Hlavní obsah

Nezastavitelný obytňák: Nesmrtelná Toyota Hilux má spaní pro čtyři, sprchu i solární panely

Foto: Direct Cars

Japonská firma Direct Cars představila parádní obytňák vycházející z pick-upu Toyota Hilux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastějším základem pro obytné přestavby bývají sice dodávky, leckdy však může stejně dobře posloužit i klasický pick-up – jak ostatně dokazuje BR75 Adventure Camper od japonské firmy Direct Cars, který se představil na japonském veletrhu obytných vozů.

Článek

Tady je hned na první pohled patrné, který že pick-up posloužil jako základ – jasně, stará dobrá Toyota Hilux. Lidé z Direct Cars však prodloužili zadní převis auta a na místo, kde byla původně korba, připevnili konstrukci obytné nástavby s aerodynamickým tvarem.

Foto: Direct Cars

Na první pohled se to možná nezdá, ale v obytné Toyotě Hilux od Direct Cars se vyspí čtyřčlenná rodina. Vzadu dokonce zbylo místo i na sprchu

Díky chytře řešené konstrukci se do interiéru stále poskládá pět pasažérů, v obytné části se však zároveň vyspí dva dospělí a dvě děti. Tvůrcům se navíc podařilo nástavbu skvěle integrovat do původní konstrukce, takže „ložnice“ je přístupná nejen zvenčí, ale i z interiéru vozu, což je praktické zejména při zhoršených povětrnostních podmínkách.

Obytná část působí velmi útulným dojmem díky dřevěnému obložení, které zároveň budí pocit tepla. Podlaha je potažena PVC imitací dlažby pro snadnou údržbu. Překvapivě prostorná je i jídelní část se skládacím stolem a dvěma lavicemi k sezení. Vysouvací část střechy nabízí více prostoru nad hlavou, je navíc průsvitná, takže do interiéru proudí více světla.

Jídelní část potom lze proměnit v manželskou postel o délce 2,3 metru, nad kabinou vozu je pak výklopná postel o délce 1,66 metru, vhodná pro děti. Velkou výhodu představuje plnohodnotná klimatizace, a to zejména v letních měsících. Jen pro zajímavost – její externí mechanismus tvůrci šikovně ukryli pod zadní nárazník.

V interiéru najdeme zásuvky pro elektroniku, zcela vzadu se pak ukrývá malá místnůstka – tou je kompaktní koupelna se sprchou, umyvadlem, zrcadlem a několika šuplíky. Koupelna je opět přístupná jak zevnitř, tak zvenčí, což je praktické například při návratu z blátivé horské túry.

Energii vůz čerpá ze sekundární 200Ah baterie, která se dobíjí buďto jízdou, nebo za pomoci 200W solárních panelů umístěných na střeše. Vůz je vybaven několika rezervoáry na vodu – na 85 litrů užitkové vody, 20 litrů pitné vody a 45 litrů odpadní vody.

Obytňák BR75 Adventure Camper se představil na akci Camping Car Show 2023 v Japonsku a firma Direct Cars se pro velký zájem rozhodla vůz vyrábět a prodávat. Verze vycházející ze základního Hiluxu vyjde na 10 980 000 jenů (cca 1 866 000 Kč), varianta založená na verzi GR Sport stojí 12 450 000 jenů (2 116 000 Kč). Co myslíte, najde si své příznivce?

Reklama

Načítám