Hlavní obsah

Dejte si pozor: Německá policie staví chytřejší radary

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenápadná bílá krabice umístěná za krajnicí nebo svodidly je obdobou Velkého bratra. Umí vás nasnímat několika kamerami bez ohledu na to jakým směrem a jakým pruhem jedete.

Článek

Němci novému radarovému přírůstku přezdívají terminátor a zjevně to není daleko od pravdy. Bílá mašina je totiž neprůstřelná a nárazuvzdorná a hlavně má při "zasednutí" chráněný podvozek a je poměrně těžká, takže ji pravděpodobně neodtáhnete za roh a nepoškodíte, pokud se nebudete opravdu hodně, hodně snažit. A v takovém případě stroj vyšle nouzový signál a vy skončíte na policejní stanici. Pomocí bezpečnostního kódu se dá stroj odemknout, zapřáhnout za policejní vůz a odvézt na další štaci. Policie ho ovšem může přeprogramovat i na dálku pomocí bezdrátového internetu - stejným způsobem ostatně radar posílá šifrovaná data na centrálu - fotky hříšníků tak nejsou uloženy jen lokálně, ale hned se uploadují do databáze.

To samozřejmě pomůže i s rychlejším hledáním pohřešovaných vozů, což je jedna z dalších funkcí nového radaru. Dokonce umí díky přístupu k internetu sám vyhledávat v databázích a případnou problémovou poznávačku označit vykřičníkem, aby ji policisté ihned začali zkoumat. Možná není daleko doba, kdy tyhle stroje budou jezdit po dálnicích samy, vybavené autopilotem a nastřílí desítky fotek za minutu. Nebudete s nimi moci vyjednávat, nebudete je moci rozstřílet a hlavně jejich zoomovací optice neujedete. Jedna fotka, jedna obsílka a je vymalováno.

Ještě že nám Němci neruší ty části Autobahnu, kde podobné starosti nemusíme řešit...

Reklama

Načítám