Hlavní obsah

Chytrý karavan připomíná velrybu

Foto: Whale Trailer

Kreace bláznivého architekta? Ne. Čínský koncept karavanu s organickými tvary

Mohli bychom to shrnout ve třech větách. Dostal designérské ocenění Red Dot Design. Je z Číny. A je plně rozkládací. Ale nebyla by to trochu škoda? Milujeme tato chytrá řešení, a vy podle všeho taky! Jsme zvědaví, kdy se do něčeho pustí někdo podobně odvážný tady v Česku.

Článek

Obytné přívěsy všeho druhu nás i vás jednoduše baví. Ať to jsou komplikované stavby za miliony korun nebo chytře řešené nízkonákladové projekty, obojí sklízí úspěch. Češi zkrátka obytňáky milují a kutilství mají taky v krvi, takže se vlastně není čemu divit. S podivem ale je, že karavan, o kterém dnes bude řeč, je z Číny.

Na úvodní fotce jasně vidíte, že jde o rozkládací modulární řešení, které se těší čím dál tím větší oblibě. Původně měly vysouvací boky jen velká obytná auta, ale čím dál častěji je to řešení i pro obytné přívěsy. Není se čemu divit. Lidé sní o malém přívěsu na tahání, velkém na bydlení a podporuje je neustále dopředu jdoucí technologie, které podobná řešení zlevňují. Ta byla ještě před pár lety výsadou bohatých.

Foto: Whale Trailer

Ve složeném stavu má Whale Trailer neobyčejně kompaktní velikost

V složené formě je kabina Whale Traileru kompaktní a svými organickými tvary nápadně připomíná Moby Dicka. Ano, opravdu vypadá jak tento mořský savec. Jestli se vám to líbí či nikoliv, to záleží čistě na vašem vkusu, jisté však je, že v kempu si tenhle karavan s těmi ostatními, které se od sebe liší maximálně barvou pruhů, určitě nespletete. A to zvlášť když bude rozložený…

Celá zadní část Whale Traileru je totiž otevírací a umožňuje vysunout podstatnou část interiéru. Obytný prostor se tak téměř zdvojnásobí. Malá výsuvná střecha na posuvné části zvyšuje prostor pro hlavu, zatímco velká výsuvná střecha na hlavní karoserii ještě více zvětšuje prostor. Boční vchod umožňuje snadný přístup, výsuvná kuchyně pak umožňuje vaření pod širým nebem, a když je pěkné počasí, tak zadní vyklápěcí dveře mohou zůstat otevřené pro malebné výhledy a relaxaci uvnitř.

Foto: Whale Trailer

Podle posledních zpráv je Whale Trailer v rané fázi vývoje, ale měl by se začít vyrábět

Bohužel, další podrobnosti neznáme. Je to totiž koncept navržený Hu Yongem z Číny a víme jen, že za něj získal prestižní designérské ocenění Red Dot Design. Nicméně podle posledních informací by měl být Whale Trailer v rané fázi vývoje. Doufáme, že se stane skutečností a bude se prodávat po celém světě, protože by si to zasloužil. Kromě jedinečného designu totiž nabízí spoustu prostoru v malém kompaktním balení.

Otázkou však je, jak to vůbec mají v dnešní době v Číně s kempováním…

Reklama

Související témata:
Načítám