Hlavní obsah

Alex Zanardi se rok a půl po děsivé nehodě vrací domů!

Foto: Shutterstock/Dan74

Tohle si jistě přejeme všichni, ještě pár kol…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi vánoční příběhy plné zázraků, tak tohle je jeden z nich. Alex Zanardi, automobilový závodník, hrdina a vzor, a taky člověk, který to ani po těžké nehodě a ztrátě nohou nevzdal. Před rokem se setkal se smrtí znovu. Podle všeho měl (opět) zemřít. Ale on přežil a vrátil se domů. I když teď to musí být ještě o kus těžší.

Článek

Je to už rok a půl, co měl Alex Zanardi při závodech handbiků v Itálii těžkou nehodu, při které se srazil s nákladním vozem. Dvojnásobný šampion CART a bývalý závodník F1 utrpěl zranění téměř neslučitelná se životem. Prognóza byla děsivá, ztráta zraku a fatální problémy s hybností… Teď rodina vydala prohlášení, podle kterého je Zanardi dál pod dohledem lékařů, zdaleka ne zdravý, ale už v domácí péči.

Foto: Alex Zanardi official

Aktuální fotka Alexe Zanardiho k dispozici není. Podle lékařů měl (opět) zemřít, ale on to fakt nikdy nevzdává!

Vyhlídky pětapadesátiletého závodníka byly víc než mizerné. Lékaři po nehodě upřímně řekli, že když přežije, pak asi nebude slyšet, vidět, a že bude mít omezenou hybnost. Jenže netušili, jaký je Alex bojovník. Přesně před rokem, když jsme vydali článek Alex Zanardi - zázraky se dějí (nejen) o Vánocích, už Alex dokázal slyšet, vidět a byl schopen reagovat pohyby rukou na otázky lékařů a jeho manželky Daniely. Zanardi má za sebou minimálně pět velkých operací, rok nemohl mluvit. Nyní už je na tom naštěstí o mnoho lépe.

„Alex je s námi už několik týdnů doma,“ řekla Daniela Zanardi, manželka závodníka, v rozhovoru pro značku BMW, se kterou Zanardi dlouhodobě spolupracuje a v jejíchž barvách závodil. „Dlouho jsme na to čekali, teplo rodinného krbu mu pomáhá v léčbě. Každopádně má do budoucna naplánované dočasné pobyty na speciálních klinikách, kvůli speciálním rehabilitačním cvičením.“

Foto: Alex Zanardi official

Alex Zanardi dokázal získat paralympijské medaile dvakrát po sobě

Zanardiho manželka taky přiblížila, čím závodník prochází. „Všechny programy, které Alex dělal v nemocnici, teď pokračují doma. Během týdne s ním pracuje terapeut a provádějí fyzická, neurologická i logopedická cvičení. Co se týče jeho fyzické kondice, je vidět velký pokrok. Alex má čím dál víc síly v pažích. V nemocnici byl hodně na lůžku, ale teď s námi tráví většinu dne na vozíku a odpočine si jen chvíli po obědě.“

Každopádně Alex Zanardi má před sebou ještě hodně dlouhou cestu a nikdo není bohužel schopen predikovat, jak moc se dokáže zotavit. Rodina nebyla v prohlášení nijak podrobnější, připustila jen, že ne vždy všechno vychází podle plánů. „Neúspěchy samozřejmě existují a stále mohou nastat. Někdy musíte udělat dva kroky zpět, abyste udělali jeden krok vpřed. Ale Alex dokazuje znovu a znovu, že je to skutečný bojovník.“

Každopádně už jen to, že je Zanardi po tak dlouhé době doma, je obrovská výhra a důkaz, že tenhle chlap se fakt nikdy nevzdá. S následky děsivé nehody bojoval v době, kdy v nemocnici všichni chodí v rouškách, kdy jsou omezené rehabilitační programy a kdy často bývá problém i s návštěvami.

Přejeme Zanardimu mílové kroky v uzdravování a doufáme, že ho ještě někdy uvidíme v závodním autě. Jeho život by jistě už teď vydal za několik jiných. Bývalý pilot F1 a dvojnásobný šampion zámořské série Champ Car přišel už v roce 2001 o obě nohy nad koleny po havárii na německém Lausitzringu. Poté závodil za BMW v sérii cestovních vozů, kde dokázal opět vyhrávat. A k tomu se věnoval paracyklistice, v níž získal čtyři zlaté paralympijské medaile. Až o něm někdy někdo natočí plnohodnotný film, bude to trhák.

Já každopádně nikdy nezapomenu na to, jak se v upraveném monopostu vrátil na Lausitzring, aby tam objel těch posledních třináct kol, která mu zbývala do cíle, než mu závod překazila nehoda, při které přišel o nohy. Všichni totiž čekali, že se s formulí jen projede, ale… „Když sedíte v dobře připraveném autě a máte chuť, tak je jedno, jestli máte, nebo nemáte nohy.“ řekl pak Zanardi. A o tom, že měl chuť, nejlíp vypoví fakt, že během oněch třinácti kol zajel čas, který by mu pro nadcházející závod zajistil páté místo!

Reklama

Související témata:
Alex Zanardi
Načítám