Hlavní obsah

Nudí vás formule 1? Tohle jsou nejlepší závody současnosti!

Pusťte si zvuk!Video: Stadium Super Trucks

 

Zapomeňte na formuli 1, vypněte streaming rallye a z motocyklového mistrovství světa si pusťte jen sestřih. Tohle jsou totiž ty nejlepší automobilové závody současnosti! 600koňová monstra létají vzduchem, závodí kolo na kolo a předvádí neuvěřitelnou show.

Článek

Původní koncept byl jednoduchý. Pár farmářů vzalo bagry, připravili si trať (čti: udělali si na poli pár skokánků) a pak si to rozdali ve svých pickupech, což bylo samo o sobě dost dobrým důvodem, proč pozvat pár přátel a udělat pořádnou párty plnou piva a steaků. První závody tedy vypadaly jako rallyekros křížený s jízdou v boulích, ještě navíc mixnutý pouštními bajami a okořeněný plochou dráhou. A byla to taková ta chlapská zábava. Jenže pak přišel jistý Robby Gordon, bývalý jezdec IndyCar a Nascar, který jezdil právě v podobných závodech, ale třeba i na Dakaru, a transformoval tuto myšlenku v celý závodní seriál, který se jezdí na speciálně připravených městských okruzích. Celá ta věc se jmenuje Speed Energy Formula Off-Road Presented By Traxxas, ale svět ji zná jako Stadium Super Trucks!

Stejně jako v případě speciálů Nascar, tak i Stadium Super Trucks nemají s realitou obyčejných aut společného nic víc než siluetu karoserie. Ta je upevněna na trubkovém rámu a monstra pohání 600koňové osmiválce od Chrysleru s pohonem všech kol a s třístupňovou automatickou převodovkou. Auta s hmotností okolo 1300 kg jedou až 230 km/h, ale jejich největším kouzlem jsou neuvěřitelně naladěné podvozky, které jsou sice měkce nastavené kvůli obrovským skokům, ale zároveň umí auto i podržet v neuvěřitelných náklonech.

Zatím se na závody Stadium Super Trucks můžete koukat jen na internetu, ale upřímně doufáme, že se tato pozoruhodná série brzy dostane i do Evropy!

Reklama

Související témata:
Načítám