Hlavní obsah

Inovativní karavan eStream odlehčí tažnému autu

Foto: Thor Industries

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americký výrobce obytných přívěsů představil světu nový přírůstek do rodiny ikonických Airstreamů – inovativní koncept elektrifikovaného karavanu eStream. S pomocí jeho nezávislých elektromotorů na dálkové ovládání s ním zaparkuje kdokoli a umí „odlehčit“ i tažnému autu.

Článek

Legendární americký karavan Airstream s ikonickým aerodynamickým tvarem z hliníku nastartoval zájem Američanů o cestování za dobrodružstvím s přespáváním ve vlastním obytném voze, namísto motelů u silnic, přičemž jeho sláva trvá až do současnosti. V dnešních dnech je jedna z nejslavnějších značek obytňáků vlastnictvím světově největšího výrobce karavanů Thor Industries a společně představují budoucnost tahání obytných přívěsů.

Už v minulosti byl Airstream inovativní značkou a na letošní americké výstavě obytných vozů 2022 Florida RV SuperShow představil koncept elektrifikovaného karavanu eStream, usnadňujícího tahání přívěsů ve všech fázích. Technickým základem je vysokonapěťové elektrické šasi od ZF s nezávislými elektromotory s kombinovaným výkonem 242 koní, díky nimž je soužití s obytňákem ještě příjemnější a pohodlnější.

Foto: Thor Industries

Bez připojení k externímu zdroji energie eStream vydrží až dvoutýdenní kempování, aniž byste museli omezovat svůj komfort

eStream totiž eliminuje stres s připojováním, odpojováním nebo couváním – s dálkovým ovládáním v ruce s ním můžete libovolně manévrovat, takže jej jednoduše zapřáhnete za tažné vozidlo či zaparkujete v kempu. To není až taková novinka, koneckonců pojezdy obytných karavanů jsou vidět celkem často, jenže eStream umí při jízdě usnadnit práci i tažnému vozidlu. Čerpá energii z palubního lithium-iontového akumulátoru o kapacitě 80 kWh a pomáhá s pohonem celé soupravy.

Výrobce ke konceptu eStream dodává, že vlivem sekundárního pohonu má obytná souprava stabilnější jízdní vlastnosti, a hlavně je efektivnější a ekonomičtější – tažnému vozidlu významně klesá spotřeba paliva/elektrické energie. Zejména s narůstající popularitou cestování s elektromobily přijde každá úspora energie vhod a digitální nástroje s přehledem o dojezdu či nabíjecích stanicích jsou samozřejmostí.

S plně nabitým akumulátorem a 900wattovými solárními panely na střeše následně eStream umožňuje až dvoutýdenní kempování bez připojení k externímu zdroji elektrické energie, a to při zachování všech elektrických vymožeností, k nimž patří hlasové či dotykové ovládání klimatizace a osvětlení, stejně jako kuchyňské vybavení nebo zábavní systémy.

Foto: Thor Industries

Elektrifikovaný karavan eStream má vlastní pohon a „odlehčuje“ tažnému vozidlu

Inovativní Airstream eStream od Thor Industries je v současnosti zatím jen koncept, ale vypadá, že by se v blízké budoucnosti mohl objevit i v sériové výrobě. Ve srovnání s obyčejnějšími Airstreamy a ostatními karavany však bude výrazně dražší.

Reklama

Načítám