Hlavní obsah

Škoda Enyaq Laurin & Klement stojí majlant, v interiéru jsme možná čekali o něco víc luxusu. Nezlobili bychom se ani za větší baterku

Foto: Jiří Čermák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modernizovaná Škoda Enyaq se vytasila dlouho očekávaným výbavovým stupněm, který má přinést to nejlepší, co mladoboleslavská automobilka dovede. Provedení Laurin & Klement se tváří jako prémiový model, ovšem reálně jde spíše o lidový luxus. Kdo čeká úroveň BMW či Mercedesu, bude zklamán, ale pokud chcete jen lepší Enyaq?

Článek

Prozatím jediné plně elektrické sériové SUV Škodovky se jmenuje Enyaq a nedávno prošlo modernizací, která autu např. vylepšila dojezd, výkon, nabíjení a přidala nový výbavový stupeň Laurin & Klement. A jak jistě víte z minulosti, tak L&K reprezentuje to nejlepší, co automobilka dovede nabídnout.

Foto: Jiří Čermák

Standardem pro Laurin & Klement jsou také LED Matrix světla.

A protože Enyaq patří mezi vlajkové lodě značky, je docela oprávněné očekávat od L&K vysoký nadstandard proti běžným modelům, nicméně takhle to u Škodovky úplně nefunguje. Tady hraje prim spíše lidový luxus, nicméně chytře podaný.

Krása je individuální a dost často pomíjivá, ovšem na první pohled očím viditelná. Laurin & Klement Enyaq se tak chlubí vysoce elegantním designem, jejž zdobí v našem případě decentní šedý lak doplněný chromovými prvky. Někdo může namítat, že jde o kýč, ovšem k luxusu a prémii chromový vzhled a odstíny šedé prostě patří.

Nikoho tedy nepřekvapí, že pokud autu přidáte ještě svítící masku a antracitová 21palcová kola, bude onen efekt elegance dotažený do zdárného konce. Výbavový stupeň nesoucí jména zakladatelů původní automobilky si tak moc nelze představit ještě vznešeněji, obzvláště když vás při příchodu k autu uvítá animovaná grafika světel i masky.

Obyčejně luxusní lidovka

Něco jiného už je to v interiéru, kde se více vybarví onen lidový luxus, protože ten není na pohled zvenčí tolik vidět. Tmavé provedení s dekorativním prošíváním sice působí příjemně, nicméně v L&K byste asi přece jen očekávali alespoň celočalouněné dekorativní boční výplně nebo kůží potaženou celou palubní desku, nikoli jen částečně.

Foto: Jiří Čermák

S bočními výplněmi a madlem si designéři mohli přece jen více pohrát.

A zrovna tak exponované místo jako třeba plastové dveřní madlo mohli designéři udělat o něco víc luxusnější, jelikož takhle působí, jako by si jej Škoda Enyaq vypůjčila ze čtvrté Fabie a ještě ho ošidila. Jasně, Enyaq L&K lze mít i ve dvoubarevném černo-krémovém provedení, nicméně stejně byste uvnitř této nejvyšší varianty očekávali trochu více prémiovosti.

A ono se to odráží i na sedadlech, která jsou pěkná, ergonomická, opatřená výšivkou Laurin & Klement, výhřevem a ventilací, nicméně elektrické nastavení je prostě jen základní do pár směrů. A taková masáž? De facto jen aktivní bederní opěrka a nikoli plnohodnotné masážní moduly.

Foto: Jiří Čermák

Sedadla nabídnou výhřev, ventilaci a základní masáž. Chybí nám však širší možnosti elektrického nastavení a pokročilá masáž.

Vnitřní provedení tak lze považovat za spíše obyčejnější, ovšem hezky načančané, ale ne tak prémiové, jak by někdo mohl od modelu odkazujícího na pány Laurina s Klementem očekávat.

Ono se stačí podívat i do 585litrového kufru, kde se nikdo žádným luxusem nijak nezabýval. Na druhou stranu nelze výrobci upřít jeho geniálně řešený obal na nabíjecí kabely umístěný v levé přihrádce. Máme zkrátka vážně rádi, když u navrhování automobilů někdo přemýšlí i nad praktickou stránkou věci.

Dotykové kompromisy

Z hlediska vnitřní ergonomie jde o Enyaq se vším všudy, takže se bavíme o modelu orientovaném na všechny členy posádky s klasickým rozvržením příjemně prostorného interiéru. Před očima tedy máte menší digitální přístrojový štít, jehož funkci doplňuje velký head-up displej doprovázený rozšířenou realitou.

Foto: Jiří Čermák

Head-up displej umí zobrazit i rozšířenou realitu.

To znamená, že vám během navigování vyběhne před oči šipka, která vám ukáže, kde odbočit. Nebo se vám zobrazí oranžová čára, když se blížíte příliš k jednomu z jízdních pruhů. Jde rozhodně o zajímavou technologii, která má obrovský potenciál do budoucna. Zejména pokud bude propojena s umělou inteligencí.

Na rozdíl od starších škodovek je infosystém umístěný v obřím středovém displeji už poměrně rychlý a ve finále přehledný a intuitivně navržený. Líbí se nám zachování fyzických tlačítek pod displejem, potažmo bereme za vděk i virtuálními tlačítky umístěnými na horní a dolní liště obrazovky, odkazujícími na jednotlivé funkce vozidla.

Foto: Jiří Čermák

Infosystém je poměrně rychlý a chytře navržený.

Spínání výhřevu a ventilace sedadel, popřípadě změny teploty jsou umístěné rovněž v dotykovém displeji, nicméně naštěstí dole v jeho okrajích, takže jsou lépe a rychleji přístupné, než kdybyste se k nim museli probojovávat výhradně prostřednictvím klimatizačního menu.

Do toho je nutné pochválit výrobce za zachování dedikovaných tlačítek pro výhřev volantu, zmíněné masáže sedadel a jejich paměť. Zkrátka umístit většinu funkcí do dotyku či virtuálu funguje jen někomu (např. Tesla), zatímco u jiného výrobce (např. Volkswagen) je takové rozhraní spíše k vzteku.

Běžné auto s jiným pohonem

Samotná jízda v testovaném modelu s pohonem 4 × 4, výkonem 210 kW a akumulátorem s využitelnou kapacitou 77 kWh se ve standardním nastavení podvozku nese v duchu tvrdší jízdy. Zkrátka ona ta 21palcová kola s nízkoprofilovými zimními pneumatikami o rozměru 235/45 vpředu a 255/40 vzadu nejsou pro 2,2tunové SUV ideálem superkomfortu.

Foto: Jiří Čermák

Plné jízdní pohodlí hledejte v režimu Comfort adaptivního odpružení. Otrava je, že profil musíte volit po každém startu vozu.

Má to ovšem řešení, a to tlačítko MODE nastavující též tuhost adaptivního odpružení. Jakmile totiž přepnete na režim Comfort, cestovní pohodlí se znatelně zlepší, přejezdy přes nerovnosti nebudou tolik cítit. Nicméně, chcete-li si tohoto komfortu užívat pořád, musíte po každém startu režim aktivovat znovu, tj. pořád mačkat tlačítka. Paměť na jízdní profily tu očividně vážně chybí.

Důležitou součástí elektroaut je také rekuperace, která v Enyaqu svého uživatele nutí používat buď tu automatickou, nebo v režimu B silnou. Ono si sice pádly pod volantem můžete s rekuperací hrát, ovšem standardně se její intenzita po přidání plynu sama vrací do výchozího automatického nastavení.

Foto: Jiří Čermák

Jízdní režim B znamená silnou rekuperaci.

Naštěstí tu je automatika spolupracující s mapovými podklady a čelním hlídačem dostatečně chytrá, takže umí využít sílu regenerativního brzdění např. ke zpomalení před vjezdem do obce nebo při dojíždění jiného vozu, zatímco z kopce či na rovině vás umí pustit na úplné plachtění. Zkrátka s tímhle pomocníkem se spolupracuje dobře, byť de facto nuceně.

Z hlediska spotřeby se námi testovaná specifikace na zimních 21palcových pneumatikách dostala na kombinovaný elektrický apetit necelých 21 kWh na sto, což není na čtyřkolku v zimním období s teplotami kolem nuly nic neobvyklého.

Foto: Jiří Čermák

Velká kola sice autu sluší, ale kvůli nízkoprofilovému obutí trpí jízdní pohodlí.

V chladných měsících tedy počítejte s komfortním dojezdem okolo 350 km při plném nabití akumulátoru na 100 %. Ovšem pozor, bavíme se o běžném cestovním tempu, s topením na 22 stupňů Celsia a aktivním výhřevem volantu i sedadel, bez temperování baterie/interiéru před výjezdem.

Jakmile snížíte topení, nebudete vyhřívat, potažmo do sítě zapojené auto před výjezdem zahřejete, dost reálně spotřeba klesne, ovšem… Vážně si budete kupovat Enyaq za těžké prachy, abyste se pak v něm pokaždé omezovali, jezdili v bundě, popřípadě neustále viseli na elektrickém kabelu?

Foto: Jiří Čermák

Kdekdo už dnešní elektromobily bere jako běžná auta, jen na jiný pohon, která stačí nabít jednou za týden. Přece jen denní nájezd mnoha lidí je pouze pár kilometrů.

Jako ano, kdekdo možná ano, ale mnozí elektroauta už berou prostě jako běžná auta, jen s jiným pohonem, a tedy nevidí potřebu v tom je každý den / při každém parkování zapojovat do sítě.

Sluší se zmínit i rychlost nabíjení, která je v zimě slabá. Škodovka vám v infosystému dokonce umí zobrazit, kolik času potřebuje na temperování baterie k tomu, aby mohla nabíjet určitou rychlostí. A když jsme pak v minusových venkovních teplotách na displeji viděli temperovací čas baterky 40 minut k rychlosti nabíjení 75 kW (technické maximum je až 175 kW), bylo nám jasné, že tahle bolístka elektromobility nás všeobecně bude ještě nějakou dobu bolet.

Foto: Jiří Čermák

Když jsme u toho nabíjení, Enyaq má v kufru fajn úložné místo a obal, kam jdou smotat nabíjecí kabely.

Namístě je též připomenout jeden povinný asistenční systém, a to kontroverzní upozornění na překročení nejvyšší povolené rychlosti. Sice nejde vypnout jedním klikem jako u Tesly Modelu 3 či Mercedesu třídy E, ale zato není tak příšerně otravné a hlasité jako u jihokorejského Hyundaie či Kie.

Nepůsobí lacině, ale cingrlátka chybí

Škoda Enyaq v provedení Laurin & Klement tak vypadá na vnější pohled elegantně a uvnitř se snaží navodit dojem luxusu, což se vozu daří jen částečně. Rozhodně z něj nemáte pocit prémiovky, ale ani nejde o laciný kýč typu umělý karbonový polep.

Český elektrický model postavený na koncernové platformě MEB navíc proti některým volkswagenům (zejména ID.3) nevyvolává ten nemilý dojem, že by se uvnitř na sílu šetřilo. Škodovka prostě jen nehýří kůží či dekory, což je ovšem v případně laurinky trochu zklamání.

Z hlediska samotné elektromobility by autu slušela baterie o využitelné kapacitě 95 kWh, která by dojezd čtyřkolky na jedno nabití posunula na nějakých plus minus 430 km v zimě a v létě ještě víc. Rozhodně by se pak s takovým vozem žilo zase o trochu lépe než nyní, ačkoli i teď lze Škodu Enyaq právoplatně titulovat jako „solidní elektromobil pro každý den“.

SUV Škoda Enyaq 85 Laurin & Klement 210 kW s pohonem zadní nápravy startuje na částce 1 544 900 Kč, zatímco čtyřkolka 85× vyjde na 1 644 900 Kč. Pakliže jdete po variantě Coupé, pak za základní zadokolku 85 v Laurin & Klement zaplatíte 1 604 900 Kč, zatímco za čtyřkolku 85× dáte 1 704 900 Kč.

Technické údajeEnyaq 85x Laurin & Klement
Motor2× elektromotor
Výkon210 kW (285 k)
Točivý moment545 Nm
Převodovkastálý redukční převod
Pohonvšech čtyř kol
Provozní hmotnost2 222 kg
Akcelerace 0–100 km/h6,6 s
Maximální rychlost180 km/h
Dojezdaž 511 km
Kapacita baterie82 kWh (využitelná 77 kWh)
NabíjeníAC 11 kW, DC 175 kW
Kola a pneumatiky235/45 a 255/40 R21
Rozměry (délka/šířka/výška)4 653/1 879/1 612 mm
Rozvor2 770 mm
Objem zavazadlového prostoru585/1 710 l
Načítám