Hlavní obsah

Volkswagen ID.4 se stal Světovým autem roku 2021

Foto: Volkswagen

Již posedmnácté zvolila odborná porota Světové auto roku (WCOTY), tedy to nejlepší auto z celého světa za daný kalendářní rok (číslování 2021 odpovídá označení modelového roku). Letos se jím stalo elektrické SUV od Volkswagenu, s nímž má automobilka ty nejvyšší ambice.

Článek

Porota složená z 93 zkušených automobilových novinářů z 28 zemí světa (ČR tu svého zástupce nemá) vybírala z 24 nominovaných automobilů ten úplně nejlepší. Na seznamu byla mj. Škoda Octavia, Hyundai i20, Citroën C4, Kia Sorento nebo Toyota Highlander, ale stupně vítězů si pro sebe zabraly docela jiné automobily. Vezměme to ale popořadě a podle kategorií…

Městským autem roku se stala chytrá elektrická Honda e, která svět ohromila svým stylovým designem, propracovaným interiérem a moderními technologiemi na palubě. Těsně tak porazila Toyotu Yaris, jež byla před nedávnem titulována Evropským autem roku, a neméně povedenou Hondu Jazz.

Foto: Jiří Čermák

Honda e se hodně líbila i nám v redakci

Luxusním autem roku byl korunován Mercedes-Benz třídy S, protože kdo taky jiný než nejnovější verze krále silnic… Druhá příčka zbyla na Polestar 2, první velkosériový elektromobil švédské sub-značky Volva, třetí skončil překvapivě pohodlný off-road Land Rover Defender.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz třídy S dlouhodobě vládne luxusnímu sektoru

Pro titul Výkonné auto roku si nejrychleji dojelo Porsche 911 Turbo (992), silniční řízená střela z Zuffenhausenu, která tak trumfla brutálně rychlého mastodonta Audi RS Q8 a hbitou štiku Toyotu GR Yaris.

Foto: Porsche

Porsche 911 Turbo S je pekelně rychlé, a přitom velice civilizované

Nejpovedenější design předvedl podle poroty nový Land Rover Defender, jenž se sice inspiroval u klasického Defendera, jeho motivy však přetavil do zcela moderní podoby. Znalecké oko porotců upoutala také Honda e a Mazda MX-30. Nyní ale k tomu nejdůležitějšímu…

Foto: Jakub Deml

Nový Defender používá známé prvky, ale netrpí trapným retro efektem

Tím skutečně nejlepším autem mezi všemi, které si zaslouží titul Světové auto roku 2021, se stal Volkswagen ID.4, pokrokové elektrické SUV. To ve finále porazilo třetí Toyotu Yaris a druhou Hondu e. Porotci oceňovali kromě ochrany životního prostředí také téma inovací, kterých nabízí ID.4 v oblastech konstrukce, pohonu, bezpečnosti nebo digitalizace nespočet.

Foto: Volkswagen

Už jen kabina ID.4 je o kus jinde než konkurence

„Ocenění ‚World Car of the Year‘ pro náš model ID.4 nám udělalo mimořádnou radost,“ říká Ralf Brandstätter, generální ředitel značky Volkswagen. „Nejen proto, že to je jedno z nejvýznamnějších ocenění v automobilovém světě, ale porota tím ocenila náš skvělý koncept a velkolepý tým.“ Thomas Ulbrich, člen představenstva značky Volkswagen odpovědný za vývoj, k tomu doplnil: „Podařilo se nám vyvinout automobil, který spouští systémový přechod na elektromobilitu v globálně nejdůležitějším segmentu kompaktních SUV a nabízí vynikající úroveň praktičnosti pro každodenní provoz. S modely řady ID nabízíme inovativní elektromobilitu pro všechny.“

Pro Volkswagen je to již pátý získaný titul Světového auta roku za dobu trvání ankety:

2009: Golf (World Car of the Year)

2010: Polo (World Car of the Year)

2011: up! (World Car of the Year)

2013: Golf (World Car of the Year)

2021: ID.4 (World Car of the Year)

Reklama

Načítám