Hlavní obsah

Romain Grosjean se po nehodě v Bahrajnu podruhé narodil

Foto: Formula 1

Velká cena Bahrajnu se stala dějištěm příšerně vypadající nehody Romaina Grosjeana, 34letého pilota stáje Haas, jehož monopost hned v prvním kole po kontaktu se soupeřem narazil do bariéry a vznítil se. Vše naštěstí dobře dopadlo a pilot od hořícího vraku svého závodního auta odešel po svých.

Článek

Mysleli jsme si, že něco takového už není v moderní Formuli 1 možné – neovladatelný monopost v plné rychlosti naráží do svodidel a proráží je, rozlamuje se na dvě části a okamžitě se mění v ohnivou kouli. V historii F1 se podobná nehoda stala nespočetněkrát a stála životy mnoha talentovaných jezdců. Rozdíl je tentokrát v tom, že Romain Grosjean tuto brutální nehodu přežil.

Vypadalo to jako zázrak, když se po zdánlivě nekonečně dlouhé době (v reálu za 28 sekund) vynořil z plamenů, překonal svodidla a po svých odcházel v doprovodu traťových maršálů k lékařskému vozu.

Foto: Profimedia

Dr. Ian Roberts z lékařského vozu pomáhal Romainu Grosjeanovi překonat svodidla a následně ho odvedl k ambulanci. Zásah na záchranu pilota proběhl skutečně bleskově

Za ten zázrak vděčí nejen včasnému zásahu záchranných jednotek na trati (lékařský vůz byl na místě 9 sekund po nárazu, hašení začalo zhruba za dalších 6 sekund), ale především moderním materiálům, z nichž je ušitá nehořlavá kombinéza a vytvořena helma – a v první řadě také kdysi tolik propíranému ochrannému rámu Halo.

Foto: Formula 1

7kilová titanová konstrukce unese až 12 tun a Romainovi nejspíš zachránila život

Účelem tohoto rámu je při podobných situacích ochránit hlavu pilota, a právě takhle zafungoval, když přední část monopostu v rychlosti 221 km/h prorazila svodidla (na pilota tak působilo přetížení 53 G!). Paradoxně byl právě Grosjean jedním z těch, kteří po testech v roce 2017 vystoupili proti zavedení Halo. Tato nehoda mu ale pomohla změnit názor.

„Před pár lety jsem byl proti zavedení Halo. Teď myslím, že je to to nejlepší, co se ve Formuli 1 stalo. Bez toho bych tu teď s vámi nemluvil,“ řekl Grosjean ve videu, které natočil o pár hodin později z nemocnice svým fanouškům a všem, co sledují dění kolem F1.

Kromě popálených prstů vypadal jinak docela v pořádku, takže by se brzy zase mohl vrátit za volant monopostu. A znovu – je to opravdový zázrak, protože ještě před pár lety by ho podobná havárie pravděpodobně stála život.

Foto: Profimedia

Z Romainova monopostu po nehodě zbyly jen ohořelé trosky

Přes určité uklidnění, že Halo funguje a zachraňuje životy, vyvolává tato nehoda ale také řadu znepokojivých otázek: Jak je možné, že došlo k proražení svodidel? Proč se vůz vznítil? Odpovědi teď bude hledat vyšetřovací komise, která přezkoumá průběh nehody a její důsledky. Snad z toho vyplynou další doporučení, která dále zvýší bezpečnost závodů, aby životy pilotů nebyly v ohrožení. A Romainovi gratulujeme k jeho druhým narozeninám.

Reklama

Související témata:
Načítám