Hlavní obsah

Obrovský talent Dakaru: Osmnáctiletý nováček Eryk Goczal se stal nejmladším vítězem

Foto: ASO / G. Soldano / DPPI

Eryk Goczal. Nejmladší účastník Dakaru, nejmladší vítěz etapy a nakonec po drtivém finiši i nejmladší vítěz závodu! Jméno teprve osmnáctiletého Poláka skloňuje celý Dakar.

Článek

Nejmladší účastník Dakaru, nejmladší vítěz etapy a nakonec i nejmladší vítěz závodu. Přitom před dvěma lety byl na Dakaru poprvé a jen koukal, jak závodí jeho táta. A letos, v předposlední dunové etapě, nejenže byl nejrychlejší buginou v cíli, ale mezi auty dojel na čtvrtém místě. Eryk Goczal je obrovský talent motosportu!

Nečekalo se na nic jiného, než až mu bude osmnáct, vždyť teprve v listopadu loňského roku získal řidičák. Eryk dva roky přímo v Saúdské Arábii sledoval, jak závodí jeho otec Marek a strýc Michal. No a konečně byl dost starý na to, aby sám sednul za volant buginy BRP Maverick třídy T4 od týmu South Racing. A hned dokázal vyhrát! A to i přesto, že do poslední etapy nastupoval s poraněnou rukou. Jeho táta pak dojel třetí. „Občas některou etapu vyhraje nováček. Pokud vyhraje celý závod, bude to mimořádná událost pro něj i pro Dakar,“ řekl ředitel soutěže David Castera.

Foto: Energylandia Rally Team

Mladičkému Goczalovi pomohl svými zkušenostmi navigátor Oriol Mena

Jestli vám teď problesklo hlavou, jak Dakar může vyhrát člověk, kterému sotva zaschlo razítko na řidičáku, tak moment. Mladičký závodník si svůj debut odbyl už v roce 2019 na Baja Europe 2019 v roli předjezdce. Rok na to jezdil v této roli i během polského mistrovství v cross-country a o rok později se stal historicky nejmladším jezdcem polského šampionátu v driftu. Ukořistil třetí místo v kategorii Pro2, pro rok 2022 postoupil do nejvyšší třídy a celý šampionát vyhrál absolutně. Působivé, že?

Ale tím ještě nekončíme. Jen měsíc před Dakarem debutoval v pouštním závodě Dubai International Baja a nakonec skončil nejen jako nejlepší jezdec kategorie T4 před svým strýcem a otcem, ale taky tenhle závod vyhrál absolutně! Bylo jasné, že se s ním musí počítat.

Foto: ASO / F. Gooden / DPPI

První místo vybojoval v infarktovém finiši

Jenže abyste na Dakaru uspěli, potřebujete nejen umět řídit, ale musíte mít taky dobrého navigátora. Eryk se tedy spojil s bývalým španělským motorkářem Oriolem Menou, který kromě toho, že v roce 2018 dojel na Dakaru sedmý, tak také dělal spolujezdce už dvěma mistrům světa v rally.

„Říká se, že motorkáři mají šestý smysl, který jim umožňuje lépe porozumět terénu a vědět, jak zvládnout situaci v případě, že nemůžeme najít průjezdní bod. A něco na tom asi i bude. Když mě tým Energylandia kontaktoval, abych byl Erykovým spolujezdcem, už jsem ho vnímal. Má působivý přístup, je schopen všeho a především velmi dobře zjišťuje, proč se věci dějí. Je to velmi soutěživý řidič, mladý a nadšený. Ale taky má chladnou a vypočítavou mentalitu a to z něj dělá skvělého jezdce rally. Od prvního dne, kdy jsem k němu nasedl do auta, mi bylo jasné, že Eryk bude můj řidič a místo vpravo v autě bylo pro mě. Když máte ten pocit od první minuty, víte, že jste na správném místě,“ nešetřil Mena komplimenty ještě v úvodu závodu.

Foto: ASO / F. Gooden / DPPI

Eryk Goczal prokazuje za volantem obrovský talent

Eryk Goczal mu to pak oplácel: „Oriol je velmi dobrý, talentovaný a úspěšný spolujezdec. Na Dakaru 2022 byl třetí, takže doufám, že se od něj naučím co nejvíc. Testovali jsme spolu a odjeli jsme Baja Poland, takže vím, že je to s ním v pohodě. Máme stejné cíle a jsme odhodlaní dosáhnout dobrého výsledku. Říká se, že největším úspěchem na Dakaru je dojet do cíle, zvlášť pro nováčka, ale já jsem ambiciózní a toužím po stupních vítězů.“ A zmínil taky, že se musel doslova obrnit trpělivostí, když viděl v předchozích dvou letech na Dakaru závodit svého otce a strýce.

Své vítězství považuje za víc než splněný sen. „Je těžké popsat, jak se právě teď cítím, jak jsem se cítil posledních pár měsíců. Na startu první etapy mi bylo 18 let a 55 dní. Je to velká věc. Jsem neskutečně šťastný, byl to můj největší sen. Dakar je maraton, ne sprint. Musíte k tomu přistupovat s pokorou a nikdy se nevzdávat. To, že jsem vyhrál a že můj táta je třetí, je něco neuvěřitelného.“

Foto: Energylandia Rally Team

Eryk Goczal, nejmladší vítěz Dakaru, získal zlatou hned při svém debutu. Skutečně výjimečný úkaz! Na fotce s navigátorem a s bývalým španělským motorkářem Oriolem Menou (vpravo)

Všichni tři prý snili o tom, že Dakar jednou pojedou společně, už několik let. „Přemýšleli jsme o tom od té doby, co si pamatuji. A díky tomu, že jsem viděl, jak závodili, tak jsem věděl, co mě čeká, a na co se připravit. Tohle je i jejich zásluha. Mít perfektní stroj je jedna věc, ale udržet koncentraci takhle dlouho, dobře odpočívat, jet krok za krokem, den po dni… Jsem vážně šťastný!“

Reklama

Načítám