Hlavní obsah

Ve Francii zavedli limit 80 km/h, lidé začali ničit radary

Foto: Shutterstock

80 km/h na takovém úseku - není to zbytečné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

400 poničených stacionárních radarů - to je odpověď veřejnosti na zavedení nových rychlostních limitů 80 kilometrů za hodinu. Jeden z vandalů, který má údajně na svědomí pomalování čoček hned několika radarů, si dokonce vysloužil přezdívku Picasso. Kromě pokut pachatelům hrozí i vězení.

Článek

Francie se rozhodla bojovat se zvýšenou dopravní nehodovostí zdánlivě tím nejsnažším řešením - snížila rychlost na okreskách z 90 na 80 km/h. Toto nařízení začalo platit na začátku prázdnin a policejní statistiky o tom, jestli to funguje, nebo ne, ještě nejsou k dispozici, nicméně názor veřejnosti na toto opatření je celkem jasný - lidé začali ničit stacionární radary. Od začátku roku bylo nějakým způsobem poničeno, většinou pomalováno víc než čtyři sta radarů, z toho většina právě od 1. července.

Podle francouzského webu Le journal de Saône-et-Loire nese část poškození jednotný rukopis, a tak se o dotyčném vandalovi začalo dokonce mluvit jako o Piccasovi. Radary ničí hlavně v regionu Auvergne-Rhône-Alpe, ale policie rovnou říká, že poškození není fatální, čočky stačí pouze omýt. A neopomíná zmínit, že dotyční riskují tvrdé tresty. Konkrétně pokuty ve výši do 45 tisíc eur, což je víc než 1,1 milionu korun, ale hlavně až tříleté odnětí svobody. A pokud by se ukázalo, že jde o organizovanou skupinu, mohlo by to být až 75 tisíc eur (1,9 milionu korun), nebo i pět let vězení. Je prý jen otázkou času, kdy se u stacionárních radarů objeví fotopasti.

My jsme upřímně zvědavi na policejní statistiky. V redakci Garáže se totiž domníváme, že za nehodami není rychlost jako taková, ale spíš nepozornost. Tedy ten samý problém jako v Česku a zbytku Evropy.

Reklama

Související témata:
Načítám