Hlavní obsah

Novinky pro řidiče, papíry v čistírně i nejlepší autokempy. Ty nejčtenější texty na Garáži

Foto: Redakce Garáž.cz

Rozlučte se, dnešním dnem končí rok 2022. A my vám při té příležitosti přinášíme tradiční shrnutí nejčtenějších článků za uplynulých dvanáct měsíců a připomínáme zásadní témata na silnicích letošního roku. Naučili jsme se předjíždět cyklisty s minimálním rozestupem 1,5 metru, a kdybyste dopravní předpisy přece jen pokoušeli, udělali jsme pro vás přehled nejčastějších přestupků, za jaké přijdete o řidičák.

Článek

A teď už pojďme k tomu nejdůležitějšímu. Jakých deset článků bylo v letošním roce na Garáži vůbec nejnavštěvovanějších?

1) Řidičák v ohrožení! Za jaké přestupky o něj přijdete?

Foto: Lukáš Kukla

Přijít o řidičák může být až překvapivě jednoduché. Do čistírny bude muset i za zdánlivě banální dopravní přestupky

Přijít o řidičák je děsivou noční můrou všech aktivních řidičů, z nichž mnozí si každodenním sezením za volantem dokonce vydělávají na živobytí. Prohřešků, kvůli nimž vám dopravní policie spolu s příslušným úřadem odebere vaše řidičské oprávnění je přitom spousta, a pokud se v nich neorientujete, může i zdánlivě banální přestupek skončit nepříjemným překvapením. Abyste se v tom jednodušeji zorientovali, v letošním roce jsme pro vás připravili přehled nejčastějších dopravních přestupků, za něž váš řidičák skončí rovnou v čistírně.

2) Nejlepší autokempy v Česku. Kam vyrazit na dovolenou?

Foto: Autokemp Třeboň

Začínáte uvažovat o plánech na pomalu se blížící letní dovolenou? Máme pro vás přehled nejlépe hodnocených autokempů v Česku

S blížícími se letními prázdninami jsme se všichni už viděli na dovolené. Jenže kam vyrazit, když jste to odkládali na poslední chvíli? Pro ty z vás, co hledali inspiraci, jsme letos v červnu připravili přehled nejlepších autokempů v Česku, z nichž si návštěvníci a kempeři odváží hlavně parádní zážitky. A protože se další letní prázdniny už zase pomalu blíží, náš letošní přehled můžete využít i při hledání dovolenkové destinace na následující rok.

3) Připomeňte si novinky pro řidiče v roce 2022

Foto: Shutterstock/Eric Buermeyer

Letošní novela zákona přinesla často diskutovanou povinnost předjíždět cyklistu s minimálním odstupem 1,5 metru

Dnešním dnem končí letošní rok 2022 a už zítra bude definitivně minulostí. Už je to dvanáct měsíců, co se v české dopravní legislativě objevila nová pravidla i zásadní změny, a protože budou platit i v následujícím roce, není od věci si je připomenout. Zřejmě největší „novinkou“ z reálného provozu přitom je nutnost dodržování povinného odstupu 1,5 metru při předjíždění cyklistů. O tom, jak to funguje v praxi víme své, ale je to pravidlo a pro zachování bezpečnosti jej budeme dodržovat.

4) Znovuzrodili jsme nejkrásnější sériové auto z Česka

Foto: Jan Majurník

To je ona! Legendární originální Škoda Popular Monte Carlo. Jenže jak vypadá ta naše? Podívejte se do našeho staršího článku

Už v roce 2021 jsme pro vás připravili originální anketu, díky níž jsme našli nejkrásnější auto z Česka podle vašeho vkusu. Nakonec zvítězila historická Škoda Popular Monte Carlo, která je i z dnešního pohledu mistrovským dílem z Československa. Kde jsou ty časy, kdy design aut nediktovaly bezpečnostní a emisní předpisy, že? Jenže my jsme v letošním roce popustili kreativitě uzdu a spolu s naším dvorním návrhářem Rostislavem Prokopem jsme znovuzrodili sportovní Popular pro nejmodernější éru. A vám se to líbilo. Děkujeme!

5) Čtyři řidičská selhání při jízdě na sněhu

Foto: Shutterstock / JakubD

Jak správně řídit na sněhu, abyste hned v první zatáčce nezahučeli do škarpy? Tomu se věnoval náš redaktor a lektor bezpečné jízdy Jan Červenka

Když v Česku nasněží, každým rokem se v každodenním provozu začnou dít až paranormální jevy. Většina řidičů rázem zapomene, jak se správně řídí a jak se ovládá auto, aby jejich jízda byla bezpečná pro ně i nejbližší okolí. Náš redaktor Jan Červenka, současně i lektor bezpečné defenzivní a sportovní jízdy, pro vás tedy připravil přehled čtyř řidičských selháních při jízdě na sněhu i zásadních doporučení, abyste bezpečně dojeli domu za svou rodinou. A protože je venku opět zima a místy také sníh, bude se vám to hodit i v následujících měsících.

6) Klenot českých silnic se vrátil. Nadšeně jste přivítali naši Tatra T800

Foto: Rostislav Prokop pro Garáž.cz

Jedním z našich nejvýraznějších vlastních prototypů letošního roku byla i elegantní Tatra T800. Škoda, že se nikdy nebude vyrábět

Legendární Tatra T700 byla labutí písní ikonických osobních Tatrovek s jedinečnými vzduchem chlazenými vidlicovými osmiválci. Pro Čechy nezapomenutelná éra vládních limuzín se už asi nikdy nevrátí, a protože to mrzí i nás, s naším designérem Rostislavem Prokopem jsme „vyvinuli“ novodobou Tatru, navazující na slavnou T700. Jmenuje se Tatra T800 a nese všechny charakteristické konstrukční rysy velkých Tater. Vzkříšený klenot českých silnic se vám náramně líbil, což nás inspirovalo k navrhování dalších vlastních prototypů.

7) Pozor! Těmhle sedmi autům se v autobazarech vyhněte

Foto: Dalibor Žák

Naftová Škoda Octavia RS 2.0 TDI ve čtyřkolce vypadá jako lákavá ojetina, ale co když vám řekneme, že existuje praktičtější alternativa?

I v letošním roce vzkvétal trh s ojetinami, a protože si spousta lidí raději koupí starší auto, než aby měsíce čekali na to nové, s větším zájmem jsme se věnovali i praktickým doporučením. V aktuálním přehledu nejčtenějších ojetin za uplynulých dvanáct měsíců najdete vozy, jaké vás zajímaly nejvíce a teď vám připomeneme sedm aut, kterým byste se měli raději vyhnout. Nemusí být vyloženě špatné, ale s trochou hledání najdete minimálně lepší alternativy.

8) Kde najít nejlevnější palivo v okolí? Na Mapy.cz!

Foto: Mapy.cz

Kde natankujete nejlevněji? To vám najdou Mapy.cz, a dokonce vás dovedou až ke stojanu na konkrétní čerpací stanici

Dnešním dnem končí rok s extrémně turbulentními cenami paliv. Během dvanácti měsíců zvládly ceny paliv ze zhruba dnešních cen přesahovat i 50 korun za litr a následně se vrátily na přibližně stejnou hodnotu. Mnoho řidičů přitom začalo aktivněji řešit, kde natankovat co nejlevněji, s čímž jsme vám pomohli ve spolupráci s chytrou aplikací Mapy.cz. Díky svému chytrému telefonu tak najdete nejlevnější nabídku paliv a navigace vás následně dovede až ke stojanu.

9) Šedesáté výročí úmrtí Vlasty Buriana, milovníka luxusu a aut

Foto: Veteran Arena Olomouc

Vlasta Burian byl vášnivým řidičem. A úzce spolupracoval s Českou zbrojovkou, jezdil jejími auty. V tomto případě nádherná Z 5 Express

Začátkem letošního roku jsme si připomněli 60. výročí úmrtí Vlasty Buriana, divadelního a filmového herce, komika, režiséra, zpěváka, divadelního ředitele, spisovatele, imitátora, podnikatele a sportovce. V osobním životě byl velkým milovníkem luxusu i aut, a přestože se o jeho vlastních autech dochovaly jen útržky vzpomínek, jedno auto je s ním navěky spjaté. Byl to model Z 4 od brněnské Zbrojovky.

10) Malé škodovky od Abrexu Češi doslova milují

Foto: Abrex

Malá nostalgie na poličku. Miniatury škodovek od Abrexu se v Česku těší velké oblibě

Chtěli byste sbírat škodovky, ale bohužel nemáte nevyužitý statek nebo halu? Nevadí! Vaše oblíbená auta totiž můžete sbírat i pohodlněji, i když jsou trochu menší. Česká společnost Abrex už více než osmnáct let vyrábí realistické detailní modely klasických i nových škodovek, které Češi kupují po tisících.

Letos jsme se rozhodli vám přiblížit, jak se vyrábí a povyprávět vám o jejich historii. Přečtěte si o nich, inspirujte se a třeba v jejich nabídce najdete autíčko ztělesňující tu nezapomenutelnou škodovku vašeho táty nebo dědy.

Reklama

Načítám