Hlavní obsah

Autem k moři: Máme pro vás 5 nejkratších tras! Kde se kromě profláklého Chorvatska nejrychleji vykoupáte?

Foto: Shutterstock

Čas dovolených je tu a řada lidí se chystá k moři. Našli jsme nejkratší cesty, které zvládnete po vlastní ose!

Článek

Polsko – 430 km

Foto: Mapy.cz

Trasa: Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Berlín – Szczecin – Jasienica.

Nejbližším mořem od českých hranic je Baltské moře v Polsku. Vzdušnou čarou je to ze severního cípu Šluknovského výběžku jen 283 kilometrů. Autem to ale takhle přímo nezvládnete, ujedete ze stejného místa kolem 430 kilometrů, z Prahy je to pak kolem 520 km. Nemusíte se ale spokojit hned s nejbližším placem u velké slané louže, když si přidáte ještě pár kilometrů navíc (konkrétně cca 130), můžete si užívat krásné pláže na ostrově Uznojem, který je skvělým letoviskem s bohatým zázemím. Jen musíte počítat s tím, že moře je zde o něco studenější než v profláklém Chorvatsku.

Německo – 430 km

Foto: Mapy.cz

Trasa: Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Berlín – Pasewalk – Ueckermünde.

Nejen za pivem a klobásami se jezdí do Německa. K našim západním sousedům se také dá vyrazit rekreovat k moři, vzpomeňte jen na dříve tolik oblíbenou Rujánu (630 km z Prahy). Nejbližší moře v Německu leží přibližně stejně daleko jako ve zmiňovaném Polsku (520 km z Prahy a 430 km od hranic), za hezkými plážemi se ale vyplatí dojet dál. Mezi oblíbená letoviska patří například St. Peter Ording (780 km z Prahy), ostrov Sylt (910 km) nebo ostrov Helgoland (tam už musíte dojet dokonce trajektem).

Slovinsko – 570 km

Foto: Mapy.cz

Trasa: Praha – Tábor – České Budějovice – Linz – Salzburg – Villach – Lublaň – Koper.

K moři se dá jet i do Slovinska. I když bychom vám možná mnohem víc doporučili slovinské hory, i pro milovníky pláží se zde něco málo najde. Slovinsko má jen 43 kilometrů pobřeží, přesto má co nabídnout. Za zmínku stojí například malebné městečko Piran nebo osmdesátimetrový útes nad Měsíčním zálivem. Z Prahy je to do městečka Koper na pobřeží kolem 750 kilometrů, z Dolního Dvořiště pak zhruba 570 kilometrů.

Chorvatsko – 580 km

Foto: Mapy.cz

Trasa: Praha – Tábor – České Budějovice – Linz – Klaus an der Pyhrnbahn – Trieben – Sankt Georgen ob Judenburg – Scheifling – Klagenfurt – Villach – Jesenice – Kranj – Lublaň – Postojna – Ilirska Bistrica – Rupa – Matulji.

Oblíbené české pořekadlo říká, že v létě je v Chorvatsku víc Čechů než v Česku. A když zavítáte uprostřed sezony na tamní pláže, může se vám zdát, že se toto rčení stalo realitou. Radit tedy Čechům, kudy do Chorvatska, je jako jim mluvit do toho, jaké pivo si mají dát v jejich oblíbené restauraci. Nicméně, takováto jsou fakta: Nejbližší chorvatská mořská pláž od našich hranic se nachází u městečka Matulji nedaleko přístavu Rijeka (760 km z Prahy, 580 km z Dolního Dvořiště).

Námi vyznačená trasa je ta nejkratší, řada Čechů ale volí raději o něco delší, ale rychlejší cestu přes Brno, Vídeň, Graz a Maribor (cca 820 km z Prahy). Mezi oblíbené chorvatské destinace pak patří například Novigrad (850 km z Prahy), Poreč (870 km z Prahy), Split (1000 km z Prahy) anebo Makarska (1080 km z Prahy).

Itálie – 520 km

Foto: Mapy.cz

Trasa: Praha – Tábor – České Budějovice – Linz – Villach – Udine – Grado.

Do Itálie k moři je to z Česka nejblíž do Terstského zálivu. Z Prahy je to něco přes 700 kilometrů, z hraničního přechodu Dolní Dvořiště na jihu republiky pak zhruba 520 kilometrů. Jedno z nejbližších letovisek je lázeňské Grado, to ale není zdaleka tak známé a vybavené jako nedaleké Bibione. Obecně ale není moře u Terstu příliš atraktivní, za hezčím prostředím si raději dojeďte ještě o něco více na jih.

Ať už vyrazíte k moři na sever či na jih, dodržujte vždy platná protiepidemická opatření, před cestou si zkontrolujte technický stav vašeho vozidla a nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění. Levněji vás nejspíš vyjde cesta na sever k Baltu (Polsko, Německo) než na jih (Chorvatsko, Slovinsko, Itálie). Nejenom proto, že je to blíž, ale také ušetříte za dálniční poplatky, které se na německých dálnicích zatím neplatí, na rozdíl od Rakouska, Slovinska či Itálie.

Poznámka: Všechny trasy jsou vypočtené z Prahy. U některých destinací se mohou nejkratší trasy k moři i hraniční přechody měnit dle místa vašeho bydliště. Pro vypočtení té nejlepší trasy přímo od vás doporučujeme zadat cílovou destinaci do Mapy.cz.

Vyrazíte letos k moři?
Ano, autem po vlastní ose
43,9 %
Ano, letecky
13,5 %
Ne, zvolím jinou destinaci
6,4 %
Ne, zůstanu doma
36,2 %
Celkem hlasovalo 24397 čtenářů.

Bojíte se cesty? V koloně se můžete snadno zaseknout už v Česku. Podívejte se na plánované dopravní uzavírky letos v létě. Připravili jsme pro vás i seznam uzavírek v Brně a také přehled míst v Praze, kterým bude lepší se vyhnout.

Reklama

Načítám