Hlavní obsah

„Malej, ale šikovnej.“ Karavan Mohican nabízí hodně muziky za skvělé peníze

Foto: Hotomobil

Karavany společně s obytnými vozy udělaly v posledních letech obrovský krok kupředu – a možná právě proto jejich popularita i nadále roste. S čím dál větší rozmanitostí tohoto segmentu však mnohdy zapomínáme na karavany kompaktních rozměrů, které ze své skromné velikosti těží díky vynalézavosti naprosté maximum – k takovým patří i tento Mohican.

Článek

Většinu slávy si v poslední době užily zpravidla velké a honosné obytné vozy či technologicky napěchované karavany vyrobené z karbonu a jiných „kosmických“ materiálů. Nezapomeňme však, že jak mezi „obytňáky“, tak mezi karavany se najde rozumná alternativa v podobě kompaktních rozměrů a rozumné finanční náročnosti – lidé z firmy Hotomobil k tomu mají jistě co říct.

Foto: Hotomobil

Kompaktní karavan od Hotomobilu využívá při relativně skromné délce 3,5 metru ze své velikosti naprosté maximum. Díky tomu nabízí venkovní kuchyňku s dřezem, vařičem a 45litrovým zásobníkem pitné vody. Vnitřnímu prostoru dodává vzdušnost poměrně velké prosklení

Hotomobil je firma z tureckého Istanbulu s tradicí od roku 1998. Pravda, zhruba dvě třetiny jejich „vozového parku“ tvoří obytné vozy založené na vozech Fiat Doblo, Volkswagen Multivan, Ford Transit nebo dokonce Nissan Patrol. Nedávno však představili také tuto šikovnou krabičku, stylový kompaktní karavan jménem Mohican.

Kromě sytě žluté barvy zaujme na první pohled také svým hranatým tvarem, jde však o vítanou změnu oproti dnes téměř všudypřítomným kapkovitým karavanům – výhodou je přirozeně maximální možný prostor při daných rozměrech.

Mohican se může zdát na první pohled velmi malý (na délku má 3,5 metru), to mu ale pranic nebrání v tom, aby byl schopen posádce nabídnout venkovní kuchyňku, kterou lze od vnitřního obytného a spacího prostoru oddělit chytrou přepážkou – kromě ranní kávy tedy není problém na plotně uvařit také něco výživnějšího.

Foto: Hotomobil

V kuchyňce najdeme dřez, vařič a hned po ruce je i lednička o objemu 49 litrů. Tento pracovní prostor lze oddělit od toho spacího chytře vymyšlenou přepážkou

Součástí kuchyňky je i dřez a hned po ruce je také volitelná chladnička o objemu 49 litrů. Jedinou věcí, na kterou by si člověk musel potenciálně zvykat, je, že kuchyňka vzhledem k rozměrům karavanu nepatrně zasahuje do obytné potažmo spací části – co do délky neubírá nic, avšak nohy je třeba „zasunout“ jakoby pod ledničku a dřez. Když se kuchyňka nepoužívá, lze ji zakrýt stahovatelným a uzamykatelným krytem ve stylu okenní rolety.

I přesto je uvnitř postel o rozměrech 195 cm na délku a 135 cm na šířku, takže dva dospělí se tu bez problému vyspí. Prostor je to sice skromný, ale i tuhle záležitost lidé od Hotomobilu promysleli, a tak jej díky velkým oknům zvětšili alespoň pocitově – jedno vyšší se nachází na pravé straně karavanu vedle dveří, druhé širší, výklopné se nachází na druhé straně, takže není problém si po ránu poslechnout „hudbu“ přírody a nadýchat se čerstvého vzduchu.

Foto: Hotomobil

Uvnitř se bez problému vyspí dva dospělí lidé, za příplatek je možné mít i skládací střešní stan pro další dvě osoby, případně solární panely. Uvnitř je potom celá řada chytrých úložných prostor, další úschovna zavazadel je umístěna venku v přídi karavanu

Další variantou je nahradit široké okno na levé straně karavanu panelem, který se po odjištění odklopí kompletně – tím pádem pomůže lépe provzdušnit interiér – zároveň umí plnit funkci stolu pro venkovní posezení. Příjemné usínání při pohledu na hvězdy pak umožňuje volitelné střešní okno, které by ale podle nás mělo být už v základu.

Když už je řeč o střeše, tak se hodí vzpomenout příplatkový střešní panel, který umožňuje sbírat energii pro napájení palubních zařízení, jako je výše zmíněný vařič nebo zásuvky pro nabití mobilního telefonu. Ta se ukládá do baterie o kapacitě 50 ampérhodin s 12V napětím, za příplatek je potom 100Ah varianta.

Kromě solárních panelů nebo větší baterie si lze připlatit ještě za zmíněný skládací střešní stan pro další dvě osoby nebo přenosné WC, dobré je vědět i to, že Hotomobil nabízí karavan Mohican i v off-roadové variantě vhodné pro cestování do bohem zapomenutých koutů přírody.

Výrobce na svých stránkách uvádí, že karavan sám o sobě váží rovných 400 kilogramů, takže se k jeho tažení dá použít i poměrně běžný osobní vůz. Tento „malej, ale šikovnej“ karavan potom cenově začíná na částce 13 tisíc eur, tedy zhruba 329 tisících Kč.

Reklama

Související témata:
Načítám