Hlavní obsah

Teslu Model 3 můžete mít i jako kabrio. Ale připlatíte si

Foto: Newport Convertible Engineering

Elektromobily se stávají stále populárnějšími a vyrábí se jich víc a víc. Bohužel nabídka karosářských variant je zatím poměrně chudá – můžete mít malé hatchbacky, kompaktní crossovery a velká SUV, dokonce i nějaký ten superdrahý supersport. Jenže co když chcete kabriolet…?

Článek

Kabriolety jsou pomalu vymírajícím druhem, lidé si už prostě nechtějí dělat radost otevřeným nebem nad hlavou, což je velká škoda. Vyrábí se tak už jen pár dvoumístných sportovních aut, klasické čtyřmístné modely byste spočítali na prstech rukou nešikovného dřevorubce. A pokud jde o elektrické kabriolety, nepotřebujete vůbec žádné prsty – na trhu není prostě ani jediný.

Tedy až doteď! Americká firma Newport Convertible Engineering totiž dokázala přestavět Teslu Model 3 na verzi se stahovací látkovou střechou. Karosárna sídlí ve městě Huntington Beach v Kalifornii, kde otevřená auta dávají perfektní smysl, navíc se své práci věnují už 37 let, takže mají spoustu zkušeností – na kabriolet už přestavěli třeba Maybach nebo Rolls-Royce Ghost, Cadillac Escalade, Porsche Panamera nebo Toyotu Prius. Díky tomu působí Model 3 kabriolet opravdu přesvědčivě.

Foto: Tesla Motors

Model 3 je elegantní sedan, upravovat jeho design na kabriolet musela být velká výzva

Ale samozřejmě to nevyjde lacino – vždyť se musí řezat a následně zpevňovat karoserie, poté je třeba instalovat celá skládací střecha. Celá akce zabere dva až tři měsíce práce. Není divu, že si v Newport Convertible Engineering za přestavbu řeknou o 29 500 amerických dolarů, což je v přepočtu skoro 750 tisíc korun. A to jen za verzi s manuálním ovládáním látkové střechy, verze s elektrickým mechanismem skládání stojí ještě o 10 tisíc dolarů víc (celkem tedy milion korun).

K tomu si však musíte připočítat ještě cenu samotného auta, na které se tito úpravci následně vrhnou – Tesla Model 3 vyjde v základu v Česku na 1 300 200 Kč, verze s delším dojezdem začínají na 1,5 milionu korun a za nejvýkonnější variantu Performance dáte minimálně 1,7 milionu. Celkem vás tak Tesla v kabriu bude stát dva až tři miliony korun, což je však za takový na míru postavený unikát vlastně docela přiměřená cena…

Reklama

Načítám