Hlavní obsah

Za Ferrari bude jezdit Sainz, Ricciardo jde k McLarenu

Foto: McLaren

Carlos Sainz stál na pódiu zatím jen jednou, a to na třetí příčce. Změní se to?

Bylo to rychlejší, než jsme všichni čekali. Oznámení, že Vettel končí u Ferrari, vyvolalo rychlý přestupový kolotoč a Vettela u italské značky vystřídá ambiciózní Carlos Sainz. A na jeho místo u McLarenu jde Daniel Ricciardo. Otázkou tedy zůstává, co bude s Vettelem. Skončí? Půjde do Renaultu? Nebo je tady i jiná možnost?

Článek

Podle vás, čtenářů Garáže, byla tato ta nejméně pravděpodobná varianta. Když jsme psali o tom, že Vettel končí u Ferrari, nechali jsme vás hlasovat. Skoro polovina z vás si myslela, že uvolněnou sedačku ve Ferrari zaujme Daniel Ricciardo, který se dlouhodobě netajil s tím, že u Renaultu není moc spokojený. Jen devět procent z vás předpokládalo, že to bude právě pětadvacetiletý Carlos Sainz, syn mistra světa v rallye, kdo doplní Leclerka. Ale právě to se stalo. Ferrari bude mít mladou a hodně ambiciózní dvojici jezdců.

Upřímně řečeno, sám jsem si myslel, že to bude otázka týdnů, nikoliv dnů, respektive hodin. Ale znáte to, jsou nabídky, které se neodmítají. Možná se někdy dovíme, kdo komu zavolal první, ale už teď je jisté, jak to dopadlo. Carlos Sainz má u Ferrari dvouletý kontrakt a Ricciardo jde na jeho místo u McLarenu.

Foto: McLaren

Carlos Sainz za McLaren odjel jen jednu sezonu (2019), kdy skončil na celkovém šestém místě

„Během pěti sezon už Carlos prokázal, že je velmi talentovaný a má technické schopnosti a správné vlastnosti k tomu, aby ideálně zapadl do naší rodiny," řekl šéf týmu Ferrari Mattia Binotto. Lze předpokládat, že Ferrari nechá oba dva jezdce, ať si to spolu rozdají, samozřejmě za předpokladu, že při tom nepoteče krev a nebudou létat karbonové třísky.

Sainz bude určitě levnější a hladovější než Vettel. Ve Ferrari se ukáže, jestli má opravdu na to, být šampionem. Zatím závodil ve F1 pět sezón.

To Daniel Ricciardo je zkušenější harcovník, ostatně jeho oslava pódiového umístění, kdy pil šampaňské ze své závodní boty, kterou si chvíli předtím sundal, způsobila, že tohoto závodníka znají i ti, kteří se o Formuli 1 jinak vůbec nezajímají. Ale Ricciardo nemá jen tenhle rituál, má i rychlost a zkušenosti. Od roku 2012 startuje v seriálu pravidelně, zaujal ale už hned při svojí první jízdě ve Formuli 1 v roce 2009, kdy testoval vůz pro Red Bull a všem dalším účastníkům nadělil na okruhu Jerez víc než vteřinu.

Foto: Renault F1

Věčně usměvavý Daniel Ricciardo neměl u Renaultu moc důvodů k radosti

„Daniel už dokázal, že umí vyhrávat závody. Jeho zkušenost, oddanost a energie budou důležitým přínosem pro McLaren a naši misi vrátit se do čela startovního pole," uvedl Andreas Seidl, šéf McLarenu.

Otázkou je, co teď podnikne Vettel. Osobně si myslím, že skončí. Teoreticky by sice mohl vzít místo v Renaultu, ale komu by se tam po Ferrari chtělo, to by museli přijít s nějakou hodně zajímavou nabídkou. Ale tentokrát se nebavíme o autě ani o prestiži, jako v úvodu článku, tentokrát je to jen o penězích.

Nicméně je tady ještě jedna trochu odvážná úvaha, ale všichni víme, že ve Formuli 1 se může stát cokoliv. Hamilton na 99,9 procenta zůstane u Mercedesu, a to i kdyby odešel jeho šéf a přítel Toto Wolff. Jenže smlouva končí na konci letošní sezony jeho parťákovi, Finovi Valtterimu Bottasovi… Ano, přesně! Vettel v Mercedesu, Němec v německém týmu. Marketingově by to dávalo smysl. A Schumacher, Vettelův vzor a přítel, tam přece jezdil taky! Tak spouštíme další hlasování!

Co bude se Sebastianem Vettelem?
Půjde do závodnického důchodu
28,8 %
Vezme místo u Renaultu
5,5 %
Zkusí jiný motorsport
9,2 %
Půjde do Mercedesu
56,5 %
Celkem hlasovalo 3853 čtenářů.

Reklama

Načítám