Hlavní obsah

Americký youtuber poprvé v životě řídil škodovku. Vybral si Favorit z roku 1990. Na tuhle jízdu prý v životě nezapomene

Foto: YouTube/IWrocker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda sice má jisté zkušenosti s prodejem svých vozů ve Spojených státech amerických, ale spíše epizodní, a navíc poměrně „vousaté“. Mladoboleslavskou značku tak dnes v USA většina lidí nezná.

Článek

Pro úplnost připomeňme, že Škoda do Spojených států vyvážela vozy zejména v 50. a ve velice omezené míře také v 60. a 70. letech minulého století. Mezi roky 1956 až 1961 se do USA dostalo celkem 1 709 exemplářů modelů 440, 445, Octavia a Octavia Super.

Poté zájem o škodovky na americkém trhu upadl a v dalších letech bylo vyvezeno jen několik aut – čtyři vozy v roce 1965, jeden vůz v roce 1968, tři vozy v roce 1969 a dva vozy v roce 1971. Díky továrním archivům víme, že poslední oficiálně vyvezenou škodovkou do „států“ se v roce 1972 stal jediný exemplář kupé Škoda 110 R.

Není tedy divu, že ve Spojených státech amerických není povědomí o českém výrobci automobilů zrovna velké. Přesto existují Američané, většinou nadšenci do aut, případně lidé s nějakým vztahem k Česku nebo Evropě obecně, kteří Škodu znají. A někteří z nich dokonce se značkou sympatizují, rozeznají její jednotlivé modely nebo mají určité znalosti o její bohaté historii. Prostě o ni projevují zájem.

Mezi takto zvídavé fanoušky patří youtuber Ian Whelton z Nového Mexika, který na svém kanálu IWrocker publikuje především takzvaná reakční videa. To znamená, že sleduje různá videa z YouTube, na která před kamerou reaguje. Často se věnuje dílům o Evropě, na jeho kanálu najdete například videa jako „Američan reaguje na to, proč je řízení v Evropě lepší než v Americe“ nebo „Američan reaguje na to, proč americké pivo chutná jako voda“.

Vcelku pravidelně se Ian Whelton věnuje také videím z Česka nebo o Česku. A protože má rád auta, často se dívá na videa o škodovkách a tatrovkách. Tatrovky ho dokonce zaujaly natolik, že nedávno navštívil Lane Motor Museum v Nashvillu, aby si poprvé v životě prohlédl vozidla kopřivnické automobilky. O svoje nadšení z tohoto zážitku se samozřejmě podělil na YouTube:

Hezkou ukázku jeho zájmu o české vozy představuje také video o sympaticky bláznivé Škodě Felicia Fun:

Nás ale ještě víc zaujalo jiné video. Ian totiž nedávno dostal možnost si jednu škodovku osobně vyzkoušet. S nabídkou poprvé v životě řídit vůz mladoboleslavské značky přišel jeden z jeho diváků. Ian ho na videu představuje jako Michala.

Michal, který žije ve státě Illinois, vlastní Favorit 136 LS z roku 1990. Zelený hatchback patřil jeho otci a do Spojených států se dostal ze Slovenska.

Američan a manuální převodovka…

Ian ve videu Škodu Favorit na úvod představuje, popisuje, že vůz sice navenek vypadá malý, ale že uvnitř je poměrně prostorný, oceňuje design, velice dobrý stav (auto má najeto asi 89 tisíc kilometrů), líbí se mu sedadla nebo jen opravdu základní výbava zahrnující například manuální stahování oken. A zmiňuje třeba i fakt, že zrovna tento exemplář umí jezdit také na LPG.

Řeč přijde i na relativně skromný výkon (46 kW), který ovšem do jisté míry „vyvažuje“ nízká hmotnost. Velkou radost Američanovi dělá přítomnost pětistupňové manuální převodovky.

Po usednutí za volant Ian nejprve popisuje přístrojový panel, pak konečně vyráží na projížďku, během které se musí vypořádat třeba i s tím, že tachometr samozřejmě ukazuje aktuální rychlost v kilometrech za hodinu, nikoli v mílích za hodinu, jak jsou Američané zvyklí. S úsměvem si ještě pochvaluje, že se dovnitř vešel tak, že se necítí nepohodlně.

Samotnou jízdu si Ian evidentně užívá, jeho nadšení je zřejmé. Chválí komfort, chod spojkového pedálu, lehké a přesné řazení, výhled z kabiny nebo pocit, který má z řízení bez posilovače. Favorit podle něj jede velmi dobře - není pochopitelně vyloženě rychlý, ale výkon se mu zdá dostatečný. Líbí se mu i zvuk motoru, který prý zní zdravě.

Kromě samotného faktu, že poprvé v životě řídí škodovku, má Ian zřejmě největší radost z ručního řazení. Zatímco velká část řidičů v USA nemá s manuální převodovkou zkušenosti, takže ani neví, jak funguje, Whelton řídil první auto s manuálem už v 16 letech a později několik takových vlastnil. Řazení tak zvládá naprosto bez problémů.

Favorit si pro něj přesto připravil jedno úsměvné překvapení - když chtěl Ian vytáhnout okno, zůstal mu v ruce kus kličky… Šel ale prý snadno vrátit na své místo.

Celkově si Američan řízení Škody Favorit mimořádně užil. „Nikdy na tohle nezapomenu,“ prohlásil dokonce. A zmínil, že netradiční automobil z Československa poutal na ulicích obrovskou pozornost, snad i větší, než kdyby šoféroval třeba v Porsche nebo Corvettě.

Michal, majitel auta, ve videu prozradil, že s Favoritem jezdí, když je hezké počasí a že ho občas bere na různé srazy a akce. Lidé tam prý často nevědí, čímže to přijel, a Favorit si pletou třeba s Volkswagenem Rabbit, což je severoamerický Golf první (a pak ještě páté) generace.

Na konci videa se pak Ian pochlubil modýlkem Škody Favorit 136 LS ve stejné barvě, jakou měl vůz, který si vyzkoušel. „Autíčko“ dostal na památku právě od Michala…

Reklama

Načítám