobance Fortepan jsme mohli dát dohromady galerii dobových snímků, které připomínají, jak takové rekreace za „socíku“ vypadaly, a to od 60. do 80. let minulého století.

A protože na Garáži píšeme o autech, zaměřili jsme se na způsob cestování, který se bez motorových vozidel neobejde, na dovolenou strávenou v autokempech.

Je to fascinující návrat do podivné doby, to vám slibujeme. A jestli vás nebere dovolenkové retro, tak si dovolíme upozornit, že v galerii najdete minimálně přehlídku zajímavých aut…

Reklama

Související témata:
Načítám