Hlavní obsah

Nejzajímavější fotky z Dakaru pořídil vsetínský rodák a jeho tým, vypráví příběh rallye od A do Z

Foto: MCH Photo

Letošní Dakar byl záhul také pro fotografy. Třeba i kvůli tomu, že první polovinu závodu pršelo

Dělá jedny z nejúchvatnějších fotek na celém Dakaru, je žádán předními světovými týmy a v rodném listě má napsaný Vsetín. Marian Chytka a jeho tým se jako tradičně zúčastnili této extrémně náročné rally, prožili ji od začátku do konce a cvakali ostošest. Tady jsou jednotlivé zachycené příběhy komentované samotným Chytkou, lídrem skupiny MCH Photo.

Článek

S Marianem Chytkou jsme už před pár lety publikovali rozhovor, kde jsme se dozvěděli, že tento vsetínský rodák začal fotil svého bratra na cross-country rally, kde vlastně probudil svůj umělecký talent. O pár let později se k Chytkovi přidal celý tým, který pod jeho taktovkou obráží akce světového formátu a fotí ty nejúchvatnější motoristické snímky, jaké si umíte představit.

Foto: MCH Photo

Marian Chytka se za poměrně krátkou dobu vypracoval mezi elitu fotografů motorsportu

Chytkova skupina MCH Photo je pravidelným účastníkem i dakarské rally, jejíž dozvuky si nyní připomeneme díky Marianovi a jeho komentovanému výběru toho fotograficky nejzajímavějšího, co se v Saúdské Arábii během závodu událo.

Více než tisíc slov

Foto: MCH Photo

Saúdové milují pití čaje

První fotka je o propojení lidí, kultury a automobilů. Takový snímek od Chytky nevidíte prvně, neb se podobný vjem snaží na Dakaru zachytit každoročně. Místní domorodci sedí na tradičních kobercích a pijí svůj oblíbený čaj, jehož teplotu udržuje rozdělaný oheň. Tu se řítí auto, dva Saúdové se na něj otáčí, třetí si v klidu dolévá teplý nápoj. Chytka nelení a stiskne spoušť fotoaparátu. Výsledek poví dokreslí atmoséfu lépe než strany textu.

Kamarád do pouště

Vítěz Dakaru 2023 na motorkách – Kevin Benavides – je zároveň Marianův přítel. Proto vždycky, když jej Čech vidí, pokusí udělat se nějakou akční parádičku bez ohledu na to, po jakém povrchu jede. Obecně se prý motorky fotí v rámci akčně-dynamických snímků daleko lépe než auta, přičemž samotní jezdci tomu jdou naproti, aby měli co nejkrásnější památku na tak náročný závod.

Foto: MCH Photo

Někteří jezdci se nebojí pro skvělou fotku i trochu zariskovat

Nic se však nemá přehánět, o čemž dnes ví své jak Chytka, tak Benavides, když se tito dva dobrodruzi společně srazili na rally Maroko. Ale to je zase jiný příběh.

Helikoptéra jako modelka

Foto: MCH Photo

Domorodé ženy na Dakaru jsou velmi vzácným úkazem

Třetí snímek vznikl vlastně náhodou. Marian se toulal pouští a náhle kus od něj přistála helikoptéra, z níž vyskočil další fotograf, který měl za úkol dokumentovat pouze tento stroj. Zatímco si dotyčný ladil vrtulník na fotku, přišli se na místo podívat dva domorodci (muž a také žena, což je velmi vzácné) a do toho se kolem prohnal náklaďák. Marian neváhal a fotil.

Není důležité vyhrát, ale vypadat dobře

Mattias Ekström, tovární jezdec týmu Audi Sport, měl podobně jako jeho týmový kolega Sainz letos prostě smůlu. Vzhledem k technickým patáliím, jaké Ekströma během rally potkaly, už pilot neměl pomyšlení na celkovou výhru, spíše na dílčí úspěchy, z čehož nakonec vytěžil jak Chytka, tak samotné Audi Sport.

Foto: MCH Photo

Když už to nebylo na bednu, tak alespoň luxusní fotky

V den pořízení této fotky Ekström opět ztratil potřebný čas, takže když následně viděl na dunách postávajícího Chytku, zanechal na chvíli závodění a vydal se na dráhu manekýna. Kolem Mariana začal jezdit kolečka, k nimž přidával jezdecké parádičky. Audi tedy sice nevyhrálo, ale má fantastické snímky od špičky v oboru.

Déšť

Foto: MCH Photo

Půlku Dakaru jen pršelo

Pátá fotka charakterizuje první polovinu Dakaru – déšť. Pro fotografy tedy pohroma, protože se neprášilo, nebylo hezké světlo, ponurá atmosféra. Ale i s tímto si musí profíci fotící tuto prestižní soutěž poradit.

Magie fotografie

Příběh tohoto snímku začal vlastně prosbou pilota helikoptéry HTV4, který si v prvním volném dni prohlédl stosnímkovou sadu od MCH Photo, kterou pochválil, ale dodal, že mu chybí více fotek jeho stroje.

Foto: MCH Photo

Úchvatné, že? Jakoby oba stroje byly těsně vedle sebe

Dva dny na to Chytka potkal pilota HTV4 znovu, tentokrát jak letěl za nejmladším (18 let) dakarským vítězem kategorie SSV Erykem Goczałem, jenž pilotoval svůj Can-Am. Fotograf i pilot věděli co dělat, takže pak vznikla tato fotka, která díky optické iluzi působí tak, jako by oba stroje byly jen těsně vedle sebe.

Jen tak pro radost

Foto: MCH Photo

Tenhle typ fotek má Marian Chytka rád

Když se mračna na Dakaru rozplynula, náhle se změnily světelné podmínky a talentovaný český fotograf mohl udělat i řadu snímků, které má prostě rád. Silueta jezdce, východ slunce, saúdská poušť… Nádhera.

Sametové ráno

Foto: MCH Photo

Všimněte si světla, jak jde zezadu a z boku

Nejkrásnější ranní světlo, čisté duny, světlo zezadu i z boku. Fotografovo potěšení, úchvatná poušť, osamělý jezdec na mašině…

Mocné duny

Foto: MCH Photo

Saúdská poušť patří k velmi majestátním

Podívejte se na tu nádheru, jakou Saúdská Arábie po ránu nabízí. Majestátní pouštní duny jsou výzvou nejen pro jezdce, ale také pro fotografy, kteří milují to nízké ranní světlo. Důvod netřeba říkat, stačí se podívat na fotografii.

Výstroj a výzbroj

Do nehostinné pouště Saúdské Arábie vyrazil tým MCH Photo v čele s Marianem Chytkou se dvěma upravenými Toyotami Land Cruiser a patřičnou foto výzbrojí.

Foto: MCH Photo

Tým MCH Photo letos vsadil na Z9 od Nikonu

Letošní Dakar Marian a jeho kolegové odfotili na přístroj Nikon Z9. Důvod je prostý, podle Chytky jde o jeden z nejlepších produktů na trhu. Týmu model Z9 vyhovuje jak kvalitou zpracování, tak kvalitou výstupu, ale také výdrží a odolností. V neposlední řadě členové MCH Photo oceňují uzavření přepážky před snímačem, takže se do aparátu při výměně objektivů nedostane prach či písek. A ten je na Dakaru přítomen skutečně úplně všude.

Kdo hledá, najde

Jakožto fotografovi na Dakaru vám určitá místa pro práci doporučí organizátor. No a tým MCH Photo se zprvu nedostával na úplně lukrativní fleky, proto se parta den před volným dnem rozhodla, že využijí možnosti pozdějšího příjezdu do bivaku a pojedou podél trati najít nějaké vlastní místo.

Foto: MCH Photo

Létající vozy a v pozadí hory i zamračená obloha

Zadařilo se, a to více, než kdokoli čekal. Jelikož jezdci v daném úseku tak nějak netušili kudy jet, orientovali se podle Chytky a jeho kolegů, takže jim skákali přímo před objektivy. Zatímco ten den měla většina dakarských fotografů smůlu, Chytka a spol. slavili luxusní snímky.

Pozor, kamení

Foto: MCH Photo

Některé posádky neměly problém udělat na 20 km dvě pneumatiky

V jedné sekci závodu Dakar ukázal svou kamenitou tvář, což mělo neblahý vliv na obutí vozidel. Buď se piloti zdržovali čekáním na asistenci, anebo během 20 km použili obě rezervní kola, takže se pokračování muselo nést v duchu opatrnosti. Totiž hluboké koleje a ostré kameny jsou zkrátka nepřítelem všech pozemních jezdců.

Sólo s vítězem

Poslední snímek ukazuje dnes už pětinásobného vítěze Dakaru Nassera al-Attiyaha v kategorii automobilů, jehož Chytka při focení improvizovaně nasvítil malou diodovou svítilnou a zachytil tak jedinečný moment oslavující další úspěch továrního jezdce Toyoty Gazoo Racing.

Foto: MCH Photo

Nasser al-Attiyah pořád válí, a to je prosím ročník 1970

Dostat se tak blízko k al-Attiyahovi nebylo při vyhlášení výsledků vůbec snadné, jelikož se s ním chtěl fotit asi každý, kdo měl jakoukoli věc, která fotí. Chytka však nelenil, využil pauzy při čekání na vyhlášení vítězů dalších kategorií, napsal jeho co-pilotovi Mathieu Baumelovi a oba si vzal kousek stranou. Než se přiřítil dav, vznikla tato fotka, která je díky tomu všemu zcela jedinečná.

Tak to byl Dakar 2023, k němuž se ještě v rámci různých ozvěn v průběhu roku vrátíme, nicméně to hlavní máme za sebou. Marian Chytka nám tímto nabídl takové ohlédnutí za celým závodem očima profesionálního fotografa, který zase vidí jiné věci než běžný pozorovatel. A navíc, díky foťáku je umí zachytit a my si pak takové okamžiky můžeme na krásně prohlédnout v pohodlí domova…

Reklama

Načítám