Hlavní obsah

NASCAR dorazí příští rok na okruh v Mostě

Foto: NASCAR Whelen Euro Series

NASCAR Whelen Euro Series

Vedení závodního okruhu v Mostě do toho pěkně šlape a přiváží do Čech jednu atraktivní závodní sérii za druhou. Vedle populárních závodů kamionů, GT speciálů, historických aut a monopostů a mnoha dalších sérií tak v příští sezóně budete moci vyrazit také na opravdové závody NASCAR!

Článek

NASCAR, hm… ale jak přes zimu stihnou v Mostě postavit závodní ovál? Nebojte, okruh zůstane stejný, tyhle NASCAR speciály umí zatáčet nejen doleva, ale i doprava. V Mostě se totiž pojede závod seriálu Whelen Euro Series, jediné závodní série asociace NASCAR mimo severoamerický kontinent, která se jezdí na klasických okruzích – kromě Mostu třeba na Brands Hatch, ve Valencii, na Hockenheimu nebo v Zolderu.

Foto: NASCAR Whelen Euro Series

Jeden ze závodů seriálu se jede na známém britském okruhu Brands Hatch

Startují v něm tzv. Stock Cars, což už dávno nejsou jen upravené sériovky – jde o speciály s jednotnou trubkovou konstrukcí a shodným motorem Chevrolet V8 o výkonu 450 koní. Jediné, co se liší, je vzhled karoserie, týmy mají na výběr z modelů Chevrolet SS, Chevrolet Camaro, Ford Mustang nebo Toyota Camry.

Auta nejsou vybavena žádnými elektronickými pomocníky, takže při krocení těchhle jednoduchých a drsných bestií budou muset piloti za volantem ze sebe vydat skutečně všechno. Součástí až třicetičlenného závodního pole bude také Martin Doubek, třiadvacetiletý rodák z Litomyšle, který startuje za tým Belgium Driver Academy na novém Chevroletu Camaro. Na německém Hockenheimu s ním letos dokázal v obou závodech obsadit skvělou čtvrtou příčku, což je zatím jeho nejlepší výsledek.

Foto: NASCAR Whelen Euro Series

Třída Stock Cars jsou dnes prosté siluety s trubkovým rámem, 450koňovým V8 a žádnou elektronikou

NASCAR se stane hlavní atrakcí závodního víkendu The Most American Show 28. až 30. června 2019, který bude už potřetí v řadě věnovaný také soubojům historických vozů a monopostů. Speciály NASCAR se představí hned ve čtyřech závodech – dvou s profesionálními jezdci a dvou vypsaných pro gentlemany, kdy se profesionál a gentleman ve svých jízdách střídají na jednom voze. Součástí víkendu budou také závody historických vozů, a to FIA Lurani Trophy, Triumph Competition & British HTGT, HAIGO – touring cars, formulas a Formel Vau Europa. Rozhodně tedy bude hodně na co koukat. Takže na shledanou na konci června 2019 v Mostě!

Reklama

Související témata:
Načítám