Hlavní obsah

Obytňák z Česka, obytňák za pár korun, obytňák po Muži v černém: Nejčtenější bydlíky na Garáži

Foto: Redakce Garáž.cz

Nový rok 2023 je za dveřmi a my vám už tradičně připomínáme nejčtenější články na Garáži za uplynulých dvanáct měsíců. Tentokrát se budeme věnovat stále oblíbenějším obytňákům a sestavili jsme pro vás přehled deseti nejvyhledávanějších „bydlíků“, jaké jsme vám přiblížili. Jsou mezi nimi kompaktní karavany, unikátní československý projekt i obrovský dvoupatrový kamion.

Článek

A teď už pojďme k tomu nejdůležitějšímu. O jakých deseti obytňácích se letos na Garáži četlo nejvíce?

1) Hodně muziky za málo peněz v malém karavanu Mohican

Foto: Hotomobil

Kompaktní karavan Mohican od výrobce Hotomobil se ze svých malých rozměrů snaží vytěžit maximum

Obytňáky zažívají nový boom a stále většímu zájmu kemperů se těší maličké karavany, které spolu se základním prostorem pro spaní disponují i chytrými řešeními a praktickou výbavou. A jeden takový byl i letošním nejčtenějším karavanem na Garáži. Jmenuje se Mohican a je šikovnou krabičkou na kolech, díky níž zažijete nejednu dobrodružnou dovolenou. Má všechnu nejdůležitější výbavu a jeho základní cena začíná od přibližně 330 tisíc Kč. Zajímavé, že?

2) Český karavan FV Camp LS5000 od nadšence z Brna

Foto: Josef Fait

FV Camp LS5000 je aerodynamický karavan z Československa, jehož ideové kořeny můžeme vystopovat až do sedmdesátých let

Jak ušetřit za karavan, když jste manuálně zruční a víte co děláte? Postavte si svůj! Stejně tak to začal dělat i nadšenec z Brna už v sedmdesátých letech, jenže jeho projekt je mnohem pokročilejší než spousta jiných „samodomo“ projektů. Český aerodynamický karavan FV Camp LS5000 nám ukazuje, co vše s velkým úsilím zvládl jeho stvořitel František Vlasák. Jeho projekt totiž není jen karavanem, ale současně i novými patenty a prodejem technické dokumentace pro všechny kempery, co by si jej chtěli zkonstruovat také.

3) Největší obytňák na světě Willa Smithe

Foto: Anderson Mobile Estates

Dvoupatrový obytný kamion Willa Smithe je až neuvěřitelně luxusní. Hollywoodská hvězda za příplatky utratila miliony

V jakých obytných vozech bydlí nejslavnější filmové hvězdy z Hollywoodu? Začátkem letošního roku jsme vám ukázali ohromující obytný kamion, kdysi patřící Willu Smithovi. Hvězda trháků jako Den nezávislosti, Muži v černém nebo Mizerové si potrpí na luxus a ve svém obytném návěsu si připlatila za žulové povrchy i kuchyň za miliony. A kdyby vám tenhle obytňák přece jen připadal malý, jednoduše se umí rozložit. Dvoupatrové monstrum se teď pronajímá za necelých 200 tisíc Kč na jednu noc.

4) Levnější japonsko-německá alternativa Californie i Marca Pola

Foto: Jan Majurník

Nissan Seaside je levnější alternativou k oblíbeným obytným dodávek od velkých německých automobilek

Obdivujete Volkswagen California nebo Mercedes-Benz Marco Polo, ale je to pro vás až příliš drahý špás? Na dnešním trhu s obytnými auty existují i levnější alternativy, jakou je třeba japonsko-německý obytňák spojující dodávku Nissan Primastar s obytnou přestavbou Seaside od společnosti Dethleffs. Čtyřlůžkovou obytnou dodávku si nechává vyrábět německé zastoupení Nissanu a prodává ji se zajímavou cenovkou. Obytňák s pětiletou zárukou seženete u vybraných 72 německých dealerů značky.

5) Terénní karavan Panzer na kutilské dodělání

Foto: Jan Majurník

Malý karavan Panzer koupíte za málo peněz, ale počítejte s tím, že si jej musíte trochu doladit

A pokračujme s malými praktickými karavany. Letos v létě jsme si naživo prohlédli terénní karavan Panzer se skromnou základní výbavou a dílenským zpracováním se spoustou nedodělků. Jenže to je daň za to, aby si jej mohl dovolit skoro každý, protože jej koupíte za překvapivě málo peněz. Zruční kutilové si jej rádi dodělají podle svého gusta a budou spokojení. Co myslíte, stačil by vám?

6) Obytná Zafira od známých německých tunerů Opelů

Foto: Irmscher

Irmscher Cross iS2 je obytná Zafira s veselým světle modrým interiérem

Jedním z letošních nejvyhledávanějších obytňáků na Garáži byla i lehce vytuněná dodávka s obytnou vestavbou od německých specialistů na Opely jménem Irmscher. Němci se inspirovali bytovou architekturou ze sedmdesátých let a na základech Opelu Zafira vyvinuli stylovou barevnou vestavbu Cross iS2 pro dvě osoby. Ve světle modrém interiéru pochopitelně najdete všechnu potřebnou výbavu, jakou k občasnému kempování využijete.

7) Česká obytná vestavba pro dodávky se základní cenou od 380 tisíc korun

Foto: FULLVANS

FullVans Siesta je v Česku navržená a vyráběná obytná vestavba pro nejpopulárnější dodávky s cenou od 380 tisíc korun

O obytňáky je v posledních letech tak obrovský zájem, že čekací lhůty jsou extrémně dlouhé a za ojeté kusy si prodejci říkají až absurdní částky. Jenže jak to vyřešit, obzvláště ve chvíli, kdy vás láká nový obytňák za rozumnou cenu? Česká specializovaná firma FullVans, založená profesionálním závodníkem Petrem Fulínem, je pro vás odpovědí. Jen pár desítek kilometrů od Plzně kompletně vyrábí a montuje svou povedenou obytnou vestavbu do nejpopulárnějších dodávek s lákavou základní cenou od 380 tisíc korun.

8) Terénní obytňák z Dánska, na jakého s Fabií zapomeňte

Foto: Jan Majurník

S dánským karavanem Hero Camper se nemusíte bát ani do terénu. Má světlou výšku 33 centimetrů

A další z nejčtenějších maličkých obytňáků pochází z Dánska. Malý karavan Hero Camper je jedním z těch obytných přívěsů pro kempování na divoko s nejdůležitější základní výbavou. Dvě osoby se vyspí uvnitř, další dvě pak ve střešním stanu. Je navržený i pro dlouhodobější kempování, potřebuje silnější tažné vozidlo a jeho základní cena začíná od přibližně 400 tisíc korun bez daně.

9) Sci-fi karavan z Turecka jako noční můra všech perfekcionistů

Foto: Jan Majurník

Turecký karavan 5K Ayaz je pro perfekcionisty neakceptovatelný. Z dílenského zpracování vás místy bude přecházet zrak

Další z relativně malých obytňáků, co vás letos zajímaly nejvíce, má původ v Turecku. Aerodynamický futuristický karavan 5K Ayaz je unikátní stylovka vypadající jako ze sci-fi filmů. Jenže uhlazený design má i své nevýhody, protože nemá žádná madla usnadňující manipulaci. Zájemci se musí připravit i na to, že v Turecku není žádná míra a kvalita zpracování neodpovídá ani těm nejhorším evropským standardům. Všechny nedodělky si můžete prohlédnout v naší galerii.

10) Retro obytňák Mercedes připomínající kempování za osmdesátek

Foto: H&H Auctions

Obytný interiér Mercedesu-Benz TN je úžasným obrazem své doby. Takhle se kempovalo v osmdesátkách

Desátým nejčtenějším obytným vozem na Garáži v letošním roce je klasický Mercedes, díky němuž budete cestovat krajinou i časem. Dodávka Mercedes-Benz TN se v Česku proslavila třeba s přezdívkou „nosáč“ a právě na jejím základu vznikl parádní „bydlík“ z roku 1988.

Dodnes si zachovává autentický obytný interiér a připomíná nám, jak se kempovalo v osmdesátých letech minulého století. Tahle dobová zajímavost byla dokonce na prodej a stála překvapivě přijatelnou cenu.

Reklama

Načítám