Hlavní obsah

Test monstrózního dieselu skončil výbuchem

Foto: Viral Hog

Staré automobilové pořekadlo praví, že výkonu není nikdy dost. Amatérští i profesionální ladiči o tom ví své, neustále se proto snaží z motorů vymáčknout nejen stovky, ale dokonce i tisíce koní! Jenže při takhle masivním nadopování motoru se snadno může stát, že to přepísknete a pak to skončí velkou ohnivou show a malou osobní tragédií.

Článek

Jen si to představte, dlouhé měsíce pracně vylepšujete motor svého auta, upravujete, instalujete, ladíte, testujete, a když pak chcete naplno vyzkoušet jeho schopnosti a vymáčknout z něj nejvyšší výkon, přijde tragédie a pečlivě naladěný motor exploduje. V jedné sekundě všechny vaše finanční i časové investice pohltí plameny.

Právě to se přihodilo speciálu postavenému tuningovou firmou Industrial Injection z amerického Salt Lake City. Tým úpravců vzal velký pick-up značky RAM a důkladně přepracoval jeho velké dieselové srdce – především nainstaloval dvě obrovská turbodmychadla a k nim přihodil ještě vstřikování NOS, tedy oxidu dusíku, který zlepší spalování a dočasně výrazně zvýší výkon. Jenže to krapet přehnali s objemem nádrží rajského plynu…

Zprvu to vypadalo opravdu dobře, když upravený speciál při prvním pokusu dosáhl na dynamometru monstrózního výkonu 2 920 koní, i když u toho kouřil jako celá elektrárna na černé uhlí. Jenže při druhém pokusu se něco pokazilo – na videu si všimnete několika detonací, to jak motor spolkl, sežvýkal a vyplivl zničená turba, a následně kompletně explodoval. Situace byla o to děsivější, že v kabině ve chvíli výbuchu stále seděl řidič auta, ale podle všeho vyvázl bez větších zranění.

Diváci tak měli úžasný zážitek v podobě dosažení rekordní hodnoty a následné ohnivé show, tvůrcům auta ale zbyla jen ošklivá vzpomínka a oči pro pláč. Uklidňovat je může jediné – nejsou první ani poslední, kdo při úpravách motoru překročil hranici únosnosti a místo výkonného monstra vytvořil jen zbytečně drahý ohňostroj. Pochybujeme však, že je to nějak zvlášť utěší…

Reklama

Načítám