Hlavní obsah

Nejrizikovější úseky v Česku při cestě za dovolenou: Na těchto místech opravdu pozor, Mapy.cz na nebezpečí upozorní

Foto: Michal Jirák

Tvrdá data hovoří jasně, během prázdnin je na jihu Česka zvýšená nehodovost.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je léto, prázdninový čas, což znamená, že mnoho motoristů osedlá své plechové oře a vyrazí na dovolenou na jih. Těšení se na koupání v moři a degustaci mořských specialit mohou pokazit neočekávané nehody, které vznikají zejména na jižních tazích naší republiky. Poradíme tedy, kde si dát pozor, a povíme vám, proč byste neměli zapomenout na Mapy.cz.

Článek

Doba dovolených přeje cestování, zejména tomu automobilovému, kdy se města zčásti vylidní a dovolenkoví motoristé se poté potkávají na jižních tazích u hranic s Rakouskem či Německem. Občas jsou taková setkání doslova nehodová, na což upozorňují specialisté z Portálu nehod, kteří zmapovali nejnebezpečnější místa, na něž můžete narazit při cestě za sluníčkem.

Foto: Portál nehod

Kdeže divoký západ, ale divoký jih.

Prázdninový provoz sice ulevil zastavěným oblastem, nicméně zvýšil hustotu provozu v jižních i západních Čechách a na jižní Moravě. Trasy procházející těmito oblastmi jsou totiž přímou spojkou do oblíbených dovolenkových destinací typu Chorvatsko, Itálie nebo Rakousko.

Ze statistik za posledních třináct let (2010–2022) jasně vyplývá, že během prázdninových měsíců přibývá nehod na vytížených jižních tazích, o čemž hovoří graf umístěný výše.

Foto: Portál nehod

Během prázdnin si zase zčásti odpočine sever republiky.

„V červenci se na jižních tazích zvýší počet nehod o 14,6 % v porovnání s průměrem za celý rok, a v srpnu dokonce o téměř 17 %. V kontrastu s tím je zklidnění nehodovosti na severních tazích k hranicím – v červenci je zde dokonce o 6,4 % nehod méně, než je roční průměr. Na těchto komunikacích naopak nehodovost kulminuje na podzim. V říjnu se zde bourá o 13,3 % více než po zbytek roku,“ komentuje Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod.

Divoký jih

Pozor na obzvláště rizikové úseky. Specialisté z Portálu nehod vybrali tři nejzásadnější, které si blíže popíšeme, a také vám na mapě ukážeme, kde se vlastně nachází.

„Jedno z míst častých nehod na komunikacích směr jih najdeme například na dálnici D2 poblíž Velkých Němčic u odpočívadel Zeleňák s čerpacími stanicemi v obou směrech. Za poslední dva roky se zde podle Portálu nehod stalo šest bouraček, které zavinili řidiči, již se plně nevěnovali řízení vozidla,“ uvádí Marek Sibal, datový analytik Portálu nehod. Na mapě najdete toto místo ZDE.

Foto: ŘSD

Dálnice D3 je okolo Budějovic v létě vysoce vytížená.

Neméně nebezpečný úsek plný nehod při cestách na jih najdeme na okraji jihočeské metropole. Jde o mimoúrovňové křížení dálnice D3 a silnice první třídy číslo 34. Před vjezdem do Českých Budějovic ve směru od Prahy došlo za poslední dva roky k šesti nehodám, u nichž Policie České republiky označila za příčinu nevěnování se (plně) řízení. Na mapě najdete toto místo ZDE.

Další místo, kde se poměrně často bourá při cestách do Rakouska, zná dobře asi každý, kdo alespoň jednou jel přes hraniční přechod u Dolního Dvořiště. Velmi ostrá zatáčka na silnici I/3 těsně před hraničním přechodem překvapila několik nepřiměřeně rychle jedoucích řidičů, kteří zde za poslední dva roky zavinili tři nehody. Na mapě najdete toto místo ZDE.

Mapy.cz vás upozorní

Nezapomeňte si na cesty přibalit také aplikaci Mapy.cz, dostupnou pro Android a iOS. Proč? Díky spolupráci Seznam.cz a Portálu nehod se nyní nebezpečné úseky od letošního léta automaticky zrcadlí v navigaci Mapy.cz, takže na ně budete v dostatečném předstihu upozorněni.

Foto: Mapy.cz

Aplikace Mapy.cz vás nově upozorní na nebezpečné úseky.

„Data, která do aplikace posíláme automaticky, zohledňují nejen počet nehod, ale také jejich závažnost. Řidičům se tak v navigaci zobrazí pouze ty úseky, jež pro ně mohou být potenciálně nebezpečné,“ dodává Jan Chalas z DataFriends.

Jestliže s sebou vlečete přívěs nebo karavan, hodí se připomenout si správné zásady. Pozor také na hmotnosti přípojných vozidel – co platí u nás, neplatí automaticky v cizině. Nabízíme také přehled, kudy se vydat k moři, a pakliže máte vybráno a frčíte směr Balaton, poradíme, co a jak. Tedy jestli vyrážíte na dovolenou, buďte obezřetní, přečtěte si ještě tentotento užitečný článek a užívejte léto.

Reklama

Načítám