Hlavní obsah

Tahle Toyota Hilux vás doveze až na kraj světa. Honza Koubek otestoval nezastavitelnou expediční verzi!

Video: Honza Koubek

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenže je ještě schopnější v terénu než základní Hilux, ale navíc si na korbě veze všechno, co můžete na výpravě potřebovat. A pozor, teď nemám na mysli výlety, ale skutečné expedice.

Článek

Upřímně, na dálnici je to s tímhle autem nuda. Ve vyšší rychlosti má problémy se stabilitou, protože se nadlehčuje příď, je velmi citlivé na boční vítr a bytelný nafťák nemá zrovna libozvučný soundtrack. Plánovat si, že s tímhle autem každý den ujedete 1 000 km, by byla velká chyba. Je lepší jet po okreskách nebo po ještě užších asfaltkách a úplně nejlépe úplně mimo ně.

Už standardní Hilux si poradí i s pořádně vykotlanou polní cestou, ale tenhle si vzali do parády polští off-roadoví specialisté More4×4 a dali mu o 5 cm vyšší světlost, zesílené odpružení i části náprav, osvědčená terénní kola Delta 4×4, supersilná LED světla, masivní ocelové nárazníky a naviják, který by dokázal Hilux klidně vytáhnout na strom. Terénní úpravy sice mírně zhoršily jízdní vlastnosti na asfaltu, ale v terénu jste s tímhle autem nezastavitelní.

Když vás řízení přestane bavit, stačí prostě zaparkovat na rovném fleku a za necelé dvě minuty můžete mít auto kompletně rozložené. Stan na střeše má uvnitř pohodlnou matraci, na které se dva lidé skoro ztratí, kolem vozu je samonosná markýza, jež se otevírá do 270°, a na druhém boku je vnější sprchový kout. V nástavbě totiž nechybí 60litrová nádrž s elektrickým bojlerem, takže se můžete sprchovat teplou…

Vyklápěcí střecha drží fotovoltaický panel napájející 100Ah baterii v zadní části. Díky ní můžete mít celou noc v provozu např. autoledničku, nabít si notebooky a kamery a tak dále. Tohle není žádný luxusní obytňák, počítá se s tím, že budete žít spíš kolem auta a uvnitř se jen vyspíte - zato to ale můžete udělat, prakticky kdekoli se vám zlíbí (a je to tam zrovna legální, samozřejmě). Za tak bytelnou a promyšlenou věc je pochopitelně potřeba zaplatit a je jasné, že víceméně jednoúčelovou hračku za téměř 2,5 milionu si skutečně každý nekoupí. Ale pro správného člověka to může být skutečně nenahraditelný pomocník.

Reklama

Načítám